„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Edoardo Tresoldi installációja újragondolja a velencei Procuratie Vecchie történelmi oszlopát

A David Chipperfield Architects és a Generali által végzett ötéves, átfogó restaurálást követően az olaszországi Velence Szent Márk terén álló ikonikus Procuratie Vecchie ismét megnyílt a város előtt, Edoardo Tresoldi olasz művész installációjával. A “Monumento” címet viselő műalkotás a hatalmas tér által kínált új, társadalmilag irányított funkciókra reagál, “megújítva a monumentális oszlop nyelvét és azokat az értékeket, amelyekre a társadalom törekszik, hogy tükrözze saját korszakát”.

500 év óta először új társadalmi céllal mutatkozik be a helyszín, amelyet a The Human Safety Net alapítvány új otthonának megnyitása határoz meg még jobban – ez egy olyan globális civil mozgalom, amelyben önkéntesek és partnerek dolgoznak a kiszolgáltatott körülmények között élő emberekkel. Az oszlop Carlotta Franco és a GICO Studio közreműködésével készült, és a Procuratie Vecchie lépcsőházát tartalmazó térben kapott helyet. Arányai kiegészítik a körülötte lévő teret, lehetővé téve a látogató számára, hogy különböző perspektívákból fedezze fel: a lépcsőn felmászva teljes egészében láthatja, vagy az aljától a csúcsáig, ami koncepcionális változást indít el.

“A Monumento egy olyan darab, amely elhagyja a funkciót, hogy egy gondolatot plasztikus aktuson keresztül rituálissá tegyen. Az emberek története retorikai alakzatok öröklött áradata, amelyek ciklikusan ismétlődnek; újrafogalmazzák jelentésüket, és olyan szimbolikákat hoznak létre, amelyeket nemcsak megtanultunk olvasni, hanem amelyeket nemzedékről nemzedékre a kollektív tudattalan egyfajta látens nyelveként szívunk magunkba. Így, ha egy emlékművet megfosztunk szimbolikájától, egy erényes és melankolikus lírai dal marad, amely távolságtartó és ünnepélyes, mégis kapcsolatot keres, mert azért jött létre, hogy kifejezze önmagát, hogy először tárgy és gesztus, majd fogalom és jelenlét legyen.” — Edoardo Tresoldi.

Az installáció azt vizsgálja, hogy egy olyan társadalom, amely felismeri saját törékenységét, természetszerűleg hajlamos elfogadni és integrálni az őt alkotó történelmi, egzisztenciális és metaforikus komponenseket. A múlt és a jelen kortárs narratívába sűrítésével Tresoldi az emlékmű retorikáját antiretorikává alakítja át, egy “tökéletlen teljességet javasolva, amely a kolosszálisat éterivé dematerializálja”, és a mindennapi élet szekvenciáit kíséri. A Monumento a különböző elemek együttélésének heterogén kifejezése és a fejlődő világ újbóli kisajátítása révén építi fel a harmóniát, hogy egy tudatosabb jövőt építsen.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Szent Márk tér melletti ikonikus Procuratie Vecchie a David Chipperfield Architects és a Generali által végzett hatalmas felújításon esett át. Egyetlen építészeti beavatkozás helyett a milánói David Chipperfield Architects egy sor olyan beavatkozást dolgozott ki, amelyek rugalmas megközelítéssel kezelik a munka összetettségét, hogy értelmezni és értelmet adjanak a Procuratie Vecchie történelmi módosításainak és gyakorlati adaptációinak egyaránt.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb