„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Buddhista alapelvek határozzák meg a PRO New York-i Mandala Lab tervezését

A Rubin Művészeti Múzeum bejelentette, hogy november 10-én a Múzeum bezárja harmadik emeleti galériáit, ahol jelenleg a Himalayan Art mesterművei című állandó gyűjteményi kiállítás látható, és megkezdi egy új interaktív tér építését a társadalmi és érzelmi tanulás témájában, minden korosztály számára. A tervek szerint 2021 őszén nyitják meg újra a Mandala Lab-ként átkeresztelt harmadik emeletet, amely a kognitív tudományt, a szemlélődő gyakorlatot és a látogatók által közreműködött művészeti élményeket kínálja az iskolai és családi programok új otthonaként. A Mandala Lab egy tibeti buddhista mandala szimbolikájából merít inspirációt.

Az év elején tervpályázatot hirdetve a Rubin a díjnyertes Peterson Rich Office (PRO) építészirodát választotta ki a kezdeményezés élére, ami az iroda első művészeti múzeumi projektje lesz New Yorkban. Az együttműködési projekt a Columbia Egyetem pszichológia professzorával, Dr. Lila Davachival, a Columbia Egyetem neurobiológiai professzorával, Dr. Stuart Firesteinnel és a Wisconsini EgyetemMadison Center for Healthy Minds Center, a szemlélődő humán tudományok professzorával, Dr. John Dunne-nal egyeztetve készült. A Mandala Lab megerősíti a Rubin küldetését azáltal, hogy a himalájai művészeten keresztül átformáló pillanatokat teremt a látogatók számára, utakat kínálva a nyugalom, a rugalmasság, az érzelmi intelligencia és a kapcsolat fejlesztésére. A Masterworks: A Journey through Himalayan Art 2021. január 21-én nyílik meg újra az ötödik emeleten.

A szociális és érzelmi tanulás megtanítja az érzelmek felismerésére és energiáinak az egyént segítő módon történő hasznosítására. A múzeumban ez lesz az Iskolai és Családi Programok alapja, hogy a fiatalabb generációk számára eszközöket biztosítson a világban való ügyesebb eligazodáshoz. Tudományos kutatások azt mutatják, hogy a buddhista hagyományokban gyökerező kontemplatív gyakorlatok, mint például a meditáció és az éber figyelem, segíthetnek az embereknek öntudatosabbá, együttérzőbbé és koncentráltabbá válni, valamint megtalálni a belső békét és boldogságot. A Rubin gyűjteményében található művészetbe ágyazott buddhista bölcsességekre, valamint pszichológiai megállapításokra hivatkozva a Mandala Lab arra törekszik, hogy eszközöket és új perspektívákat kínáljon a személyes és társadalmi összetettségből adódó napi kihívások, szorongások és érzelmi terhek kezeléséhez. – amit nagyban felerősített a COVID-19 világjárvány.

„A társadalmunk jelenleg küzd. Világjárvány van, éghajlati válsággal küszködünk, és társadalmunk régóta fennálló egyenlőtlenségeivel és mély megosztottságával kell szembenéznünk” – mondja Jorrit Britschgi ügyvezető igazgató. „A Mandala Lab reményeink szerint képessé tesz bennünket arra, hogy szembenézzünk ezekkel a kihívásokkal: tágítsuk képzeletünket, megértsük és kezeljük érzelmeinket, gazdagítsuk empátiás képességünket, és kapcsolatba léphessünk másokkal. Reméljük, hogy a Rubin egy olyan múzeum lesz, ahol a művészet, az ötletek, a kutatás és az érzelmeink eggyé válhatnak.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A PRO-alapító építészei, Miriam Peterson és Nathan Rich által tervezett és vezetett Mandala Lab tervezését elvileg és építészetileg is egy mandala inspirálta. A tibeti buddhizmusban a mandala lehet szövetre festett festmény, színes homokból készült állandó alkotás, nagy, háromdimenziós szerkezet vagy rituális tárgy. Az univerzum buddhista felfogását, valamint a megvilágosodott istenségek palotáját képviseli. A tantrikus buddhizmusban széles körben használt vizuális eszközként a mandala kontemplatív segédeszközként szolgál a vizualizációs gyakorlatokban, amelyek célja, hogy az ember hétköznapi érzelmeit a megvilágosodott lények kívánatosabb tulajdonságaivá alakítsa. A Rubin Múzeum állandó gyűjteménye több mint 100 mandalaábrázolást tartalmaz.

A harmadik emelet a fő irányokat (kelet, dél, nyugat és észak) reprezentáló kvadránsokra lesz osztva, és a mandala gyakorlat szimbolikus színeire és elemeire (föld, tűz, levegő, víz) egyaránt utal. Mindegyik kvadráns olyan tevékenységet kínál, amely arra készteti a látogatókat, hogy felismerjenek magukban egy olyan érzelmi állapotot, amelyet nehéz kordában tartani, mint például a haragot, a büszkeséget, a féltékenységet vagy a vágyat, és átalakítsák azt kiegészítő bölcsességgé, mint például a kiegyensúlyozottság és a belátás. Különböző tudományterületeken dolgozó kortárs művészeket bíznak meg azzal, hogy olyan művészeti élményeket biztosítsanak az új emeleten, amelyek a mandala érzelmekről szóló éleslátó tanításaiból táplálkoznak.

Forrás: www.aspiremetro.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb