napi hírmorzsák

Beburkolva: amorf fém kiegészítés ölelt át a cseh koncerttermet

A Steven Holl Architects “Encased” című projektje egy amorf, ballonszerű, ezüstös térfogatot mutat be, amely egy hagyományos épületet ölel körbe. A projektet csehországi Ostrava új koncerttermének tervezésére kiírt nemzetközi verseny győztesének választották, és a terv a meglévő Kultúra Házát egészíti ki, amely maga is egy 1961-ben elkészült, szigorú, travertinnel burkolt komplexum.

Külső felvétel a “Encased”-ről, a Steven Holl Architects ultramodern kiegészítéséről az Ostravai Koncertteremhez
Külső felvétel a “Encased”-ről, a Steven Holl Architects ultramodern hozzáépítéséről az Ostravai Koncertteremhez

Az új, 1300 férőhelyes koncerttermet az építészek úgy jellemzik, mint “egy tökéletes akusztikai hangszert a tokjában”– innen ered a projekt elnevezése is. A kiegészítés hamarosan a Janáček Filharmonikus Zenekarnak is otthont ad – az ország vezető kortárs zenekarának.

A külső fémes, homályosan idegen jellegét a meleg juharfával bélelt belső tér lágyítja. A Művelődési Ház két oldalán épült épületszárnyak drámai, konzolos elemeket tartalmaznak, hátul széles talapzattal, elöl pedig egy karcsú térfogattal. Ha hajlamosak vagyunk az élőlények formáit látni az építészetben, akkor a kiegészítést úgy képzelhetjük el, mintha a meglévő épületet átölelné vagy bekebelezné, attól függően, hogy hogyan nézzük.

Belső látványterv a Steven Holl Architects ultramodern “Encased” koncertterem-kiegészítéséről
Belső látványterv a Steven Holl Architects ultramodern “Encased” koncertterem-kiegészítéséről

Leoš Janáček cseh zeneszerző időelmélete irányítja és rendezi a koncertterem belső geometriáját. Az akusztikai falpanelek a scasovani, azaz a ritmus szerint szerveződnek, három változatban: znici = hangzás, scitaci = számolás és scelovac = összegzés.

Hozzáteszik, hogy a terem az épület hátsó részén lévő meglévő parkra néz, hogy tompítsa a városi forgalom zaját, míg a sétányon lévő új bejárat “a meglévő történelmi kulturális központ tetején egy égbe nyúló, megvilágított előcsarnokba emelkedik az új terem számára… az új és a régi drámai, kiegészítő kontrasztja kulturális mérföldkövet hoz létre Ostrava számára”.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


Külső látványterv a “Encased”-ről, a Steven Holl Architects ultramodern kiegészítéséről az Ostravai Hangversenyteremhez

A győztes tervről Rafi Segal zsűritag azt nyilatkozta: “Nem az épület mérete, hanem fontossága és jelentősége a döntő”. Egy másik zsűritag, Krzysztof Ingarden szerint “ez egy fantasztikus építészeti alkotás, [amely] nagyon jól figyelembe veszi Ostrava városa és a meglévő épület mögötti park közötti kapcsolatot. Úgy vélem, a nyertes projekt emblematikus építészeti alkotás lesz Ostrava számára [és újjáéleszti] a várost is”.

A Steven Holl Architects ultramodern “Encased” koncertterem-kiegészítő épülete madártávlatból

A projekt építése még nem kezdődött el, de a tervek szerint 2023-ban nyílik meg, és a cseh Architecture Arts céggel együttműködve készül.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb