„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építőipari lexikon

Acéllemez besajtolásos utólagos vízszigetelés

Az utólagos falszigetelés mechanikus szigetelési eljárásai közül az egyik legismertebb az acéllemez besajtolás. Ez az eljárás alkalmazható minden olyan tömör szerkezetű falazat esetén, ahol egyenes, jól járható fugasorok vannak. Nem alkalmazható több szintes épületek, statikailag instabil szerkezetű falak esetén. Ez az utólagos falszigetelés típus csak az alulról kapillárisan felszívódó nedvesség ellen védi a falazatot, nem nyújt védelmet az oldalról a falba szívódó nedvesség ellen (pl.: pince szinten). Továbbá nem alkalmazható csapóeső, épületgépészeti víz, pincék esetén pedig oldalirányból jövő nedvesség, páralecsapódásból származó kondenzvíz ellen sem.
Ennek az utólagos falszigetelés technológiának a lényege, hogy nagyjából 50 joule erővel, egy speciálisan erre a célra készült gép segítségével a téglasorok közé egy különlegesen kiképzett, vágó éllel ellátott rozsdamentes acéllemezt préselünk. Ez a lemez egy acél koronát képez az alap fölött és így végleg elzárja a felszívódó talajnedvesség útját.
Ha az utólagos falszigetelés során nem lehetséges közvetlenül az alap fölötti fugába sajtolni a lemezt, akkor a lemez alatt lévő téglasort egy erős, nagy penetrációs képességű, vízzáró iszapoló habarccsal vonjuk be. Ha a fal sótelített célszerű egy egyszerű fluátozási eljárással sótalanítani, így a szigetelés után fölkerülő új vakolatot megóvhatjuk az esetleges sókárosodásoktól.
Minthogy a fal teljes keresztmetszetén áthatolnak a bepréselt lemezek, az elkészült munka minősége szemrevételezéssel, műszerek segítsége nélkül is ellenőrizhető. Ez az utólagos falszigetelés nem igényel a későbbiekben karbantartást, a művelet során nem kell falat bontani, és természetesen nem gyengíti az épület statikai állapotát.
Vert, vályog épületek esetén nagyon jó hatásfokkal lehet alkalmazni, itt a magas szerves anyag tartalmú vegyi szigetelés bizonytalan eredményt hozna. Az utólagos falszigetelés elvégzése után megindul az épület száradása a természetes párolgás révén, hiszen a fal nem kap víz utánpótlást.
Ha valamely műszaki okból nem lehetséges a lemezeket közvetlenül az alap fölé besajtolni, akkor vízzáró tulajdonsággal rendelkező iszapoló habarccsal vonjuk be a lemez és az alap közötti téglasorokat. Abban az esetben, ha a fal sókárosodást szenvedett, javasolt fluátozást, vegyi sókezelést végezni, esetlegesen áldozati vakolatot felvinni. Ennek oka, hogy a sók képesek vizet redukálni a levegőből is.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb