„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Belsőépítészet az oktatásban: a természetes fény szerepe és jelentősége

A környezetünk befolyásolja, hogyan érezzük magunkat, és hogyan teljesítünk; ezt mindannyian tapasztaljuk. A diákok könnyebben tanulnak egy világos helyen, a művészek inspiráló atmoszférát keresnek, és a hangulatunk is javulhat a megfelelő színvilággal. Ezek a szempontok az óvodák, bölcsődék és iskolák esetében is fontosak, hiszen a gyermekbarát kialakítás serkentheti a gyerekek kíváncsiságát és fantáziáját, így játékos módon tanulhatnak.

A helyiség kialakítása támogatja a gyermekek tanulását és kreativitását. A tervezés fontos szerepet játszik abban, hogy az oktatási térben a különböző funkcionális sarkok elkülönüljenek egymástól. Annak érdekében, hogy a helyiségtervezést az oktatás részeként használjuk, ahogyan azt a Maria Montessori által ajánlott számos pedagógiai koncepcióban látjuk, a tervezőknek néhány kulcsfontosságú tényezőre kell figyelniük. Mivel a falak, ablakok és ajtók színt, akusztikát és fényt biztosítanak a helyiségben, óriási hatással vannak a légkörre. Az összetevők jól átgondolt kiválasztásával olyan koncepciót hozhatunk létre, amely szabadságot és biztonságot ad a gyerekeknek.

A természetes fény hatására a terek nagyobbnak és barátságosabbnak tűnnek. Elegendő térrel a gyerekek ösztönző módon fedezhetik fel a környezetüket. Ugyanakkor a világosság a biztonság érzetét is adja a gyerekeknek. Ha tisztán látják környezetüket, játszótársaikat és gondozóikat, nagyobb biztonságban érzik magukat felfedezés és játék közben. A megfelelő színvilággal és egyéb részletekkel a szoba gyermekbarát tanulási hellyé válik.

A LAMILUX például 70 éve gyárt műanyagból, üvegből és alumíniumból készült nappali fényrendszereket, amelyeket kereskedelmi épületekben és ipari csarnokkomplexumokban, valamint magánlakásokban használnak. Ezeknek a szerkezeteknek a célja elsősorban a természetes fény optimális kihasználása és az épületek belső tereibe történő elvezetése, a tetőablak kupoláktól, a lapos tetőablakoktól és a folyamatos tetőablakoktól kezdve az esztétikus formájú üvegtető-konstrukciókig, amelyek közvetett fényt és hihetetlen hangulatot hoznak a terekbe.

A következő, különféle korosztály számára készült projektek bemutatják, hogyan nézhet ki ez a gyakorlatban:

Lindenstraße, Hof

A Bajor Vöröskereszt Hofban található napközije jó példa arra, hogyan lehet több funkcionális területet egy helyiségben egyesíteni. A tizenegy méter hosszú LAMILUX PR60 üvegtető alatt található a szülők váróterme, egy játszószínpad és a gyermekétterem. Mivel az óvoda nyitott koncepciót követ, a gyerekek megválaszthatják, hogyan töltik a napjukat, így az átriumban találkoznak, hogy egyenek, játsszanak és tanuljanak. Az üvegtető természetes módon világítja meg a helyiséget, így a gyerekek könnyen tájékozódnak, és biztonságosan boldogulnak a mindennapokban. “Ennek köszönhetően a gyerekek nyugodtan tanulhatnak, nem kell a mesterséges fény ingerével foglalkoznunk, a légkört elárasztja a fényesség – egyszerűen tökéletes itt a hangulat” – számolt be Tanja Steinhäuser, az óvoda vezetője.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Wolke 10” napközi, Nürnberg

A “Wolke 10” napközi nem a megszokott helyszínek egyikén található. A 16 méteres magasságban, egy nürnbergi parkolóban, a város épületei fölött található a bölcsőde. Az épület már több díjat is kapott egyedi építészetéért és kreatív kialakításáért. A bölcsőde ugyanakkor ideális játék- és tanulási környezetet kínál a kicsiknek. A kültéren a gyerekeknek lehetőségük van arra, hogy a szabad levegőn együtt engedjék el magukat, bent pedig szintén örömmel és kíváncsisággal folytatják a tevékenységeket. A világos helyiségek kellemes légkört teremtenek a gyermekek és a személyzet számára. Még az öltözőben is, amelynek bár nincsenek oldalablakai, a LAMILUX Glass Skylight FE elegendő napfényt biztosít. A felállvány színes burkolata meleg, narancssárga fénnyel tölti meg a helyiséget, és így életszeretetet és jó hangulatot áraszt.

“Glückliche Zukunft” napközi, Sömmerda

A sömmerdai “Glückliche Zukunft napközi is színesebbé teszi a gyerekek mindennapjait. A többcélú terem összeköti a csoportszobákat, és helyet teremt a kreativitásnak és a közös tanulásnak. A helyiség szemet gyönyörködtető eleme: hét kör alakú LAMILUX F100-as üvegtetőablak. A 80 és 180 centiméter átmérőjű, különböző méretű nappali fényrendszerek biztosítják a játékos és gyermekbarát kialakítást. A színes szegélyek és a beépített LED-világítás barátságos színfoltokat ad a többfunkciós teremnek, amelyek tökéletesen illeszkednek ehhez a kreatív térhez. Mivel a környezet befolyásolja a felhasználók viselkedését, a szoba játékra, álmodozásra és gondolkodásra ösztönzi őket.

“St. Severin” óvoda, Garching

A garchingi “St. Severin” óvoda egyszerű és természetes kialakítást választott. A belső térben a faburkolat világos és hangulatos légkört kölcsönöz a helyiségnek. Az ívelt tető és az összesen 22 darab kör alakú LAMILUX Glass Skylights F100 üvegablak építészetileg kiemelkedik. Ezek a jellemzők önmagukban is erősítik a gyermek harmónia- és esztétikai érzését. A felülről beáramló fény a fény és az árnyék érdekes kölcsönhatását is megidézi, amely napközben folyamatosan változik. Így a természet egy kis darabja bejut az épületbe, és a gyerekek bármilyen időjárási eseményt megfigyelhetnek. Mivel a nappali fényrendszerek részben szellőzőnyílásokkal vannak ellátva, a gyerekek nemcsak napfényt, hanem friss levegőt is kapnak.

Bölcsőde, Wiggensbach

A wiggensbachi bölcsőde a természetes anyagokat és a világos színvilágot ötvözi. Az épületet kívül és belül regionális fával burkolták, így tökéletesen illeszkedik a környezetébe. A padlótól a mennyezetig érő ablakok és két LAMILUX PR60 üvegtető elegendő napfényt juttatnak a csoportos termekbe és a játék-folyosóra. Itt is optimálisan használják ki a teret azáltal, hogy a folyosót a gyerekek találkozóhelyévé teszik. A számos üvegfelületnek köszönhetően a gyerekek mindig látótávolságban maradnak a barátaikkal és a nevelőkkel. A csoportos szobák, a tornaterem és a személyzeti terület mind világos, természetes dizájnú, minden csoportnak saját színe van, a gyerekek könnyen megtalálják a helyüket. A kicsik játékos módon ismerkednek meg a színekkel, azzal, hogyan lehet megkülönböztetni őket, és milyen jelentésük van az óvodában.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb