„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A világ legrégebbi, folyamatosan épülő városainak építészete

Mi olyan nagyszerű a világ legrégebb óta, folyamatosan lakott városaiban? Valószínűleg az, hogy társadalmaik korszakok egyetlen töretlen sorozatában fejlődtek, folyamatosan változó értékekkel és stílusokkal, amelyek többek között hosszú történelmük építészeti emlékeit is megörökítették. Ezek a városok nem olyanok, mint azok a régészeti lelőhelyek, amelyeket azért látogatunk meg, hogy lássuk, hogyan éltek az emberek évezredekkel ezelőtt; ezek pontosan azok a helyek, ahol az emberek évezredekkel ezelőtt éltek, olyan helyek, ahol az emberek ma is élnek, gazdag történelmük pedig föld helyett festék- és betonrétegek alá van temetve.

Az ősi városok a világ minden táján megtalálhatóak, és az építészeti kincsek sokfélesége, amelyek ezekben a városokban fellelhetők, óriási. Hogy ízelítőt adjunk sokszínűségükből, íme egy válogatás a világ különböző régióiból származó 18 legrégebbi, folyamatosan lakott városból, a legfiatalabbtól a legrégebbiig, egy kis ízelítővel a különböző építészeti rejtélyeikből.

Acoma Pueblo, Új-Mexikó, USA (Kr. u. 1200 óta lakott)
A 112 méteres szakadék mellett, egy homokkő-fennsík szélén elhelyezkedő Acoma Pueblo stratégiailag jól álcázottan van elhelyezve, és alig több mint 250 vályogtéglából épült lakóházból áll. Hagyományos falétrák díszítik a háromszintes épületeket, amelyek az egyetlen módként szolgálnak arra, hogy az otthonok felső szintjeire feljussanak.

Poznań, Lengyelország (Kr. u. 900 óta lakott)
Poznań történelmi épületeinek különlegessége az atipikus festett homlokzati díszítés, amely a legkülönbözőbb mintákban és színekben létezik.

Bagan, Mianmar (Kr. u. 849 óta lakott)
A vallásos építészetéről ismert Baganban ma több mint 2200 burmai templom található – és ez csak a töredéke a városban a 11. és 13. század között épült több mint 10 000 vallási épületnek.

Tiruvannamalai, India (Kr. u. 800 óta lakott)
A város történelme és városszervezése az Annamalaiyar templom körül forog, amely egészen Tiruvannamalai kezdeteire nyúlik vissza. A szent Annamalai-hegyek mellett fekvő város évente több millió ember zarándokhelye, ami valószínűleg magyarázatot ad a városnak a templom falain túli terjeszkedésére.

Kiotó, Japán (Kr. u. 794 óta lakott)
Kiotó Japán egyik leggazdagabb városa, ha a hagyományos japán építészetről van szó. A japán épülettervezésre jellemző, ívelt tetőkből kinyúló mély ereszek még mindig megtalálhatóak az egész városban, csakúgy, mint a hagyományos machiya-városházak.

Luang Prabang, Laosz (Kr. u. 694 óta lakott)
A 33 Wat-templom és a fennmaradt gyarmati építészet mellett Luang Prabangban a Lan Xang királyság maradványai is megtalálhatók a 16-18. századból. Ebből az időből származó, alacsony fa nyeregtetőkkel találkozhatunk a városban, amelyek a thaiföldi építési stílusra emlékeztetnek. Manapság a helyiek gyakran cölöpökre építik házaikat, a házak alatt pedig helyet biztosítanak az állatoknak.

DIGITAL CAMERA

Hanoi, Vietnam (Kr. u. 454 óta lakott)
Mivel Hanoiban az építményadó az épület homlokzatának szélességén alapul, a városban sok ház nagyon karcsú és magas. Innen ered a becenevük: csőházak. A földszinteket gyakran üzlethelyiségként használják az épület lakói számára, és udvarokat építenek hozzá, hogy javítsák a szűkös házakon belüli légáramlást.

Zanzibár, Tanzánia (Kr. u. 100-300 óta lakott)
Az arab, perzsa, indiai és európai építészet történelmi hatásai révén monolitikus arab kúriák állnak az Indiából származó, finoman faragott fa erkélyekkel ellátott házak mellett.

Cholula, Mexikó (Kr. e. 200 óta lakott)
Sokak számára ismeretlen Cholula ad otthont a világ legnagyobb, vályogtéglából épült piramisának. Építészeti építési stílusa szorosan kapcsolódik a mexikói Teotihuacanhoz, egy ősi városhoz a Mexikó völgyében.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Madurai, India (Kr. e. 300 óta lakott)
Fentről Madurai városrendezési terve négyszögletes utcák sorozataként látható, amelyek a város központjában lévő Meenakshi Aman templomot veszik körül. Tervezése a 16. századból származik, amikor Maduari királya a Shilpa Shastras, vagyis “az építészet szabályai” szerint rendezte át a várost.

Berat, Albánia (Kr. e. 314 óta lakott)
Az “Ezer ablak városa” néven ismert albán város, az Osum folyó mentén.

Szucsou, Kína (Kr. e. 514 óta lakott)
A házak Velencéhez hasonlóan a szucsoui csatornák mentén sorakoznak, és kőalapokon közvetlenül a vízbe vezetnek. A hosszú ereszekkel és bonyolult famintákkal díszített tetők keretezik az ablakokat és erkélyeket.

Constantine, Algéria (Kr. e. 600 óta lakott)
A szurdok szélére épült Constantine épületei mintha beleolvadnának a hegybe.

Karthágó, Tunézia (Kr. e. 814 óta lakott)
Karthágó egykor hatalmas, falakkal és kapukkal erősen védett kikötőnek adott otthont. Ennek a szerkezeti teljesítménynek a maradványai a part menti kör alakú csatorna formájában maradtak fenn, ahol a hajók kikötőben tartózkodtak.

Flores, Guatemala (Kr.e. 900 óta lakott)
Flores szigetén, amely ma már csak egy kis része Flores városának, az utolsó független maja állam 1697-ig túlélte a spanyol hódítókat. Mindent, ami ez előtt létezett, leromboltak, és helyére a városban található jelenlegi építészet lépett, élénk színekre festett téglaépületekkel.

Cádiz, Spanyolország (Kr. e. 1100 óta lakott)
Cádiz sűrűn lakott és szűk utcái egy keskeny félszigeten ugranak ki az óceánba. Díszes neoklasszicista katedrálisoknak és színházaknak ad otthont, valamint minimalistább, gyakran fehér színű köteteknek – ez az andalúz építészet védjegye.

Varanasi, India (Kr. e. 1800 óta lakott)
A legendák szerint Varanasit a hindu Siva isten alapította. A város a Gangesz folyóból felfelé vezető ghatjairól, azaz folyóparti lépcsőiről ismert; Varanasiban több mint 80 ghat található, amelyek többsége az 1700-as évek után épült. Néhányat kizárólag hamvasztási szertartásokra használnak, de többnyire a folyóban való fürdésre és puja imaszertartásokra használják őket.

Athén, Görögország (Kr. e. 5000 óta lakott)
A Damaszkusz és Jerikó régészeti bizonyítékai a korai neolitikumból származnak, de a Kr. e. 3000 körüli időszaknál korábbi folyamatos település bizonyítása kihívást jelent. A lista kiegészítéseként választottuk Athént, egy olyan várost, amelynek világhírű Akropoliszát a város hosszú történelmének majdnem kétharmadában építették, és amelyet ma még fiatalabb épületek vesznek körül egy nyüzsgő globális metropolisz részeként.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb