„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

A Vitra hajlandó kockázatot vállalni a termékek megjelenésének megváltoztatásával kapcsolatban a fenntarthatóság javítása érdekében

A svájci Vitra bútormárka kiemelten kezeli meglévő termékcsaládjai környezeti hatásainak csökkentését az anyaginnováció révén – mondta Nora Fehlbaum vezérigazgató.

Az iparág egyik legismertebb és legbefolyásosabb gyártója, a Vitra kollekcióiban olyan ikonikus darabok találhatók, mint az Eames műanyag kagylószékek és a Panton székek. Hasonlóan társaihoz, a márkára is egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy csökkentse tevékenységének ökológiai lábnyomát az éghajlatváltozás súlyosbodásával szemben.

A németországi Weil Am Rheinben található Vitra Campuson Fehlbaum azt javasolta, hogy a vállalat csúcskategóriás, dizájnközpontú bútormárka öröksége eleve összhangban van a fenntarthatósággal.

“A Vitra legnagyobb mértékben hozzájárul a fenntarthatósághoz az átlagon felüli élettartamú termékei, amelyekből minden felesleges dolog kimarad” – mondta.

Ugyanakkor azt állította, hogy a Vitra “mindent megtesz a rendelkezésükre álló eszközökkel”, hogy fenntarthatóbbá váljon. A Vitra megfogalmazott célja, hogy „2030-ra az ökológiai lábnyom összes mutatója alapján nettó pozitív vállalat legyen”.

Hosszú út áll előttük, a vállalat legfrissebb, 2022-ben közzétett fenntarthatósági jelentése szerint az évi teljes kibocsátás közel 141 000 tonna CO2-nak felelt meg. Fehlbaum szerint a márka fenntarthatósági stratégiája elsősorban a népszerű, meglévő termékeire összpontosít.

“A Vitránál a termék soha nem végleges, hanem folyamatosan fejlődik.”

Idén januártól a Vitra által gyártott Eames műanyag székek héja már kizárólag újrahasznosított, fogyasztás utáni műanyagból készül. A váltás azt jelenti, hogy a héjak foltos felülettel rendelkeznek, ami eltér az eredetitől, de Fehlbaum elégedett ezzel az “újrahasznosított esztétikával”.

“Ez egy más esztétika, és természetesen reméljük, hogy a fogyasztó megszokja – és talán meg is szereti – ezt az új esztétikát” – mondta. “Ez egy olyan kockázat, amelyet vállalunk, és hajlandóak vagyunk vállalni.” -tette hozzá.

A termékek és alkatrészek korábbi átállását követi a szűzről az újrahasznosított műanyagra, kezdve a Barber Osgerby Tip Ton székével 2020-ban. Azóta számos kiegészítő, például Arik Levy Toolbox és Konstantin Grcic Locker Box követte őket. A Jasper Morrison által tervezett teljes HAL székcsalád héját is újrahasznosított műanyagból gyártják.

Az újrahasznosított műanyagot a német Gelber Sack (Sárga zsák) szemétgyűjtési program keretében nyert háztartási újrahasznosításból nyerik.

A tervezők vitatják az újrahasznosítás szerepét a világ műanyagszennyezési válságának megoldásában. Egyesek, köztük Richard Hutten tervező és Jan Boelen belga kurátor, azzal érvelnek, hogy a nagy márkák az újrahasznosítással a változás illúzióját keltik, miközben továbbra is a szűz műanyagokat használják.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Mások, köztük az Ellen MacArthur Alapítvány vezérigazgatója, Andrew Morlet azzal érvelnek, hogy a tartós, újrahasznosítható műanyagok a körkörös gazdaság részét képezhetik. Sok újrahasznosított műanyag termék tartalmaz néhány szűz műanyagot vagy adalékanyagokat, amelyek megnehezítik vagy gátolják saját újrafeldolgozhatóságukat.

A Vitra elmondta, hogy az Eames kagylókhoz használt RE terméke nem tartalmaz szűz műanyagot, és a termék élettartama végén teljes mértékben újrahasznosítható, köszönhetően a műszaki töltőanyagoknak, például az üvegszálaknak, semmint az újrahasznosítást megakadályozó adalékanyagoknak. .

Egy másik fenntarthatósági kezdeményezés a Vitra Circle Stores, amelyek a Vitra és az Artek használt bútorait és kiegészítőit, például mintatermékeket és kiállítási darabokat árulnak, a termékek állapotától függő árakkal. Minden termék működőképességét tesztelik, és szükség esetén megjavítják, hogy meghosszabbíthassák a termékgaranciát. 

Az első Circle Store 2017-ben Amszterdamban nyílt meg a vásárlók használt Vitra termékekkel kapcsolatos kérdéseire válaszolva, a második pedig Brüsszelben. A harmadik a közelmúltban Frankfurtból “költözött”, és az Álvaro Siza által tervezett Vitra Campus gyárépületében nyílt meg egy erre a célra kialakított helyiségben, ahol egy szerviz- és javítóterület is található, ahová a vásárlók elhozhatják termékeiket, hogy új életet kapjanak.

A márka lépéseket tett a Vitra Campus egyes részeinek újraalkotására is. A Piet Oudolf kert 2020-ban készült el, és a Vitra a belga tájépítészsel, Bas Smets-szel közösen dolgozik azon, hogy kevesebb utat és több őshonos fát tervezzenek a területen.

Fehlbaum elismeri, hogy egyesek szkeptikusak lehetnek a fenntarthatósági munkával kapcsolatban, amelyet a széles körben elterjedt zöldmosással összefüggésben végez.

“Lehetetlen átjutni az üzenetküldés ezen a dzsungelén” – mondta. “Hogyan beszéljünk róla, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mennyire alaposan és hitelesen kezeljük ezt a kérdést?” -tette hozzá.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb