házépítési tudnivalókHírek

Családi ház építés 2016-ban. Hasznos tudnivalók.

Aki családi ház építésére vállalkozik 2016-ban, annak összetetten kell gondolkodnia és döntéseket hoznia annak érdekében, hogy az építkezésnek öröm és ne egy félbemaradt ház, vagy egy széthullott házasság legyen a végeredménye. Ebben segítünk pár hasznos tanáccsal.
Kp.hu csapatunk tagjainak szakmai múltja közel két évtizedes múltra tekint vissza, melynek során több száz családi ház és társasház születésénél voltunk jelen.

A jelen témához ajánljuk egy korábban megjelent cikkünket, mely szakmailag mutatja be a tudnivalókat azok számára akik családi ház építését tervezik. Kattintson… 

Az alábbi dolgokban kell döntést hoznunk a családi ház építése előtt. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 1. Mennyi pénzt tudunk a családi ház megvalósítására fordítani?
  Ezekkel a költségeket mindenképpen kalkulálni kell:
  – Telekvásárlás költsége
  – Telek közművesítésének költsége
  – Talajmechanika, geodézia elkészítése
  – Tervezési költségek. (2016. július 1-től, ha a ház kisebb, mint 300 m2, akkor víz, villany, gáz, statikus és építész kiviteli tervek készítése)
  – Családi ház kulcsrakész felépítésének költsége
  – Adók, illetékek költsége
  – Kertépítés, kerítésépítés, járdák, esetleg támfalak költsége
  – Bútorozás és gépesítés költsége
  A finanszírozásnál, az építési technológia és a kivitelező kiválasztásánál dől el, hogy milyen műszaki színvonalú és mennyire energiatakarékos lesz a ház. A kiváló minőség és a kiemelt energiatakarékos ház először kicsit többe kerül, de hosszútávon a karbantartás mentesség és a minimális energia igény 10 éven belül visszahozza a befektetett plusz összeget és hosszútávon az igényes ház lesz az olcsó ház.
 2. Milyen finanszírozásból épül a ház?
  – Saját önerős készpénzes kivitelezés, vagy finanszírozással egybekötött kivitelezés?
  – CSOK-ot igénybe veszi?
  – Kedvezményes, államilag támogatott, vagy normál bankhitelt igénybe vesz?
 3. Milyen technológiából készüljön a családi ház?
  (Legyen egyszerűen a jól bevált hagyományos tégla? Teljesítse a mai kor előírásait és kész? Legyen jövőbe mutató, modern és környezet és pénztárcabarát az építése és az üzemeltetése?
  – A: Energiatakarékos, könnyűszerkezetes favázas, vagy acélszerkezetes ház.
  – B: Téglaház
  – C: Ytong, vagy mészkőhomoktégla
  – D: Isoshell, Prokoncept, vagy valami más polisztirol zsalus technológia
  – E: Modern hőtárolós családi ház, Thermo Burok építési rendszerrel
 4. Saját maga szervezi össze a kivitelező vállalkozókat, vagy megbíz egy szakcéget, aki fővállalkozóként építi fel a családi házat?
  – Saját szervezésében épülő ház esetében kötelező műszaki ellenőrt alkalmaznia.
  Egy jó műszaki ellenőr, aki valóban becsülettel végzi a feladatát, akár 5-600 forintot is elkérhet egy családi ház kivitelezés alkalmával. Saját szervezésben végzett kivitelezés esetén önnek kell gondoskodnia az egyes szakmák összehangolásáról, a szállításról, a behajtási, közmű és egyéb szükséges engedélyekről.
  Az áfa önerős kivitelezés esetében 27%, a 300 m2-es nettó méret alatti épület esetében maximum 5 millió forint összegig adóvisszatérítést kérhet.
  – Fővállalkozó esetén minden költség és szervezés a vállalkozót terheli, így ön ha jó kivitelezőt talál, akkor csak az ajtó, ablak, burkolatok, szanitereket, fal színeket kell, hogy kiválassza és a vállalkozói díjakat kell, hogy megfizesse és gondtalanul végezheti a saját dolgát, a családi ház idegeskedés nélkül elkészül.
  Fővállalkozó kivitelezése esetén az áfa összege 300 m2 alatti hasznos alapterületű családi ház esetén mindössze 5%.
  Egy 40 millió forint körüli családi ház építése esetén a saját irányítással végzett kivitelezéshez képest a Fővállalkozói szerződéssel az áfa miatt legalább +5 millió forintot megtakaríthat.
  Ennek az az oka, hogy saját kivitelezésnél csak 5 millió forint adóvisszatérítés jár független az építkezés költségétől, pl egy nettó 40 millió forintos ház építése esetében az 5% ÁFA miatt a 27%-os ÁFA összeggel szemben 10 millió forint az ÁFA különbözet, melyet ki sem kell a vállalkozó felé fizetnie. Tehát jobban jár anyagilag és szakmailag is, ha kivitelezőt bíz meg a ház építésével. Abban az esetben, ha ön úgy dönt, hogy fővállalkozóval végezteti a családi ház építést győződjön meg arról, hogy a vállalkozónak vannak-e referencia munkái, ezeket meg lehet-e nézni. Lehet-e beszélni háztulajdonosokkal, akiknek van már többéves tapasztalata a házzal és a karbantartással kapcsolatosan? Hiszen képeket bárki tud küldeni.
  Tájékozódjon, hogy a vállalkozó milyen garanciát vállal a ház átadását követően. Nagyon fontos, hogy milyen műszaki beltartalmat ad a vállalkozó, hiszen lehet venni egy csaptelepet 5 és 35 ezer forintért is, valamint burkolatot 1500 és 8500 forintért is. De itt felsorolhatnánk az összes munkafázist, hiszen mindegyik tekintetében többszörös árkülönbségek lehetnek a minőség, az igényesség, a design tükrében. ne feledjük, hogy a munkadíj az építési költség 35-45%-a, a többi az anyagköltség. Ezért van az, hogy az egyik vállalkozó esetében a bruttó négyzetméterre vetített költség 190, a másik cégnél pedig 280 ezer forint.
  A következő cikkünkben bemutatjuk, hogy mitől függ pontosan egy négyzetméter családi ház építésének az ára.Ha bármilyen kérdése van, kérjük forduljon kollégáinkhoz, akik készséggel segítenek annak megválaszolásában. Elérhetőségeinket a lap tetején, vagy ide kattintva tekintheti meg.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb