„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
napi hírmorzsák

A mérőrendszerek története

Az állatok a túlélésük érdekében mérik a távolságokat és a súlyt. Az emberek a társadalmi élethez szükséges kommunikáció szükségességéből eredően nyelveket hoztak létre, és később létrehozták a mérési szabványokat. Akár a mozgáshoz, az étel adagolásához, a szerszámkészítéshez, akár a tárgyak és állatok súlyának kiszámításához, a mérési szabványok ebből az igényből erednek, amely már a kődarabok korában is jelen volt az emberi tevékenységekben, és azóta is velünk van.

Napjainkban a világ lakosságának nagy része métereket és centimétereket használ távolságok mérésére. Ezek a szabványok a népek közötti kereskedelmet lehetővé tevő összehasonlítás szükségességéből, valamint politikai és társadalmi vitákból erednek.

Az ókor minden civilizációja rendelkezett valamilyen mérési rendszerrel. Az egyiptomi civilizációban a mérési rendszer alapvető fontosságú volt a bürokratikus állam fenntartásához, amely a mezőgazdasági adók beszedését irányította. Az írástudók voltak azok, akik az emberi testarányokon alapuló méréseket ellenőrizték. A súly mérésére az egyiptomiak, akik a mérlegek feltalálásáért felelősek i. e. 5000-ben, állat alakú mércéket használtak, amelyeket a társadalom olyannyira nagyra becsült, hogy a fáraókkal együtt temették el őket.

A Római Birodalom is megalkotta a maga mérési rendszerét, amely a görög rendszeren alapult. A római városokban voltak olyan házak, amelyekben a mérőmintákat koncentrálták, így az emberek elővehették a vonalzóikat, és ellenőrizhették a méreteket, amelyek szintén az emberi test arányain, például a lábakon és hüvelykeken alapultak. A mérési rendszerek szabványosítására tett néhány kísérlet ellenére, mint például Nagy Károlyé a 8. században, a középkorban minden uradalom fenntartotta a saját rendszerét, amely a hűbérúr mérésein alapult. Amikor az egyiptomiak voltak hatalmon, az arány az adóktól és attól függött, hogy ki birtokolta a mértékeket.

És így folytatódott ez az európai abszolutista rendszerek idején is, amikor a birodalmak és királyságok a méréseken alapuló ellenőrzési formát hoztak létre. A pontosság szinte lehetetlen volt. Vagy a lakosság zsarolásához fűződő érdekek miatt, vagy azért, mert a mércék helyenként eltérőek voltak. A francia forradalommal és a feudális hagyományokkal való szakítással felvetődik a mérési rendszer egységesítésének javaslata, amely a kereskedelmi feltételek javítására törekszik. Ebben az értelemben a kapitalista rendszerrel és a profit felértékelődésével a mérési rendszerek szabványosítása fontossá válik.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A felvilágosodás eszméi alapján a korabeli tudósok megértették, hogy ahhoz, hogy legyen szabványos rendszer, az nem származhat a királyi családok emberi arányaiból, mivel a birodalmak között politikai viták voltak. Valami megváltoztathatatlan természeti alapon kell alapulnia. A francia és az angol birodalom közötti összecsapás arra késztette az előbbi alá tartozó országokat, hogy elfogadják a rendszert, az utóbbi alá tartozó országok pedig fenntartották a brit birodalmi rendszert egészen a 20. századig, amikor a tudományos élet általánosan elismerte a Nemzetközi mértékegységrendszert.

Még az eszmei változások ellenére is, amelyek az intézkedések szabványosítását ösztönzik, a mérés továbbra is bürokratikus és ellenőrzési eszközként érvényesül. A méter, egy állandó és univerzális szabvány, mely lehetővé teszi a pontosságot, a szabványosítást és az ellenőrzést, és a kapitalista rendszer alapvető eszközévé válik, tekintettel az egész ipar ellenőrzésére, amely ebből fejlődne ki. Az építészet eközben az emberi arányok helyett a métereket fogadta el szabványos mértékegységként.

Ha egyrészt lehetővé tette az építőipar számára a technikák és az anyagok szinte egyetemes fejlesztését és szabványosítását, másrészt felszámolta az építő autonómiáját és a szabad alkotást, mivel arra kényszerítette, hogy olyan technikákat tanuljon meg, amelyek nem organikusak és ösztönösek. Napjainkban erőfeszítéseket tesznek a vernakuláris építészet megmentésére, amely gyakran nem számtani technikákat és méréseket használ, olyan ismereteket keresve, amelyek a rendszerek egyetemes szabványosításával elveszhettek.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb