„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Big Woods: Aaron Poritz új bútorkollekcióját a figurális szobrászat inspirálta

Aaron Poritz iparművész korábbi bútorkollekciói is rendkívüliek voltak, de legújabb sorozata egészen új irányba fordul. A lágy, kanyargós “Big Woods” Poritz Massachusetts erdeiben felnőtt gyermekkora és Henry Moore absztrakt figuratív szobrai előtt egyaránt tiszteleg. A jelenleg a New York-i Cristina Grajales Galériában kiállított kollekció hét tárgyból áll, amelyek olyan felbecsülhetetlen értékű műalkotásoknak tűnnek, mint amilyeneket egy múzeumban láthatunk elzárva. Ezek azonban teljesen funkcionális bútorok, bizonyítva, hogy a hasznosság nem feltétlenül megy a szépség rovására.

“Aaron egy sajátos vizuális nyelvet hozott létre, amely a testet, a növényeket és a tájat idézi” – mondja Cristina Grajales kurátor és tervező. “Néhány darabja rendkívül érzéki és kifinomult, míg mások meglepően nyersek és naivak. Együttesen a fa kifejezési lehetőségeinek teljes tárházát tárják elénk.”

Poritz a fa mély megértésével közelít a bútortervezéshez, és ez meg is látszik ezeken a darabokon. Az iparművész úgy nőtt fel, hogy szabadidejének nagy részét apja faipari- és szobrászműhelyében töltötte, ahol kialakult a fa, mint anyag iránti rajongása. A környező természet egy életen át tartó szeretetet ébresztett benne a fák és a kérgük mögött megbúvó természetes minták és textúrák iránt.

2012-ben a művész véletlenül találkozott egy hurrikán által kidöntött, idős fák exportőrével. Manapság az öreg faanyagot általában csak mentési projektek vagy hasonló környezeti katasztrófák révén lehet beszerezni. A lehetőség adta magát, és Poritz úgy döntött, hogy belevág első fabútorcsaládjába, és építészeti hátterét és az asztalos technikák ismeretét felhasználva rendkívül szerkezeti, lineáris darabokat tervez. Az évek során ezek egyre összetettebbé váltak, hiszen hihetetlen részletekkel egészítette ki őket.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Big Woods esetében Poritz túllépett a hagyományos formákon, és a szürreális érzetet vonultatta fel. A darabok között szerepel egy padlótükör egy egybefüggő fiókegységgel; egy ugyanilyen halvány kőrisfából és bőrből készült lenyűgöző íróasztal; egy karikatúraszerű kéz alakú fehér tölgyfa zsámoly; egy Youthful Mistakes nevű, elszenesedett fehér tölgyfa szobor, amely állólámpaként is funkcionál; egy travertin konzol; egy dohányzóasztal; és egy kis, gömbölyded zsámoly. És annak ellenére, amit a “travertin” név sugall, ezek a darabok mind fából készültek. Néhány darab esetében művész és csapata különböző fafajtákat formázott, simított és csiszolt, amíg azok valóban hasonlítanak a márványra.

Poritz 2014-ben alapította meg multidiszciplináris stúdióját, Poritz & Studio néven A faipari műhelyében dolgozó kézművesek segítenek neki életre kelteni a Big Woods kollekcióhoz hasonló terveket, amelyek vagy kerámia makettekkel, vagy fából faragott miniszobrokkal kezdődnek. Ezeket a formákat digitálisan szkennelik, majd számítógépes gépekre fordítják, amelyek vagy tömör fából faragják ki a teljes méretű darabokat, vagy egymásra rétegezéssel építik fel őket.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb