„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Beton pigmentáció az építészetben: túl a semleges alapokon

Lehetséges-e esztétikai szempontból időtálló anyag létét állítani az építészetben? Kétségtelen, hogy a fa és a beton erős versenyzőként emelkedik ki, nemcsak az épületek szilárdságának, térfogatának és tömegének képviselete miatt, hanem azért is, mert a projektek esztétikai lehetőségeinek széles skáláját kínálják. 

House MF az Alarciaferrer Arquitectos által
House MF az Alarciaferrer Arquitectos által

A beton különösen a fához képest nagyobb alakíthatóságot mutat. Míg a fa már rugalmas megoldásokat kínál, például a CLT-rendszerek révén, addig a beton folyadék, por és adalékanyag keverékéből származik – egy paszta, amelyet formába lehet önteni, szét lehet teríteni egy felületen, és különböző formákba lehet alakítani.

Rammed Earth House az Estudio Piloti Arquitetura és Stepan Norair Chahinian által

Az anyag textúrája szürkés színével párosulva a józanság vizuális hatását kelti, hangsúlyozva a brutalista esztétika felé mutató kortárs tendenciát. A mai építészetben a lakásokon belüli látható betonfelületek finom, mégis elegáns elemként szolgálnak, hozzájárulva egy semleges “alaphoz”, amelyre a hangsúlyosabb elemek rétegei épülnek. Ezek közé tartozhatnak merész formájú vagy színű bútorok, tárgyak és textíliák, amelyek vagy kiegészítik, vagy ellentétben állnak az alap eredendő merevségével.

2005_MNB House a Gabrielle Vinson Architecte Architecte által
2005_MNB House a Gabrielle Vinson Architecte Architecte által

Látszólagos egyszerűsége ellenére a beton sokféle vonást mutat, amelyet a kézi gyártás, a kikeményedési módszerek és a gyártás során történő érintkezés befolyásol. Következésképpen a beton természeténél fogva tónusváltozatokkal rendelkezik, világosabbnak vagy sötétebbnek tűnik olyan tényezők alapján, mint a cement vagy az adalékanyagok aránya, eredete és tétele. 

Los Pinos House a Fantuzzi és a Rodillo Arquitectos által

A látható beton ezért minden esetben egyedi színprofillal büszkélkedhet. Ennek ellenére a projekt követelményeinek megfelelően kromatikusan feljavítható. Az égetett cement esetében, ahol a cementport közvetlenül a friss habarcsra viszik fel, a színezést természetes vagy szintetikus pigmentekkel érik el a keverés során. A polírozott betonban (granilit), amely természetes kőszemcsékkel és felületi polírozással ellátott cementalapot foglal magában, a pigmentálás mind a masszában, mind az adalékanyag-választékban történik, ahol maguk a kövek is hozzájárulnak a színező hatáshoz.

Barão de Tatuí penthouse a Pianca Arquitetura és a Sabiá Arquitetos által

A pigment hozzáadása a betonhoz külön jelentőséggel ruházza fel azt. A pigmentálás korlátai között a józan extrovertálttá alakul át, miközben megőrzi a benne rejlő tektonikus jelleget és egyedi textúrát. Akár polírozott beton, akár égetett cement formájában kerül a padlóra, az építészek által kedvelt semleges és viszonylag egységes alap mellett dicséretes tartósságot biztosít. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Villa Berg az R21 Arkitekter által
Villa Berg az R21 Arkitekter által

Ennek ellenére a projekt tervezésében az irányadó gondolat alternatív tónusokat igényelhet, amelyek fokozzák vagy erősítik az épület karakterét. Itt a pigmentáció döntő szerepet játszik, kiegészítve a színpalettát és hozzájárulva a projekt esztétikájához – például utalva a földre, megragadva a helyi fényt, vagy megteremtve egy adott hangulatot -, vagy akár kiemelkedő vizuális textúraként kiemelkedve.

Duas Casas em Paraty a Julio Katinsky és Ruy Ohtake által

A polírozott beton vagy a pigmentált égetett cementpadlók visszafogottnak tűnhetnek a falakon és szerkezeteken való alkalmazásukhoz képest. Ez a finomság annak tulajdonítható, hogy a színes betonnal épített egész épületek általában élénkebb tektonikus minőséget sugároznak. 

Upper Albert Residence a SAOTA által

Mindazonáltal a színek felfedezése a padlókon történelmileg összefonódott a különböző tervezési elemekkel, például az alaprajzokkal, a szőnyegekkel és még az epoxi festékkel is. A pigmentált beton alternatívát kínál. Nem feltétlenül kell kizárólag szó szerint semleges és szinte láthatatlan alapként funkcionálnia; ehelyett kiemelkedőbb és kifejezőbb szerepet játszhat az általános kialakításban.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb