Home / Hírek / Családi ház építés szakmunkások nélkül egyre drágábban és egyre rosszabb minőségben

Családi ház építés szakmunkások nélkül egyre drágábban és egyre rosszabb minőségben

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

A 2016-os esztendő az építőipari felemelkedésének az éve lehetett volna akár, ha bejött volna a kormány számítása.

Azt az egyet felejtette el a kormányunkban döntést hozók közül, hogy a rendszerváltást követően tudatosan és folyamatosan leépítették az ipari szakmunkásképzést hazánkban, így gyakorlatilag nincs újonnan végző építőipari szakmunkás.

Akik pedig korábban az építőiparban tevékenykedtek, azok az elmúlt közel 10 év építőipari hanyatlása miatt külföldre távoztak akár öt-hatszoros fizetésért, sokan viszont végleg abbahagyták a praktizálást és átképezték magukat, hogy más munkakörben keressenek megélhetést.

Az építőipari hanyatlást nagyrészt az országunk és más országok vezetésének átgondolatlan, vagy egyesek szerint szándékos devizahitelezési rendszere okozta. Lehet itt világválságról beszélni, de ezt mindannyian tudjuk, hogy nem igaz. Nem igaz, mert külföldön nem esett vissza korántsem annyira az építőipari megrendelés még Romániában sem, nem beszélve nyugatról.

Az elmúlt két évtizedben a rendszerváltás után szitokszó volt, ha valaki azt mondta, hogy ő vagy a gyermeke szakmunkásnak tanul. Minden fiatal lány és fiú manager, vagy valamilyen gazdasági szakember akart lenni. Egy volt a fontos, hogy csak fizikai munkát ne kelljen végezni és a végzettség felsőfokú legyen.

A kormányaink összessége azt az egyet felejtette el, hogy az aratáshoz vetni is kell. Vetni kell a mezőgazdaságban, hogy legyen búza és vetni kell az oktatásban is a szakmunkásképzés tekintetében, hogy majd épülhessenek otthonok.

Az építőipari kapacitás az elmúlt pár évben a stadionépítésekre korlátozódott, korábban pedig az útépítésekkel lehetett építőipari termelési adatokat igazolni a szektorban, persze ebből a “por” nép nem kapott semmit, mert a haszon a “haveroknál” maradt. Rengeteg esetet ismer mindenki, ahol a “haverok” után soron következő harmadik, negyedik, ….. hetedik alvállalkozót már nem fizették ki, hiszen elfogyott az összeg. Pont azt nem fizették ki, aki a munkásokat biztosította. Így megteremtették az állami beruházásokkal a körbetartozás intézményét.

2016-ban az építőipari vállalkozások jó esetben fele annyi munkaerő kapacitással dolgoznak, mint 3 éve. A 27-ről 5%-ra csökkentett ÁFA és a CSOK lebegtetése minimum megduplázta a korábbi évek megrendelés állományát a kivitelezőknél. Nem kell matematikusnak lenni, hogy kiszámoljuk a kétszer annyi munkára fele annyi szakember jut.

A megnövekedett igény a következő helyzetet szüli: folyamatosan és megállíthatatlanul emelkedik az élőmunka ára, egyre jobban felhígul a kivitelezői kör olyanokkal akik nem értenek a szakmához, így romlik a minőségi és a mennyiségi termelés is, mivel az építőanyagokra nőtt a kereslet a kereskedők a gyártókkal együtt növelik az építőanyagok árait, a tervezési feladatok lényegesen összetettebbek lettek, így ez is áremelési hatást gerjeszt, valamint bevezették a tervellenőri feladatokat, amelyek szintén plusz költségek.

Tehát egyre drágább lesz az építőipari kivitelezési költség, valamint nőni fog a kivitelezési határidő is. A szakmunkások hiányából adódóan pedig gyengébb lesz a kivitelezési minőség.

Kőműves, burkoló, gipszkarton szerelő, ács, tetőfedő, lakatos, vízvezeték és csőhálózat-szerelő, gázszerelő, klímaszerelő, fűtésszerelő, villanyszerelő, szobafestő szakmunkásokat felvenni a 2016-os évben lehetetlen.20150427budapest-2015-aprilis-27reszt-vevo2

. Építtesse velünk kiemelten energiatakarékos családiházát.

Referencia képeink Referencia videóink Így épül fel egy energiatakarékos családiház ÁRAJÁNLATKÉRÉS TÍPUSTERVEK ÁRAJÁNLATTAL
Ha már rendelkezik saját tervekkel, akkor egyedi árajánlatot készítünk. Ha típusterveink után érdeklődik, kérjük válassza a "típustervek" menüpontot.
EnergyFriendHome készházaink bemutatása
Műszaki tartalom Készházaink előnyei
SZERKEZETKÉSZ HÁZÉPÍTÉS CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS
CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS 6 KÜLÖNBÖZŐ TECHNOLÓGIÁVAL

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER, MINŐSÍTÉSEK

ISO MINŐSÍTÉS:

A KP Sales House Kft a megrendelők még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében "lakó- és nem lakó épület építése" területen minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz, mely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek.___________________________________

MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS:

Cégünket, Európa egyik vezető üzleti információ szolgáltatója a Bisnode "A" kategóriás (A – Creditworthy) vállalkozásként minősítette. Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velünk az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Bisnode az aktívan működő vállalkozásokat 300 mutató alapján vizsgálja, és napi szinten minősíti. A mutatók négy nagy csoportja: demográfiai adatok, pénzügyi eredmények, negatív és jogi események, és fizetési tapasztalatok.

Több tucat vállalkozóval konzultálva kijelenthető, hogy a szakmunkára jelentkező 100 álláskereső személyből 15-20 fő a szakmunkás bizonyítvánnyal vagy technikus végzettséggel rendelkező személy, a maradék 80%, betanított és segédmunkás.
A jelentkezők 90%-a nem tud önállóan dolgozni csak állandó szakmai irányítás és felügyelet mellett.

A normál arány az lenne például, hogy egy 6 fős gipszkartonos építőipari brigádban 3 szakmunkás mellett kettő betanított munkás és egy segédmunkás tevékenykedne.
Ma ez az arány úgy néz ki, hogy van egy szakmunkás és mellette 3 betanított munkás és két segédmunkás.
Ez a többi szakmára is érvényes arányszám.

Nagyon nagy szükség lenne a szakképzésre a magyar építőiparban, mert ha a jelenleg dolgozó generáció kiöregszik, illetve lassan külföldre távozik, akkor nem marad olyan személy, aki felelősen fel tud majd építeni egy családi házat.

A szakmunkásképzésre nagy szükség lesz a jövőben, de ez a jelenlegi helyzetet nem fogja tudni megoldani, mert egy szakmunkás 3-4 évig tanul, mire bekerülhet a családi ház építési folyamatba.
Jelenleg nagy szükség lenne arra, hogy a meglévő munkanélküli állományt átképezzék olyan szakmák elvégzésére, melyet 3-4 hónap intenzív oktatással elsajátíthatóak legalább olyan szinten, hogy szakmai irányítás mellett betanított munkásként megállják a helyüket.

Sajnos a mai OKJ-s képzések nagy része alkalmatlan arra, hogy a tanfolyam elvégzése és a vizsga után bármilyen a tanultakkal kapcsolatos munkát az ember elvégezzen. Erről egy külön cikket szeretnénk készíteni, mert ismeretségi körben is tudunk olyan OKJ-s tanfolyamon részt vett személyről, aki az utolsó oktatási napon sem kapott még tananyagot és a vizsgát minden tudás nélkül teljesítette, mert az oktató céget csak a bevétel mozgatta, melyet meg is osztott levél formájában is a hallgatóval, mint egy garanciát, hogy sikeres vizsgát fog tenni.  Ha ön is tud ilyen vagy hasonló OKJ-s esetről, kérjük írjon nekünk a sajto@kp.hu mail címünkre.

Ha Ön családi házat szeretne építtetni, először is kérje el a vállalkozó tavalyi évi mérlegét. Ha 20 millió forint alatt volt a forgalma, akkor biztos lehet abban, hogy egy darab családi házat sem épített fel a vállalkozó egy év alatt, vagy egyszerűen nem adott számlát. Kérjen referencia munkát, de olyat, ahol valóban tud beszélni a korábbi megrendelővel a tapasztalatokkal kapcsolatosan. Kérdezze meg a vállalkozót, hogy van-e MKIK regisztrációja, mert enélkül nem dolgozhat. A vállalkozó Felelős Műszaki Vezetőjét pedig ellenőrizze le, hogy valóban jogosult-e arra, hogy a feladatát ellássa.

kp.hu ugyfelszolgalata

Ajánló

Könnyűszerkezetes ház építés 2019-ben még 5% ÁFÁ-val! Gyors kivitelezési idővel.

Aki ki szeretné használni az 5%-os ÁFA árcsökkentő előnyét, annak nagyon gyorsan cselekednie kell, mert …

2 hozzászólás

 1. az okj-s tanfolyamokat nem tartom semmire egy szakmát még a 3-4 éves iskola alatt sem lehet kitanulni. azt meg, hogy keresnék a szakembereket nem tapasztaltam főleg, hogy nőne az anyagi megbecsülés. éhbérért kell dolgozni

  • Keszhazportl administrator

   Kedves Tibor!
   Egyetértünk, mert a legtöbb OKJ-s tanfolyam megvásárolható készpénz ellenében sajnos.
   Tisztelettel:
   KP.hu ügyfélszolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..