„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld hírek

A Voxel egy “karanténkunyhó”, amelyet teljes egészében helyi anyagokból készítettek

A barcelonai Institute for Advanced Architecture of Catalonia hallgatói és kutatói egy önfenntartó kunyhót terveztek és építettek, mely tökéletesen alkalmas az önkéntes elszigetelésre. A projekt kizárólagosan a helyszín egy kilométeres körzetéből betakarított faanyag felhasználásával valósult meg.

Az IAAC a Master in Advanced Ecological Buildings and Biocities (MAEBB) programjának részeként dolgozták ki a projektet, amely az ökológiai építészeti tervezés gyakorlati megközelítéséből vizsgálja. A Voxel (a volumetrikus pixel rövidítése) karanténkabin az IAAC Valldaura Labs campusának közelében, a Collserola természeti parkban található.

A 12 négyzetméteres szerkezetet a Covid-19 járvány megkövetelte karanténhelyzetre válaszul tervezték meg, mint egy olyan teret, ahol egyetlen lakó akár 14 napig is elszigetelődhet. Daniel Ibáñez és Vicente Guallart kurzusigazgatók vezetésével, a csapat a projekt teljes időtartama alatt Covid-19 korlátozások alatt dolgozott. A kunyhó kevesebb, mint öt hónap alatt épült meg, az építési helytől legfeljebb egy kilométerre betakarított faanyag felhasználásával. Ez a “nulla kilométeres” megközelítés alaposan feltárta a helyben rendelkezésre álló anyagok optimalizálásának mikéntjét.

“A projekt a fa mint szerkezeti, hő- és építőanyag ökológiai átalakulását kutatta a fenntartható erdőgazdálkodásból, mivel képes tárolni a CO2-t” – magyarázták a tervezők.

A Voxel szerkezete Aleppo fenyőből készült kereszt-laminált fa (CLT) felhasználásával készült, amelyet a Valldaura campus műhelyeiben martak, szárítottak, dolgoztak fel és préseltek. A szerkezet 40 fenyőfa faanyagát tette szükségessé. A fákat egy fenntartható erdőgazdálkodási terv részeként vágták ki, amelynek célja a kicsi fák növekedésének elősegítése és a biodiverzitás javítása. A fákat deszkákra vágták és szárították, mielőtt vékony lapokká – úgynevezett lamellákká – dolgozták fel, és préselték, hogy kialakítsák a szerkezeti CLT paneleket.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az egyes paneleket 3,6 x 3,6 méteres kockákba illesztették össze, fémmentes lapos illesztések és fa tiplik segítségével, hogy minimalizálják a szénigényes anyagok, például szegek, csavarok vagy egyéb rögzítések szükségességét. A szerkezetet parafa szigetelésrétegbe burkolták, és a CLT gyártási folyamatból származó maradványokat használták a homlokzat léces esővédő panelek létrehozására. A fát a japán shou sugi ban technikával szenesítették, természetes időjárásálló réteget képezve.

A keresztrétegelt faszerkezetet szabadon hagyták a belső terekben, és a kohézió megteremtésére ugyanazt az anyagot használták az összes bútor elkészítéséhez is, amely magában foglal egy emeletes ágyat és szabadon álló íróasztalt.

A Voxel egy WC-vel és egy mosogatóval ellátott konyhasarokkal is rendelkezik. A projekt az esővíz gyűjtésére is fejlesztett ki megoldást, hogy azt az otthonban belső felhasználásra tudják alkalmazni. Egy önálló biogáz rendszer kezeli a WC-ből származó hulladékokat, így üzemanyagot termel főzéshez és fűtéshez, valamint egészségügyi műtrágyát állít elő. A tetőn található három napelem egy akkumulátort tölt fel, amely energiát szolgáltat a világításhoz és az egyéb elektronikai eszközöknek.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb