Lakberendezés és stílus

Cheyenne Concepcion visszahozza az ikonikus pávaszék Fülöp-szigeteki történetét a köztudatba

A Peacock szék egy igazi design ikon, de a legtöbben az 1970-es évek bohém stílusával asszociálnak rá, nem pedig annak valódi eredetével. Cheyenne Concepcion filippínó-amerikai tervező azt reméli, hogy ez megváltozik. A szék Fülöp-szigeteki történetéről akkor szerzett tudomást, amikor az 1915-ös San Franciscó-i Panama-Pacific Nemzetközi Kiállítás építészetével kapcsolatos kutatásokat végzett, és most megosztja ezt az örökséget a világgal, saját modernizált értelmezése mellett.

Gyönyörű rattanbútorok szerepelnek Cheyenne Concepcion Fülöp-szigeteki művész RECLAIM kollekciójában

“Ez a világ egyik leghíresebb széke, mégis annyira elszakadt az eredeti örökségétől” – mondta Concepcion a Curbednek. Megtudta, hogy az 1900-as évek elején a manilai Bilibid börtönből származik, ahol a bútordarabokat a bebörtönzöttek készítették.

Rattan páva szék Kouboo-tól

Concepcion akkoriban végzős tájépítészhallgató volt, és saját kultúrájából keresett olyan történelmi utalásokat, amelyeket beépíthetne a tervei közé. Mágnesként vonzotta a klasszikus, fonott rattanból készült Peacock szék (itt a Kouboo által készített változatban látható) magas, kerek háttámlájával. A széket több tucat albumborítón szerepeltették olyan művészek, mint Al Green, James Brown és Drake, és a szék híres volt a Fekete Párducok Pártjának társalapítójáról, Huey Newtonról készült portrén is.

Régi Fülöp-szigeteki fényképek követik nyomon az ikonikus Peacock szék történetét

“Számomra ez többről szól, mint egy kollekció megtervezése; én egy stílust találok ki” – mondja Concepcion. “Az ázsiai kultúrán belül van egy hierarchia, hogy kinek a történelmét ismerik el, kinek van kulturális öröksége, és ki támogathatja a diplomáciai elkötelezettséget a kulturális öröksége miatt. A Fülöp-szigetek ebből kimaradt. A gyarmatosítás és az asszimiláció miatt elveszett a közvetlen kapcsolat az őslakos múltunk és a mai helyzetünk között. Az én álmom az, hogy láthatóvá tegyük a történelmünket.”

A történet, hogy pontosan hogyan is került a szék megtervezésére és gyártására egy Fülöp-szigeteki börtönben, lenyűgöző. Az ország már korábban is ismert volt a rattanból és bambuszból készült kosárfonás hosszú hagyományairól, de a rattanbútorok népszerűsége, amely először a 20. század elején robbant ki, az amerikai gyarmatosítás terméke. A bútorok – különösen a székek – nem voltak elterjedtek a Fülöp-szigeteken, ahol a padlóra ültetés volt a norma.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Cheyenne Concepcion RECLAIM bútorkollekciójában szereplő szoborszerű Lolo tüköt

Az országot akkoriban megszálló kínai és európai gyarmatosítók székeket akartak, sőt, úgy vélték, hogy ha a foglyokat ráveszik, hogy készítsék el azokat, az segít “civilizálni” őket. A trón-szerű Peacock szék az 1915-ös Panama-Pacific Nemzetközi Kiállításon debütált, és gyorsan megragadta a közvéleményt. Az Egyesült Államokban az emberek az egzotikus külföldi királyi családok szimbólumaként tekintettek rá. Azóta is a kulturális tudat része maradt, és hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években újra megélénkült az érdeklődés a fonott nádszálas design iránt.

A RECLAIM kollekcióval Cheyenne Concepcion a pávaszék kulturális története, valamint a Fülöp-szigeteki szövés szélesebb körű hagyományai előtt tiszteleg. A gyönyörű, négy darabos kollekció a Doña Lounge Chair, a Coco asztalkészlet, a Lolo tükör és az Anak Totem szobrokat tartalmazza.

Gyönyörű rattan bútorok szerepelnek Cheyenne Concepcion Fülöp-szigeteki művész RECLAIM kollekciójában

A Doña esetében Concepcion csökkentette a Peacock szék magasságát, lazább testtartást adott neki, és fából, sárgarézből és acélból készült részleteket adott hozzá. A bronzszínű füstölt tükör trópusi hangulatot áraszt a rojtként kiáramló laza nádszálakkal. A kollekció valóban a trópusi ázsiai-csendes-óceáni dizájn új paradigmájának tűnik, és egy kedves bólintás a szövés női művészetére.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb