napi hírmorzsák

Adaptív újrafelhasználás; egykor katonai gyár és erőmű, most lélegzetellálító butikhotel

A Chengdu Dayi 1979 Plant Boutique Hotel az OAD építészeti cég projektje, mely egy régi gyárépületből indult ki, Wushan város mély hegyei között, Chengdu-ban. A butikhotellé felújított épület 21 szobával rendelkezik, amelyek építési területe 3000 négyzetméter, beleértve az egész nap nyitva tartó éttermet, kávézót, bárt, többfunkciós csarnokot, tárgyalótermet, sakk- és kártyahelyiségeket, szabadtéri forróvizes forrásokat, úszómedencét és egyéb funkciókat.

A projekt eredeti helyszíne a 6569-es számú régi katonai gyár és a Liang he kou erőmű volt, mely az 1979-es “harmadik vonal” építési időszakában épült, az “Új Kína” történetének fordulópontján, mely egy új út kezdetét és az elmúlt korszak végét hirdette. A „Hotel 1979” nem egy szokásos szálloda. Az építészek elmondása szerint a projekt az “ipari építészetet veszi alapul az élet esztétikájának megtapasztalásához”. A tervezési koncepció a régi és az új találkozásából született; az 1979-es évre, mint az idők vízválasztója, és teljes mértékben a régi és az új ellentétére és fúziójára összpontosítva. A projekt kombinálja tehát az eredeti épületek ipari jellemzőit és jelentőségteljes szépségét, és a kortárs dizájnt.

A Hotel 1979 szándékosan szembeállítja egymással a régi és az új épületeket. A múlt és a jelen nincsenek szétválasztva, sokkal inkább összehasonlításban léteznek egymás mellett, különböző gondolatokat keltve a vendégekben. A szálloda elrendezése három fő területre oszlik, beleértve a “különleges lobbibárt” és a gyári tetőtéri területet, a vendégszobákat és a többfunkciós területet. A “különleges lobbibár” a Kínai Tudományos Akadémia 1970-ben épült Optoelektronikai Technológiai Intézetének összeszerelő műhelye volt eredetileg. Annak érdekében, hogy tükrözze az eredeti tér egyedi korszakának hátterét és kulturális tulajdonságait, az építészek megőrizték az eredeti gyár építészeti formáját és temperamentumát, amennyire csak lehetett, és tökéletesen integrálták az eredeti ipari stílust a modern elemekkel. Az anyagoka illetően erős kontrasztú anyagokat választottak, megvalósítva az üveg és a fém tökéletes kombinációját az eredeti vörös tégla szerkezettel.

A szálloda vizuális középpontjában és a térrendszer kezdeteként az előcsarnok a szálloda főbejáratához kapcsolódik, tökéletesen demonstrálva a szálloda egyedülálló jellemzőit. A folyosó kialakításában a boltíves fém ajtókeretek és a dekoratív lámpák teremtik meg az ipari hangulatot, többek között a csupasz szerkezettel, a foltos falakkal és a kifakult kupolával együtt. Annak érdekében, hogy a vendégek értékelhessék a régi épület szépségét, az előcsarnok átfogó kialakítása a Japánból származó wabi-sabi stílusát tükrözi, melankolikus és nosztalgikus textúrát kölcsönözve az egésznek. Az egész előcsarnok több helyiségből áll, mint a fogadó- és az olvasóterület.

A kiváló természeti környezet mellett, annak érdekében, hogy a vendégek teljes mértékben ellazulhassanak a város zajától távol, és szórakoztathassák testüket és elméjüket, négy különböző közösségi teret hoztak létre a szálloda multifunkcionális területén, nevezetesen egy éttermet, egy szabadidős deszkautat, egy úszómedencét és egy bárt. Az újonnan épített tér részeként az étterem általános kialakítása erős vizuális hatással bír. Tervezését a régi gyárépület mechanikus fogaskerekei ihlették. A tervezők végül dinamikus képet mutatnak be a mechanikai elemek, például fogaskerekek és csapágyak finomításán és átalakításán keresztül. “Távolról nézve ezek a “véletlenszerűen összeillesztett épületek olyanok, mint a nagy sebességgel forgó gépek, amelyek csendesen fekszenek egy nyugodt völgyben.”

Az étterem anyagválasztásában a tervező teljes mértékben kihasználta a fényes és átlátszó üveget, valamint a texturált fém alumínium paneleket. A nagyméretű, padlótól a mennyezetig érő ablakok és tetőablakok alkalmazása beintegrálja a környező hegyi tájat a helyiségbe annak érdekében, hogy a vendégek vizuális “lakomát” is élvezhessenek, miközben helyi különleges ételeket kóstolnak. Az étterem előtti szabadidős deszkaút az erdő mentén rejtőzik. A szálloda medenceterületén a dizájn ötvöződik a természetes elemekkel, figyelembe véve a szocialitást és a víz-orientáltságot.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A völgy mélyén található úszómedence a szálloda szíve, amely a régi vízelvezető medencéből alakult át. Amellett, hogy figyelembe veszi funkcionalitást és biztonságot, a tervezés szándékosan azt az illúziót is kelti, hogy az épület egy dobozként lebeg a vízen. Az emberek megfigyelhetik a környező buja növényeket és hegyeket a medencéből, és más üdülőhelyi élményt érezhetnek, mint egy városi szállodában. A bár egy régi energiatermelő műhelyből alakult át. Eközben a szálloda “múzeuma” a gyárból származó régi gépeket mutatja be. A látogatók megtapasztalhatják Kína “harmadik vonalbeli építészetének” ritkán ismert történetét és megérthetik fejlődését.

A szobák az úszómedence körül helyezkednek el, és különböző irányokban vannak elosztva. A különböző természeti tájak és tervezési jellemzők szerint a vendégszobák különböző típusokra oszlanak: domboldali villa, tetőtéri családi lakosztály, hegyekre néző lakosztály, kertre néző lakosztály, történelmi lakosztály, medencés kétágyas szoba. Figyelembe véve a csapadékot egész évben Dayi területén, a legtöbb vendégszobán lejtős tetőszerkezetet alkalmaztak, amely nemcsak a gyakorlati funkciót elégíti ki, hanem a dombok tipológiáját is visszhangozza, miközben valóban beleolvad a természetbe.

A Loft hegyre néző szobája az eredeti gyár éttermeiből lett kialakítva. Az épület homlokzatán egy nagyméretű üvegfüggönyfal található, amely a sűrűség és a valóság kontrasztját képezi a szomszédos vendégszobákkal. Az ablakon kívül egy tágas terasz található. Akár beltéren, akár szabadban, a környező hegyi táj feledteti az emberekkel a tér korlátait. A kertre néző lakosztály homlokzata szándékosan megőrzi a régi vörös téglák színét és textúráját, és acél- és üvegelemeket használ, hogy harmonizáljon a vörös téglákkal. A faház szobái ötletesen illeszkednek a természetes hegyi kilátáshoz, békés hangulatot teremtve a vidékre való visszavonuláshoz.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb