„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Környezetvédelem, energiatakarékosság

A válság hatására még a széndioxid kibocsátás is csökkent. Végre egy jó hír

A gazdasági válság hatására tavaly minden korábbinál nagyobb mértékben csökkent az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátása az európai iparban.

Kapcsolódó cikkek:
Gumiőrlő üzem épül Tamásiban
Akár az ingatlanárakra is hatással lehet a magyar fejlesztésű légszennyezettség-mérő
Duplájára drágították a parkolást Peking belvárosában
Tabajdi: csak uniós tiltással előzhető meg a verespataki beruházás
Kamionstop lesz húsvétkor
A szén-dioxidban számolt üvegházhatású gázkibocsátás 11,2 százalékkal esett vissza 2009-ben az előző évihez képest
a 27 uniós tagországban, Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben működő összesen 10.500 ipari üzemben és erőműben, amelyek részt vesznek az Európai Unió Kibocsátás Kereskedelmi Rendszerében (ETS).
Az Európai Bizottság (EB) adatai szerint a tavalyi volt a legnagyobb visszaesés az ETS 2005-ös indulása óta. A káros gázok kibocsátása a legnagyobb mértékben azokban az országokban csökkent, amelyek a leginkább megszenvedték a gazdasági válságot, így például Észtországban 24 százalékos, Spanyolországban pedig 16,3 százalékos visszaesést mértek, míg Lengyelországban, ahol tavaly is növekedett a gazdaság, 5,2 százalékos volt a csökkenés.

Az EB most közzétett előzetes adata – amely az ETS-ben résztvevő kibocsátók 80 százalékának jelentésein alapul – és a májusra várható végleges adat között nem lesz számottevő különbség, a visszaesés kétségtelenül rekord mértékű volt tavaly – mondta Kjersti Ulset. A Point Carbon norvég emissziókereskedelmi hírportál elemzője szerint két folyamat volt jellemző 2009-ben: a jelentős mennyiségű üvegházgázt kibocsátó széntüzelésű erőművek előretörése és a klímavédelmi szempontból közömbösnek mondható nukleáris energia visszaszorulása miatt növekedett a kibocsátás, ezt azonban bőven ellensúlyozta a gazdasági válság következtében az ipari üzemeknél végbement kibocsátás-csökkenés.
Mindennek eredményeképpen az ETS-ben a kibocsátási kvóták ára tonnánként számolva 13 euró körül stagnálnak, ami túl alacsony ár, alig a fele annak, amelynél már megérné belevágni kibocsátás-csökkentést eredményező fejlesztésekbe – mondják elemzők.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

forrás: MTIKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb