Home / házépítési tudnivalók / Családi ház építés 2016-ban. Hasznos tudnivalók.

Családi ház építés 2016-ban. Hasznos tudnivalók.

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

Aki családi ház építésére vállalkozik 2016-ban, annak összetetten kell gondolkodnia és döntéseket hoznia annak érdekében, hogy az építkezésnek öröm és ne egy félbemaradt ház, vagy egy széthullott házasság legyen a végeredménye. Ebben segítünk pár hasznos tanáccsal.
Kp.hu csapatunk tagjainak szakmai múltja közel két évtizedes múltra tekint vissza, melynek során több száz családi ház és társasház születésénél voltunk jelen.

A jelen témához ajánljuk egy korábban megjelent cikkünket, mely szakmailag mutatja be a tudnivalókat azok számára akik családi ház építését tervezik. Kattintson… 

Az alábbi dolgokban kell döntést hoznunk a családi ház építése előtt. 

 1. Mennyi pénzt tudunk a családi ház megvalósítására fordítani?
  Ezekkel a költségeket mindenképpen kalkulálni kell:
  – Telekvásárlás költsége
  – Telek közművesítésének költsége
  – Talajmechanika, geodézia elkészítése
  – Tervezési költségek. (2016. július 1-től, ha a ház kisebb, mint 300 m2, akkor víz, villany, gáz, statikus és építész kiviteli tervek készítése)
  – Családi ház kulcsrakész felépítésének költsége
  – Adók, illetékek költsége
  – Kertépítés, kerítésépítés, járdák, esetleg támfalak költsége
  – Bútorozás és gépesítés költsége
  A finanszírozásnál, az építési technológia és a kivitelező kiválasztásánál dől el, hogy milyen műszaki színvonalú és mennyire energiatakarékos lesz a ház. A kiváló minőség és a kiemelt energiatakarékos ház először kicsit többe kerül, de hosszútávon a karbantartás mentesség és a minimális energia igény 10 éven belül visszahozza a befektetett plusz összeget és hosszútávon az igényes ház lesz az olcsó ház.
 2. Milyen finanszírozásból épül a ház?
  – Saját önerős készpénzes kivitelezés, vagy finanszírozással egybekötött kivitelezés?
  – CSOK-ot igénybe veszi?
  – Kedvezményes, államilag támogatott, vagy normál bankhitelt igénybe vesz?
 3. Milyen technológiából készüljön a családi ház?
  (Legyen egyszerűen a jól bevált hagyományos tégla? Teljesítse a mai kor előírásait és kész? Legyen jövőbe mutató, modern és környezet és pénztárcabarát az építése és az üzemeltetése?
  – A: Energiatakarékos, könnyűszerkezetes favázas, vagy acélszerkezetes ház.
  – B: Téglaház
  – C: Ytong, vagy mészkőhomoktégla
  – D: Isoshell, Prokoncept, vagy valami más polisztirol zsalus technológia
  – E: Modern hőtárolós családi ház, Thermo Burok építési rendszerrel
 4. Saját maga szervezi össze a kivitelező vállalkozókat, vagy megbíz egy szakcéget, aki fővállalkozóként építi fel a családi házat?
  – Saját szervezésében épülő ház esetében kötelező műszaki ellenőrt alkalmaznia.
  Egy jó műszaki ellenőr, aki valóban becsülettel végzi a feladatát, akár 5-600 forintot is elkérhet egy családi ház kivitelezés alkalmával. Saját szervezésben végzett kivitelezés esetén önnek kell gondoskodnia az egyes szakmák összehangolásáról, a szállításról, a behajtási, közmű és egyéb szükséges engedélyekről.
  Az áfa önerős kivitelezés esetében 27%, a 300 m2-es nettó méret alatti épület esetében maximum 5 millió forint összegig adóvisszatérítést kérhet.
  – Fővállalkozó esetén minden költség és szervezés a vállalkozót terheli, így ön ha jó kivitelezőt talál, akkor csak az ajtó, ablak, burkolatok, szanitereket, fal színeket kell, hogy kiválassza és a vállalkozói díjakat kell, hogy megfizesse és gondtalanul végezheti a saját dolgát, a családi ház idegeskedés nélkül elkészül.
  Fővállalkozó kivitelezése esetén az áfa összege 300 m2 alatti hasznos alapterületű családi ház esetén mindössze 5%.
  Egy 40 millió forint körüli családi ház építése esetén a saját irányítással végzett kivitelezéshez képest a Fővállalkozói szerződéssel az áfa miatt legalább +5 millió forintot megtakaríthat.
  Ennek az az oka, hogy saját kivitelezésnél csak 5 millió forint adóvisszatérítés jár független az építkezés költségétől, pl egy nettó 40 millió forintos ház építése esetében az 5% ÁFA miatt a 27%-os ÁFA összeggel szemben 10 millió forint az ÁFA különbözet, melyet ki sem kell a vállalkozó felé fizetnie. Tehát jobban jár anyagilag és szakmailag is, ha kivitelezőt bíz meg a ház építésével. Abban az esetben, ha ön úgy dönt, hogy fővállalkozóval végezteti a családi ház építést győződjön meg arról, hogy a vállalkozónak vannak-e referencia munkái, ezeket meg lehet-e nézni. Lehet-e beszélni háztulajdonosokkal, akiknek van már többéves tapasztalata a házzal és a karbantartással kapcsolatosan? Hiszen képeket bárki tud küldeni.
  Tájékozódjon, hogy a vállalkozó milyen garanciát vállal a ház átadását követően. Nagyon fontos, hogy milyen műszaki beltartalmat ad a vállalkozó, hiszen lehet venni egy csaptelepet 5 és 35 ezer forintért is, valamint burkolatot 1500 és 8500 forintért is. De itt felsorolhatnánk az összes munkafázist, hiszen mindegyik tekintetében többszörös árkülönbségek lehetnek a minőség, az igényesség, a design tükrében. ne feledjük, hogy a munkadíj az építési költség 35-45%-a, a többi az anyagköltség. Ezért van az, hogy az egyik vállalkozó esetében a bruttó négyzetméterre vetített költség 190, a másik cégnél pedig 280 ezer forint.
  A következő cikkünkben bemutatjuk, hogy mitől függ pontosan egy négyzetméter családi ház építésének az ára.Ha bármilyen kérdése van, kérjük forduljon kollégáinkhoz, akik készséggel segítenek annak megválaszolásában. Elérhetőségeinket a lap tetején, vagy ide kattintva tekintheti meg.
kp.hu ugyfelszolgalata

Ajánló

családi ház építés

Magyarország Európa legrosszabban teljesítő lakás és házépítő országa

Magyarországnál csak Portugáliában épül kevesebb új családi ház és lakás az EU-ban. Az Deloitte elkészítette az ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.