„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Barry Wark homokot használ “bonyolult 3D-nyomtatott falak” készítéséhez

A dubai Jövő Múzeuma bemutatta azt a hat méter hosszú, 3D-nyomtatott falat, amelyet homokból készített Barry Wark építész és kutató. Úgy véli, hogy az autógyártásban már használt homoknyomó technológia komoly változást hozhat az építőiparban.

A Nadarra egy kisebb változatát először a Jövő Múzeuma Tomorrow Today című, Gonzalo Herrero Delicado kurátora 2022 februárjában megnyílt kiállításának részeként mutatták be.

Az építkezést most háromszor hat méteresre bővítették a múzeum állandó gyűjteményéhez. A fal egyedi esztétikája a felületeit alkotó bonyolult 3D textúráknak köszönhető.

Wark generatív mesterséges intelligencia szoftvert használt ezeknek a 3D felületeknek a megtervezéséhez, emulálva a természetes eróziós folyamatokat. A tervező azt mondta, hogy szeretné rávilágítani, hogy az antropocén korában a természetes és az ember által alkotott határvonal egyre inkább elmosódik.

A falat 3D-nyomtatott “kirakós panelek” sorozatából állították össze. Ezeket kötőanyagsugaras nyomtatással állították elő, amely eljárás során folyékony kötőanyagot adnak a nyomtatott részecskék vékony rétegeihez.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Wark úgy véli, hogy a 3D nyomtatás ezen formája kínálja a legtöbb lehetőséget a sivatagi országokban, például a Közel-Keleten. Szerinte a falat akár nyolcszor is le lehet köszörülni és újranyomtatni anélkül, hogy a szerkezeti integritás sérülne.

Amikor 2022-ben a Nadarrát először bemutatták, egy ültetett fal volt. A felszínen belüli résekbe konzervált mohát helyeztek be, hogy azt sugallják, hogyan lakhatnak valódi növények a falon természetes környezetben. A mohát azóta eltávolították, részben a múzeumi környezet hosszú távú karbantartásával kapcsolatos okokból. Wark úgy véli, hogy a tervezésnek nagyobb a rezonanciája a növények nélkül, ami szerinte ‘zöldre mosásnak’ is felfogható.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb