„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Környezetvédelem, energiatakarékosság

Büntető adó a megújuló energiára

bunteto_ado_nagyAz Országgyűlés megszavazta az új áfa kulcsokat. A gazdasági válságra hivatkozva próbálnak több adóbevetélt előteremteni az állami költségvetéshez.
Természetesen szociális és gazdasági szempontból is bírálható ez a lépés, de nem szabad elmenni szó nélkül a környezetvédelmi kérdések mellett sem. Az adópolitika segítségével bizonyos termékek fogyasztását ösztönözni is lehet, ha megfelelő módon alakítják ki az adókulcsok egymáshoz való arányát.
A társadalom hosszú távú érdekeit szem előtt tartó országokban kiemelten kezelik a megújuló energiaforrások alkalmazását, a felhasználás támogatását. Tulajdonképpen nehéz lenne felsorolni minden országot, ahol ne létezne valamiféle jelentősebb támogatási forma a „zöld energiára”.
Magyarország eddig sem jeleskedett ezen a téren, messze az EU átlaga alatt van a megújuló energiaforrások alkalmazásának aránya. Az amúgy kötelezően előírt gyér támogatás mellett még számos bürokratikus akadály létezik, és a kormány sem töri össze magát a helyzet javítása érdekében.
Az adókulcsok új szabályozása jó alkalmat adott volna az ágazat megsegítésére. Az 500 milliárdos tervezett adótöbblet egy kis töredékéről kellett volna első körben lemondani ahhoz, hogy a kedvezményes kulcsok közé sorolják a megújuló energia fogyasztását és az ilyen energiát elállító berendezések és erőművek építését, karbantartását. Ha tudatosan segítené a környezetkímélő energiatermelést a kormányzat, akkor ebben a szektorban sok új munkahelyet lehetne teremteni, és a mezőgazdaság valamint a vidék fejlesztése is ösztönzést kapna.
Kevesebb környezetkárosítás, több munkahely, megtakarított szociális segélyek, javuló hangulat és életminőség vidéken – csupa előnyös következmény. Ezzel szemben marad a rövidlátó büntetőadó, 25 százalékos áfa a jövőre.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb