„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A Woodio faforgácsból készült WC-t fejlesztett ki

A Woodio finn dizájncég olyan WC-t alkotott, ahol az ülőkétől a csészéig minden olyan fa kompozitból készül, amelynek előállítása során állítólag 99 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátás keletkezik, mint a kerámiánál.

A Block névre keresztelt, falra szerelhető WC a Woodio alapítója, Petro Lahtinen által kifejlesztett anyagból készült, amely mintegy 80 térfogatszázalékban fából áll, helyben beszerzett nyárfa és a finn erdészeti iparból származó nyesedék felhasználásával.

Ezeket a faforgácsokat fosszilis alapú poliészter és bioplasztikus gyanták kombinációjával keverték össze, hogy olyan kompozitot hozzanak létre, amely egyszerre vízálló és “gyakorlatilag törhetetlen” – állítja a vállalat.

Az előállítási folyamat nem igényel hőt, és a hagyományos kerámia- vagy porcelán WC-k előállításához szükséges víz és energia töredékét igényli, mondta Lahtinen a projekt kapcsán. “Magával a kerámiával önmagában nincs semmi baj” – mondta. “A kerámia gyártási folyamata az, ami a környezetterhelést okozza. Az ipari kerámiákat jellemzően 1500 Celsius-fokon égetik legalább 12 órán keresztül, és ezt a hőt jellemzően gáz elégetésével állítják elő, ami nyilvánvalóan jelentős CO2-kibocsátással jár.” – tette hozzá.

Összességében a Woodio azt állítja, hogy gyártási folyamata 99 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a hagyományos kerámia szaniterek előállítása. Ez azonban nem veszi figyelembe az anyagbeszerzésből vagy ártalmatlanításból származó kibocsátásokat, amelyeknek óriási hatása lehet egy termék teljes lábnyomára.

Lahtinen eredetileg 2017-ben fejlesztette ki a Woodio kompozit anyagot, és a vállalat azóta szabadalmaztatott öntési technikával a fürdőkádaktól kezdve a mosdókagylókig mindenfélét készített belőle.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Block WC a vállalat eddigi legbonyolultabb terméke, amelyet három éven keresztül fejlesztettek, és a finn Pentagon Design stúdióval együttműködve terveztek. Míg hagyományosan fűrészport és faforgácsot használtak a hulladék lebontásához a hálózaton kívüli komposztáló WC-kben, a cég azt állítja, hogy az ő változata a világ első öblítéses WC-je, amely ebből az anyagból készült.

A fakompozit azonban még mindig számos fosszilis alapú erőforrásra támaszkodik, többek között poliésztergyantára, valamint különböző adalékanyagokra és felületkezelő anyagokra, bár a vállalat azt tervezi, hogy kizárólag bioalapú gyantákat fog használni, amint a következő néhány évben ipari üzembe költözik.

Az a tény, hogy az anyag kompozit, a WC-t élettartama végén, amely általában 10-15 év, de akár 50 évig is eltarthat, szinte lehetetlenné teszi az újrahasznosítást. A Woodio érvelése szerint a vécét élettartama végén energetikai céllal el lehet égetni, hogy ne kerüljön a hulladéklerakóba. Ez azonban mind a fosszilis szenet, mind a fában tárolt szenet a légkörbe juttatná.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb