„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Poénos építészet

Aludj egy estét Van Gogh híres “Hálószobájában”

Vincent Van Gogh minden részletére vonatkozó elképzelésével összhangban, ez a valódi, háromdimenziós, bérelhető szoba Chicagóban olyan érzés, mintha a „Hálószobába” lépnél be. A Chicagói Művészeti Intézet éjszakánként mindössze 10 dollárért kínálja a helyet az AirBNB-n a közelgő „Van Gogh hálószobái” nevet viselő kiállításának megünneplésére. Az  elképesztően alacsony ár egyenesen a szerény művésztől származik, aki maga hozta létre a hirdetést (a múzeum által alkotott elmélet szerint).

“10 dollárt számolok fel, csak azért, hogy tudjak venni festéket”- olvasható a hirdetésben. „Ugyanakkor örömmel adok jegyeket a Chicagói Művészeti Intézetben mutatott kiállításomra.” A posztimpresszionista stílusban díszített, tele van nyugtató kék és zöld színnel, és egy élénkvörös takaróval az ágyon, amelyen két személy kényelmesen elfér. A helyiség minden elemét festett ecsetvonások díszítik, ezzel imitálva az eredeti kinézetet, ahogyan azt Van Gogh a saját szemével látta. 

Ha szemből tekintjük meg a szobát, akkor pontos képet ad a holland művész ikonikus, a 1888-as „Hálószoba” festményéről, de a franciaországi Arles „Sárga házában” lévő szoba Van Gogh másik két festményén is szerepel. A perspektíva kissé ferde, csakúgy, mint a festményben, a fal a mennyezet felé befelé ferdén áll, az asztal lábai pedig nem igazán egyformák. 

A festmény közvetlenül azután készült, hogy Van Gogh a “Sárga Házba” költözött, magyarázza a Chicagói Művészeti Intézet:


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

„Ez a pillanat alkotta meg a művészt, amikor először volt saját otthona, és azonnal és lelkesen kezdte díszíteni és festett egy vászonkészletet a falak kitöltésére. Az erőfeszítésektől teljesen kimerülve, két és félnapot töltött ágyban, majd ihletet kapott, hogy készítsen egy festményt a hálószobájáról.”

Ahogy testvérének, Theo-nak írta levelében: „Nagyon elszórakoztatott, ahogyan ezt a csupasz belső teret készítettem, a Seurat egyszerűségével. Halvány árnyalatokkal, de durva ecsetvonásokkal, a falak halvány lila színűek, az üveg színe tört és halvány vörös, a székek és az ágy krómozott sárga, a párnák és a lepedő nagyon halvány citromzöld, az ágytakaró vérvörös, az öltözködőasztal narancs, a mosdókagyló kék, az ablak pedig zöld. Szerettem volna nyugodtan kifejezni ezeket a nagyon eltérő tónusokat. ”Bár a kép a művész pihenését és békéjét szimbolizálta, a szemeinkkel a vászon ideges energiával, instabilitással és zavarral, és a hatást fokozza a hirtelen visszahúzódó perspektíva.”

A kiállítás össze fogja hozni a “Hálószoba” mind a három változatát Észak-Amerikában, csupán néhány háztömbnyire a múzeumtól nyugatra. Kövess a Művészeti Intézet Twitterét (the Art Institute’s Twitter), hogy megtudd, mikorra lehet foglalni!Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb