„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Az építészet emberi; de a szépség mindenhol megtalálható

Ha a természet kényelmes lett volna, az emberiség soha nem találta volna fel az építészetet. – Oscar Wilde

Az építészet emberi. Az odúk, a kaptárak, a fészkek és a hangyabolyok – gyönyörűségük ellenére – az ösztönök alkotásai. Az emberek által végzett tervezés a funkcionális elhelyezésen túl a vágyakat kielégítő, a problémáikat megoldó lehetőségeket, eszközöket és alkotási módszereket is figyelembe veszi.

Az építészet számára a természet csak jelzéseket és analógiákat nyújt, nem pedig utánozandó modelleket. – Leon Krier

Az emberiség azért különbözik minden más földi életformától, mert számunkra az ösztönök nem megfelelőek. Így van ez az építészettel is. Az építészetben az eredmények kettősek. Először is, az ösztönök terveihez hasonlóan az emberi építményeknek is ellen kell állniuk a gravitációnak, védelmet kell nyújtaniuk az időjárás ellen, illeszkedniük kell a helyszínhez és építhetőnek kell lenniük, különben nem teljesítik a legfőbb irányelvüket.

A természet kifinomult és láthatatlan építészetét olyan finomsággal építi fel, amely elkerüli a felfogásunkat, mégis olyan szimmetriával és szépséggel, amelyet soha nem fáradunk el csodálni. – John Herschel

De az ember alkotta építészet számára a menedék túlmutat a túlélésen. Az odúhoz hasonlóan az épületek is védenek. A kaptárhoz és a hódgáthoz hasonlóan az épületek a védelmen túli használatot is lehetővé teszik. De mint szinte minden emberi cselekedet, az építészet értéke is túlmutat ezeken az alapvető eredményeken, és leírja motivációinkat.

Az építészet az, amit a természet nem tud létrehozni. Az építészet valami természetellenes, de nem valami kitalált dolog. – Louis Kahn

Az emberek által épített épületek második kritériuma tehát az esztétika. Azok az emberek, akik szándékosan készítenek bármit is, érzékelik a művészetet, amelyet megtestesít. Ezek az eredmények túlmutatnak azokon a szükségszerűségeken, amelyeknek bármilyen építmény megfelel. Az eredmény és a motiváció közötti különbségtétel sehol máshol nem létezik, csak az emberi szem és elme számára.

A természet csak az igazság pártján áll. – Adolf Loos

Ahogy az emberi létben fellelhető minden motiváció, úgy az építészet is ellentmondásos értékekkel rendelkezik. Az építészet eredményei, a kaptár, fészek vagy odú ősi valóságán túlmenően bármely épületre alkalmazott objektív ítéletek akkor a legegyszerűbbek, ha a motivációkat és az értékeket figyelmen kívül hagyjuk. Az eredmények megítélése az a mód, ahogyan racionalizáljuk a reakcióinkat bármire, beleértve az építészetet is. De ezek az indoklások nem megfelelő alapjai a felfogásnak, és teljesen hiányos megértést nyújtanak arról, hogy hogyan és miért készülnek a dolgok. A használaton és a tapasztalaton túli megértés kihívása az emberek által egyedüliként értékelt motivációk megértése.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Mi a művészet, uram, ha nem a természet koncentrációja? – Honore de Balzac

Azok az ösztönökön túli, egyedülálló emberi értékek ugyanúgy be vannak drótozva, mint a szex, az éhség vagy az alvás. Az emberi lét megköveteli ezeknek az általunk oly alapvetően megélt jelentéseknek az igazolását. Minden olyan dolog racionalizálása, amit nem tudunk bizonyítani, szükségessé teszi a hitet azokban a jelentésekben, amelyek a túlélésen túli élethez elengedhetetlenek.

Azok az elvek, amelyek a természet tervezésében az egyensúlyt vezérlik, az emberi tervezést is működtetik. – Maggie Macnab

A meghatározott érték és jelentés emberi kitalációit gyakran alkalmazzák olyan dolgokra, amelyeket valójában nem mi teremtünk – mint a hit és a szépség. A vallás és az építészet az emberi megragadása azoknak az ősi értékeknek a jelentésének, amelyeket a világ kínál mindazoknak, akik nyitottak arra, hogy meglássák őket. Amikor felfogjuk azt, amit nem mi irányítunk, le kell mondanunk az egyetemes igazság vagy objektív bizonyosság érzéséről, amely minden kánon központi eleme. Az emberi konstrukciók csak az embereket szolgálják. Ez a legnehezebben megtanulható lecke.

Nincs jobb tervező a természetnél. – Alexander McQueen

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb