„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Az argentin ikon, a La Casa sobre el Arroyo kapta a 2024-es World Monuments Fund/Knoll Modernizmus Díjat

Az 1940-es évek építészeti csodája, a Casa Sobre el Arroyo kapta a 2024-es Worlds Monuments Fund/Knoll Modernism Prize díjat kiemelkedő helyreállításáért. 

Az eredetileg 1943-ban Amancio Williams és Delfina Galvez Bunge de Williams építészek által tervezett “ház a hídon” az argentin modernista mozgalmat szimbolizálja. A projekt az első, amely elnyerte a rangos Modernizmus-díjat a globális délen, és ma múzeumként áll az argentin modern örökség védelmében.

Az idők során a projektet különböző veszélyek fenyegették, többek között tüzek, vízkárok és vandalizmus. A helyi műemlékvédelmi csoportok érdekérvényesítő erőfeszítései, valamint az argentin kulturális és közmunkaügyi minisztérium és Mar del Plata önkormányzata beavatkozása révén azonban ez a modern műemlék hivatalosan is megmenekült a pusztulástól.

A helyreállítási projekt gondosan követte az építészek eredeti tervét, és arra törekedett, hogy az archív felvételek segítségével hiteles legyen. A súlyos károkat és elhanyagoltságot követően a belső berendezést és a beépített funkciókat helyreállították. Ma a La Casa Sobre el Arroyo az argentin modern örökség megbecsülését és védelmét szolgáló múzeumi központként áll. A helyreállítás befejezését követően 2023 áprilisában nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség előtt.

Az építmény kialakítása három dimenzióban, tiszta geometriai formákból áll. Ez a tetőterasz síkjából, az íves felületből és a fő térfogat vízszintes elemeiből áll. A vasbetonból épült épület könnyű alapterülettel büszkélkedhet. A függőleges válaszfalak és gerendák alkalmazásával a patak két partját összekötő íves boltív a fő födém mellett működik. Ez olyan szerkezetet eredményez, amely lehetővé teszi, hogy minden belső tér kapcsolódjon a környező környezethez és tájhoz. A rendszert a 20. század eleje óta egzotikus növényfajok veszik körül.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize a veszélyeztetett modern építészet megőrzésének kreatív megközelítéseit díjazza. A Casa Sobre el Arroyo elismerése a kulturális műemlékek védelmének jelentőségét mutatja be a következő generációk számára. Ez az évente odaítélt díj a kormányzati szervek, az építészek és a műemlékvédők közös építészeti örökségünk előmozdítása érdekében végzett együttműködő munkáját ismeri el.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb