napi hírmorzsák

Belsőépítészeti inspiráció: 10 otthon, lenyűgözően egyedi redőnyökkel és lamellákkal

Az alumínium lamellákkal keretezett ablakoktól az épület homlokzatát körbeölelő színes fémlemezekig, ebben a cikkünkben 10 egyedi redőnyökkel és lamellákkal ellátott otthont mutatunk be.

Az elektronikusan vagy kézzel állítható redőnyökkel szabályozható az otthonba bejutó napfény mennyisége és biztosítható a magánszféra védelme. Mindemellett védelmet nyújtanak az olyan szélsőséges időjárási körülmények ellen, mint a szél vagy a páratartalom. Az építészek és tervezők azonban a funkcionalitás mellett nagy hangsúlyt fektetnek az esztétikára is. A következő 10 projekt ezt tökéletesen szemlélteti; a bennük alkalmazott redőnyök és árnyékoló rendszerek ugyanis egyszerre szolgálnak funkcionális, és dekoratív elemként:

House in Chau Doc, Vietnam, a Nishizawa Architects tervei alapján

A vietnami Chau Doc városában található többgenerációs otthonon három különálló család osztozik. A Ho Chi Min-i székhelyű Nishizawa Architects stúdió által felújított, szellős szerkezetben falak helyett mozgatható hullámlemezpanelek kerültek beépítésre, így a lakók élvezhetik a környező rizsföldekre nyíló kilátást, valamint a sok napfényt, a zöld növényzetet és a természetes szellőzést, amely a három emeleten keresztül szűrődik be az otthonba.

Casa Ventura, Brazília, a Arquitetura Nacional tervezésében

A Xangri Lá-ban, egy zárt lakóközösségben található Casa Ventura családi ház homlokzatát hengeres nyílások által perforált, fehér vasbeton nyílászárók szúrják át. A brazil Arquitetura Nacional stúdió a paneleket a ház felső szintjének árnyékolására alkalmazta, ahol négy minimalista hálószoba, egy masszázsszoba és egy semleges árnyalatú, gyéren berendezett, tévénézésre szolgáló szoba található.

Obra Luyaba, Argentína, a Barrionuevo Villanueva Arquitectos tervezésében

A córdobai székhelyű Barrionuevo Villanueva Arquitectos stúdió a Traslasierra-völgy egy eldugott pontján található ingatlan lakóterében krémszínű padlólapokat meleg fabútorokkal, polcokkal és lécekkel párosított. A teljes magasságú, működtethető fa redőnyökkel ellátott terasz körbeöleli a projektet, páratlan kilátást nyújtva a lakástulajdonosoknak a hegyvidéki környezetre.

Amagansett Dunes House, Egyesült Államok, a Bates Masi Architects tervezésében

Kaleidoszkópszerű minták díszítik az Amagansett Dunes House, egy négy hálószobás otthon belsejét, amely egy fás természetvédelmi területre nyílik a New York állambeli Amagansettben. A napfény az épület nyugati homlokzatán lévő lamellákon keresztül szűrődik be. Amellett, hogy bonyolult mintákat hoznak létre, a lamellákat úgy tervezték, hogy átengedjék a szellőt, ami hűvösen tartja a lakókat.

Forest House, Thaiföld, Shma Company

A 120 fát és 20 különböző növényfajt tartalmazó, találóan Forest House, azaz “Erdő Ház” névre keresztelt épület a thaiföldi főváros, Bangkok egyik sűrű, városrészén található. A házat fehér acél lamellák közé ágyazott keskeny erkélyek szegélyezik, amelyeket különféle cserepes növények, fák és örökzöldek népesítenek be. A házat úgy tervezték, hogy maximalizálja a természetes szellőzést és a napfényt.

LE House, Izrael, a Bar Orian Architects tervezésében

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A Bar Orian Architects izraeli építészstúdió által egy házaspár és három gyermekük számára épített LE House a brutalista építészet előtt tisztelegve épült. A földszinten a polírozott betonpadlózat szemben áll a konyhát, a nappalit és az étkezőt a könyvtártól és a fő hálószobától elválasztó látható betonfallal. A lakók a sötétvörös lamellákat – amelyek alumínium- és Corten acélcsíkokból készültek – elektronikusan forgathatják vagy csúsztathatják fel, hogy a napfény mennyiségét napszaktól függően szabályozzák.

Brougham Place, Ausztrália, a Smart Design Studio tervei alapján

Travertin kőpadló, falépcsők és beton falak és mennyezetek teremtenek semleges hátteret a Brougham Place-ben, a Sydney-i Smart Design Studio építésziroda által tervezett és kivitelezett háromszintes otthonban. “Színfoltok és napfénycsíkok” tarkítják az egyébként visszafogott belső teret az elülső homlokzaton található többszínű függőleges fa lamellák révén.

Woven House, Kolumbia, Santiago Pradilla és Zuloark tervei alapján

A Yaré nevű természetes szálból készült szőtt paravánok tagolják ezt a hosszú, faházszerű házat, amelyet egy kolumbiai kávéültetvény tulajdonosai számára terveztek. Az ugyanebből az anyagból készült redőnyök keretezik a dupla belmagasságú nappali, étkező és konyhai tereket, lehetővé téve a ház nyitását a külvilág felé. A redőnyökhöz és a paravánokhoz illő szőtt bútorok vannak elhelyezve a kétszintes otthonban, míg a fagerendákról egy szövet függőágy lóg le.

Sea of Galilee House, Israel, a Golany Architects tervezésében

Az izraeli Golany Architects stúdió a Jordán-hasadék völgyének lejtőin épült új családi házban a Galileai-tengerre nyíló kilátást szerette volna maximalizálni. A padlótól a mennyezetig érő üvegezés a földszinten és a felső szinten is panorámás kilátást nyújt a kertre, a közeli falura és az édesvízi tóra. Hogy a belső terek a forró nyári hónapokban hűvösek maradjanak, a stúdió lineáris redőnyöket épített be, amelyek megszűrik a napfényt, és kétszeresen szolgálnak a magánélet védelmére.

Ksaraah, Bangalore, a Taliesyn tervezésében

A Ksaraah belsejében a bútorokat és berendezési tárgyakat Bangalore helyi anyagaiból és kézműves termékekből készítették, az asztalok helyi kőből, az ágynemű “khadi” szövetből és a “kansa” fém edényekből készültek. A Taliesyn építészeti és formatervező stúdió azt szerette volna, hogy a 487 négyzetméteres ház kapcsolatot teremtsen a természettel. A lakóterek vagy teljesen nyitottak a külvilág felé, vagy toló- és lehajtható redőnyökkel nyithatók, hogy a lakók élvezhessék a trópusi környezetet.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb