„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

Az építési napló vezetésének szabályai

19. § (1) Az építési naplót a 2. melléklet szerinti tartalommal és formában kell vezetni.
(2) Az építési naplót magyar nyelven egy eredeti és egy másolati példányban kell vezetni. Az építési napló első példánya a vállalkozó kivitelezőt, másodpéldánya az építtetőt illeti meg.
(3) Ha az alvállalkozó kivitelező vezeti az építési naplót, az építési napló első példánya az alvállalkozó kivitelezőt, másodpéldánya a vállalkozó kivitelezőt illeti meg. A naplópéldány átvételét a naplóban el kell ismerni.
(4) Az építési naplót az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének ideje alatt az építési munkaterületen hozzáférhető helyen kell őrizni, innen a napló csak hatósági, bírósági eljárásban való felhasználás céljából vihető el. A hatósági, bírósági eljárás ideje alatt a bejegyzéseket külön íven kell vezetni, majd azokat az építési naplóhoz kell mellékelni.
(5) Ha az építési napló elvész vagy megsemmisül, erről jegyzőkönyvet kell felvenni, és a naplót a rendelkezésre álló adatok alapján haladéktalanul újra fel kell fektetni.
(6) A vállalkozó kivitelező – ha a köztük lévő szerződésben erről állapodtak meg – az alvállalkozói építési napló vezetését átvállalhatja. Az erről szóló megállapodást mindkét fél aláírásával az építési naplóban kell rögzíteni.
20. § (1) Az építési naplóba és mellékleteibe bejegyzést tehet
a) az építtető, a beruházáslebonyolító,
b) az építési műszaki ellenőr, a tervezői művezető,
c) a vállalkozó, illetve alvállalkozó kivitelező,
d) a felelős műszaki vezető, és
e) a külön jogszabályban meghatározott esetekben az építésfelügyeleti hatóság, valamint az ellenőrzésre és bejegyzésre külön jogszabállyal feljogosított más államigazgatási szerv,
f) a külön jogszabály szerinti biztonsági és egészségvédelmi koordinátor.
(2) Az építtető, az építtető megbízása alapján a műszaki ellenőr a vállalkozó kivitelezőnek vagy a felelős műszaki vezetőjének az építőipari kivitelezési tevékenység végzésével kapcsolatban az építési naplóban utasítást adhat.
(3) Az alvállalkozó kivitelező által vezetett építési naplóban a vállalkozó kivitelező, illetve annak felelős műszaki vezetője adhat utasítást az építési-szerelési munkával kapcsolatosan.
(4) A bejegyzésre jogosult a korábbi bejegyzésekre ellenészrevételt tehet, és a bejegyzések tudomásulvételét aláírásával igazolja.
(5) Az építési naplóba és mellékleteibe betekinthet
a) az építésügyi (létesítési, műemlék esetén az örökségvédelmi) hatóság, és
b) az ellenőrzésre jogszabályban feljogosított más államigazgatási szerv,
c) a helyszíni ellenőrzést folytató munkavédelmi, munkaügyi felügyelőség,
d) az építés helye szerint illetékes Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (a továbbiakban: APEH) és ennek területi szervei.
(6) Az építési napló mellékletei
a) a jogerős és végrehajtható építésügyi hatósági (műemlék esetén örökségvédelmi hatósági) engedély és a hozzá tartozó, jóváhagyott, engedélyezési záradékkal ellátott dokumentáció,
b) az ellenőrző hatóságok által készített okiratok,
c) a használatbavételi engedélyezési eljáráshoz szükséges felelős műszaki vezetői nyilatkozat,
d) a felmérési napló,
e) a vállalkozó, illetve alvállalkozó kivitelező által vezetett vagy vezettetett egyéb naplók,
f) a tervezői művezető által átadott tervrajzok,
g) a megfelelőség igazolások nyilvántartása,
h) a kivitelezéssel kapcsolatos egyéb jegyzőkönyvek, tervrajzok, számítások és okiratok.
21. § (1) Az építési napló címoldalból, sorszámozott és azonosító jellel ellátott nyilvántartási rész lapokból és folyamatosan számozott naplórészből áll.
(2) Az építési naplóba a bejegyzéseket úgy kell megtenni, hogy azon később észrevehetetlenül ne lehessen változtatni vagy a bejegyzést eltávolítani.
(3) Az építési napló nyilvántartási rész lapjait az építési napló megnyitásakor kell kitölteni és a nyilvántartási rész tartalomjegyzékébe sorszám és azonosító jel szerint nyilvántartásba venni. A még nem ismert adatokat azok tudomásra jutásakor kell felvezetni és a nyilvántartási részhez csatolni. A nyilvántartási rész lapjait annak kitöltésekor dátummal kell ellátni, valamint az építtetőnek és a vállalkozó kivitelezőnek – ha az építési naplót az alvállalkozó kivitelező vezeti a vállalkozó kivitelezőnek és az alvállalkozó kivitelezőnek – alá kell írnia.
(4) Az építési napló mellékleteiről az építési napló nyilvántartási részében sorszámozott jegyzéket kell vezetni.
(5) A naplórészt naponta, naprakész állapotban kell vezetni. A naplórész „napi jelentés” rovatának adatait akkor is minden nap ki kell tölteni, ha az építési munkahelyen bejegyzést igénylő esemény nem történt. Az egyéb bejegyzéseket az esemény bekövetkezése napján kell megtenni.
(6) Ha egy építmény építőipari kivitelezése során több egymást követő naplórész megnyitására van szükség, mert a naplórész betelt, a naplórész köteteket folytatólagosan római számmal kell sorszámozni, és minden naplórész oldalon a sorszámozás előtt a kötet sorszámát is fel kell tüntetni. A betelt naplórész kötet lezárásának, valamint az új kötet megnyitásának dátumát a nyilvántartási rész tartalomjegyzékébe be kell jegyezni.
(7) A naplórészt hézag és margó kihagyása nélkül úgy kell vezetni, hogy utólagos bejegyzésnek ne legyen helye. Az ábrák mellett üresen maradt részeket át kell húzni. A bejegyzéseket az aláírás után naponta vízszintes vonallal le kell zárni.
(8) A naplórész a 2. melléklet szerinti napi jelentésből és eseti bejegyzésekből áll.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

11 hozzászólás

 1. Miért kéri az MVH az elszámoláskor az építési napló első példányát? miért viszi el.

 2. Ha alvállalkozó az építkezés során több napot kihagy és nem tartozkodik a helyszínen, akkor hogy vezesse az építési naplót azokon a napokon.

  A nyilvántartási részt kötelező kitölteni, akkor is ha a szerződésben minden szerepel, és van olyan napló amiben a nyilvántartási rész nincs.

  1. Kedves István!
   Ha a vállalkozó nincs a helyszínen értelemszerűen nem kell a naplót sem vezetni azokon a napokon.
   Be kell írni, hogy mettől meddig nem történt munkavégzés.
   Ha van nyilvántartási rész azt ki kell tölteni, de egyébként minden naplóban van ilyen rész.
   Tisztelettel: Keszhaz Portál

 3. Kedves Készház Portál!

  Igaz az, hogy 2013-tól elektronikusan kell vezetni az Építési Naplót? Ha igen, kinek kell majd küldeni, és akkor nem kell papír alapon?

  Köszönöm válaszát!
  Üdv: T. Gabi

  1. Kedves Gabriella!
   Még nem kell, de az évben valamikor be fogják vezetni.
   Kellemes napot!
   Ügyfélszolgálat

 4. Tisztelt Cím!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz ,hogy építkezni szeretnénk a feleségemmel.
  Apukám kőműves nem vállalkozó és törvény szerint ez hogyan oldható meg.

  Üdvözlettel: Kaló Tamás

  1. Kedves Tamás!
   Nem építhetnek házilagosan ma már családi házat.
   Aki nem vállalkozó, az nem kaphat kamarai regisztrációt, így nem dolgozhat.
   Egy céget vagy egy vállalkozót kell ezzel megbízni, ha pedig önök szeretnék szervezni a munkákat, akkor kell egy műszaki ellenőr is.
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálata

 5. Tisztelt Készház portál!

  Egy építés alatt lévő házat vásárolunk. Mire megvásároljuk elkészül a ház (kulcsrakész). Az építési naplót a megvételkor vagy előtte vagy mikor nézhetem meg? Ez a tulajdonátruházással együtt a tulajdonomba kerül? Voltam többször az építkezésen de sosem láttam ezt a dokumentumot.
  Másik kérdésem:
  Az hogy valami kulcsrakész az egységesen valahol meg van fogalmazva hogy mi az abszolut minimum aminek benne kell lennie a ház elkészítése során vagy ez mindig egyéni?

  Ha valami nem a jogszabályoknak megfelelően készült az építkezés során (feltevés) és így átvették a szervezetek, majd egy újabb elenörzés során feltárják a hiányosságot akkor ezt hogyan tudom bizonyítani hogy ezt már így vettem?

  Segítségüket előre is köszönöm,
  Sándor

  1. Kedves Sándor!
   – Az építési napló az mindig az építtető és a kivitelező, valamint a hatóság részére készül.
   Egy példány ebből mindig a kivitelezőnl egy példány pedig az építtetőnél kell, hogy legyen.
   Az építtetőnek bele lehet írni a kivitelezés közben, illetve a műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető is jogosult a bejegyzésre.
   Ha Ön az építtető, akkor Ön is kap majd a kivitelezőtől egy példányt a naplóból, ha nem Ön, akkor nem kötelesek átadni a dokumentumot, mivel Ön egy készterméket vásárol majd meg. Persze másként is meg lehet állapodni.
   – Azt, hogy mi számít kulcsrakésznek, az a mi olvasatunk szerint azt jelenti, hogy beköltözhető és lakhatásra alkalmas.
   Tehát a ház 100%-os készütségét jelenti. Tehát működik a fürdő, bent vannak az ajtók és az ablakok, kész a burkolás és a festés. A gépek nem részei ennek az állapotnak, mint például a mosógép, vagy a hűtő, de nem része a bútorozás sem.
   – Ha átvették, akkor azt utólag a hatóság nem vizsgálhatja. Főként nem egy új tulajdonos esetében.
   Remélem segítettem.
   Tisztelettel:
   Nagy Sándor Ügyvezető

 6. Üdvözlet. Érdeklődni szeretnék,hogy az E naplót meddig szükséges vezetni? Míg nem kapom meg a lakhatási engedélyt? Mert ha szerkezetkész építetném,akkor sem oldhatom meg magam a vakolást,a födém üvegygyapot szigetelést,gipszkartonozást sem? Várom,és remélem válaszukat.Köszönöm.

  1. Kedves György!
   Az enaplót végig kell vezetni ameddig az összes munka el nincs végezve. Ezután lehet a naplót lezárni.
   Kp.hu Ügyfélszolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb