„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Carlo Ratti és Italo Rota “energiaparkká” alakította át a milánói botanikus kertet

Az olasz Carlo Ratti Associati stúdió és Italo Rota építész több mint 500 méter rézcsőből készítettek energiatermelő szobrokat a milánói dizájnhéten a Brera botanikus kertben található Feeling the Energy installációhoz. Az installációt úgy tervezték, hogy a kis parkon keresztülvezető ösvényen keresztül az emberek felfedezhessék a fenntartható és megújuló energia különböző típusait.

A Feeling the Energy a milánói dizájnhét részeként kerül kiállításra

A rézcsöveket úgy hajlították meg, hogy szoborszerű íveket alkossanak, amelyek napenergiát és mozgási energiát termelő eszközöket hordoznak. Ezáltal a Milánó központjában található botanikus kertet “energiaparkká” változtatja. A megtermelt villamos energiát kis akkumulátorok hálózata segítségével tárolják, és a kert éjszakai megvilágítására használják. Carlo Ratti építész, aki Rota-val közösen készítette a terveket, azt kívánta bemutatni, hogyan nézhet ki egy önellátó energetikai infrastruktúra, amelynek különböző szobrok különböző módon működnek.

“A ‘Feeling the Energy’ egy olyan energiapark, amely az energiatermelést és -fogyasztást egyaránt vizsgálja” – mondta Ratti a projekt kapcsán. “Ami az előbbit illeti, a napenergia számos formáját mutatjuk be – szerves fotovoltaikus (OPV) és lumineszcens napenergia-koncentrátorokat (LSC) -, valamint a kinetikus energia számos formáját; egy körhintát mozgatva vagy egy fogantyút elforgatva fényt lehet előállítani.”

Az installáció az energiatermelés absztraktabb módjait is bemutatja.

“Konceptuálisabb szempontból a zenét és a hangrezgéseket (azokat, amelyeket a vibrafonon való játék során keletkeznek) az “energia érzésének” más, váratlan módjaiként élhetjük meg” – tette hozzá Ratti.

Az installáció összesen hat szoborból áll, amelyek a következő neveket viselik: Energia körhinta, Kerti zenekar, A vezető logó, Energetizáló rezgések, Vakok a napban és Napkert.

Amellett, hogy esténként a világítást táplálják, néhány installációt a botanikus kert hűtésére is használnak, mégpedig párologtató hűtés révén, olyan vízpárologtatók segítségével, amelyeket érzékelők aktiválnak, hogy az emberek elhaladtak mellettük, és bepárásítsák az ösvényeket.

Ratti, aki a Carlo Ratti Associati alapító partnere és az MIT Senseable City Lab igazgatója, elmondta, hogy a tervezetet tesztként kívánják használni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Az installáció célja, hogy a legmodernebb energetikai technológiákat (különösen a napelemekkel kapcsolatosakat) városi környezetben teszteljük. Az Orto Botanico egy kis “élő laboratóriumnak” tekinthető. Egy önellátó energiarendszer miniatűr modelljét mutatja be, arra invitálva a látogatókat, hogy fedezzék fel ennek a rendszernek a működését, valamint javítsák a hatékonyságát. Ebben az értelemben mindannyiunkat összekapcsol az energiahálózati rendszerek tervezésével.”

Az installációval azt is remélik, hogy az installáció arra inspirálja majd az embereket, hogy elgondolkodjanak azon, hogyan nyerhetjük vissza a mindennapi életünk során keletkező energiát.

“Van egy oktatási komponens is” – mondta Ratti. “A kiállítási útvonal mentén találunk néhány olyan technikai eszközt, amelyeknek kifejezetten az a céljuk, hogy energiát gyűjtsenek, mint például az LSC panelek. De ami még ennél is fontosabb, megtapasztalhatjuk, hogy a mindennapi életünkből származó tárgyak hogyan válhatnak potenciálisan az energiatermelés eszközeivé”.

Az installációt a Plenitude számára készítették, amely az Eni energiavállalat egyik ága, amely a dekarbonizációs stratégia “előőrseként” működik.

A tavalyi milánói dizájnhétre Ratti a márkával együttműködve azt vizsgálta meg, hogy a növények hogyan kötik meg a szenet. Azzal védte a döntést, hogy a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó Enivel dolgozott együtt, hogy az “komolyan veszi a szén-dioxid-kibocsátásra való átállási folyamatát”. A vállalat ígéretet tett arra, hogy 2050-re szén-dioxid-semleges lesz.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb