„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A tervezés és a fenntarthatóság elválaszthatatlanok: a 2022-es Mies EU-díj fő témái

Az Európai Unió 2022-es Kortárs Építészeti Díja – a Mies van der Rohe-díj azt hirdeti, hogy “a design és a fenntarthatóság elválaszthatatlanok”. Idén a pályázat középpontjában a társadalmi befogadás, a fenntarthatóság és a körforgás, valamint az esztétikai kutatás állt. Eddig 40 projekt jutott tovább. A kétévente megrendezett verseny, amely általában az előző két évben elkészült munkákat díjazza, 2022 februárjában hirdeti ki a döntőbe jutott 5 alkotást, a győztest pedig 2022 áprilisában.

Az építészeti díj három fő kategóriája “az európai város: a fenntartható intelligens város modellje”, “a közös európai kultúra meghatározása, a kifejezésmódok sokszínűségének tükrözésével” és “a társadalmi hatással bíró és kulturális üzenetet közvetítő építészet”. A kiválasztott projekteket a Tatiana Bilbao, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Triin Ojari, Georg Pendl, Spiros Pengas és Marcel Smets alkotta zsűri jelölte ki. A jelenleg 40 kiválasztott építészeti projekt mögött álló kiválasztási kritériumok a következők voltak:

I.Az európai város: egy fenntartható intelligens város modellje
Európa újragondolására és újratervezésére összpontosítva a projektek kiválasztása során ügyeltek arra, hogy elismerjék a kontinens épített környezetének átalakulását és az európai szakemberek hozzájárulását az új ötletek kidolgozásához, miközben a városok és a környezet jelenlegi kihívásait helyezik előtérbe. Az építészeti fenntarthatóságra és arra reflektálva, hogy “az új épületek építésének manapság hogyan kell elképzelni a következő életüket”, a díj a jövőbeli hatásukra érzékeny projekteket választotta ki.

A 40 kiválasztott projekt közül 9 kollektív lakásépítési építészeti kezdeményezés. Különösen kiemelkedő a Norvégiában található Vindmøllebakken Housing, a Helen & Hard (fenti kép) által tervezett fejlesztés, amely többféle lakókonfigurációt képes összeállítani. Ez a projekt 40 társasházi egységet, 4 sorházat és 10 lakást foglal magában, 3-5 emeletes, előregyártott faelemekből épített alacsony, a környék hagyományaihoz igazodó tipológiákat alkalmazva.

Másrészt a berlini FAR frohn&rojas által tervezett Wohnregal Apartments and Ateliers (fenti kép) egy 6 emeletes épület, amely élet- és munkaterületeknek, illetve műtermeknek ad otthont, és az ipari előregyártás révén hidat képez a városban a lakások építési költségeinek emelkedése ellen.

A regenerációs projektek szintén felülmúlták a korábbi éveket, és többnyire a meglévő építmények kulturális és oktatási épületekké való átalakítására vagy a városi tér helyreállítására összpontosítottak. A Cseh Köztársaságban például a petrjanda/brainwork a folyóparti építészetre összpontosítva újjáélesztette Prága folyópartját (fenti kép), lehetővé téve a kulturális élet áramlását.

Ausztriában a Bevk Perović arhitekti New Gallery and Casemates (fenti kép) nevű projektje a történelmi rétegek rekonstrukciójának és a város életébe való integrálásának kérdésével foglalkozott. Ez a hosszú időn át rejtve maradt történelmi komplexum új programszerű meghatározást kapott, miközben hű maradt a lényegéhez.

A városi mezőgazdaságot a jövő nagy lehetőségeket rejtő megoldásának tekintik. Franciaországban, Romainville-ben az Ilimelgo által tervezett Cité Maraîchère (fenti kép) egy megújulóban lévő városrészben épült. A mezőgazdasági, társadalmi, építészeti és műszaki innováció új célpontja, a komplexum a városi mezőgazdaság és a fenntartható élelmiszertermelés új városi létesítménye, amely összekapcsolja a hagyományos és a modern piaci kertészeti gyakorlatokat.

Bár a sűrűség a fenntarthatóság egyik formájának tekinthető, a régi városi szövet és a sűrűség növekedése közötti kapcsolat meglehetősen törékeny, mivel a városrészek gyakran hajlamosak elveszíteni jellegüket. Bukarestben az ADNBA a különböző méretek és sűrűségek közötti közvetítéssel talál választ erre a problémára az Urban Spaces 2 / Mumuleanu 14 (fenti kép) apartmanházban.

II. A közös európai kultúra meghatározása a kifejezésmódok sokféleségének tükrözése mellett
A projektek kiválasztása során idén a befogadás és a sokféleség elfogadása révén a méltányosság és a demokrácia bemutatásával, a közös európai kulturális kifejezésmód meghatározása mellett az átmeneti alkotások száma is növekedett. Más szóval, az egyik országból származó építészek egy másik országban építettek, és a projektek az építészirodák közötti együttműködések voltak, helyi partnerekkel együttműködve.

Tikkurila Church and Housing – OOPEAA

A sokszínűség előmozdítása a mindenki számára elérhető terek létrehozásával: Finnországban az OOPEAA a Tikkurila templom és lakóépületet (fenti kép) tervezte, egy olyan multifunkcionális komplexumként, amely egy templomot tartalmaz kávézóval, közösségi találkozóhelyiségekkel és irodákkal, valamint egy szomszédos lakóépületet, amely diáklakásokat és megfizethető bérlakásokat kínál közös létesítményekkel és üzlethelyiségekkel. A templom és a lakótömb egy egységet alkotva szolgálja Tikkurila lakóit, Helsinki metropolisz régió egyik leggyorsabban növekvő és etnikailag legváltozatosabb területét.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Marquis of Abrantes PalaceAteliermob + Working with the 99%

Portugáliában az Ateliermob + Working with the 99% által készített Marquis of Abrantes Palace (fenti kép) egy kettős valósághoz kapcsolódó projekt, amely arra törekszik, hogy a kollektív megkérdőjelezés és döntéshozatal folyamatán keresztül a munkásosztály kilakoltatásának logikája ellen forduljunk, lehetővé téve ezzel szemben a rögzítésüket. Az a középület, amely a XX. század óta népi lakhatásként szolgált, ma a város egyik legrégebbi kollektívájának székhelye.

Neue NationalgalerieDavid Chipperfield Architects

A David Chipperfield Architects által tervezett Neue Nationalgalerie (fenti kép) az átmeneti munkák nagyszerű példája. A brit cég által elképzelt, eredetileg a 60-as években épült épületet eredetileg Ludwig Mies van der Rohe tervezte. Közel ötven év intenzív használat után a meglévő épületszerkezetet felújították és a jelenlegi műszaki szabványoknak megfelelően korszerűsítették, úgy, hogy az épület eredeti megjelenését vizuálisan csak minimálisan veszélyeztették.

Kingston University Town House – Grafton Architects

Emellett a dublini székhelyű Grafton Architects által tervezett Kingston University Town House (fenti kép) a londoni oktatás egyik mérföldköve. A projektet úgy tervezték, hogy az egyetem bejárati ajtajaként és Kingston upon the Thames kapujaként szolgáljon, és része a Kingstonra vonatkozó új elképzelésnek, amely ösztönzi az informális tanulást, szorosabb kapcsolatokat épít a városközponttal, és összeköti a vibráló hallgatói populációt a helyi közösséggel.

III. Társadalmi hatást kifejtő és kulturális üzenetet közvetítő építészet
A dolgok lényegét, nem pedig formai értékeit kiemelve a kiválasztott 40 épület megmutatja, hogy a minőséget sokféleképpen lehet érteni. A kultúra és az oktatás fogalmait közvetítő építészetnek erős társadalmi kapcsolata van, amely bevonja a felhasználókat és javítja életszínvonalukat. Ezen túlmenően ezek a struktúrák kihasználják a meglévő lehetőségeket, és a jövő trendjeit diktálják, amelyek középpontjában a társadalmi befogadás, a fenntarthatóság és a körforgás, valamint az esztétikai kutatás áll.

Spanyolországban a La Borda (fenti kép) lakásszövetkezet egy olyan fejlesztés, amelyet a felhasználók önszerveződően alakítanak ki, hogy egy kollektív struktúrán keresztül tisztességes, nem spekulatív lakáshoz jussanak, amely a használati értéket helyezi a középpontba. A szociális bérlakások közterületén található, a projekt ötlete 2012-ben született, bevonva a közösséget az ipari létesítmények helyreállítási folyamatába, valamint a barcelonai Sants városrész szomszédságának és szövetkezeti szövetségének szövetébe.

Pierres Blanches RAUM

Franciaországban a RAUM által tervezett Pierres Blanches (fenti kép) kulturális központ megerősítette a város északi és déli része közötti táji folytonosságot, hely-identitást kínálva ennek az új társulási és kulturális központnak a sportközpont fejlesztésének előmozdításával és egy minőségi zöldterület létrehozásával.

Enrico Fermi School – BDR

A 40 projekt közül 7 kulturális funkciót és 6 oktatási létesítményt választottak ki. Az olaszországi BDR iroda által tervezett Enrico Fermi School (fenti kép), amely az olasz iskola oktatásának és építészetének jövőjét képviseli, kibővült és funkcionálisan újragondolták. Az eredetileg az 1960-as években épült iskola a rehabilitációs folyamatnak köszönhetően a közösség szerves részévé vált, és beleolvadt a városi szövetbe.

Melopee School – XDGA / Xaveer De Geyter Architects

Belgiumban az XDGA – Xaveer De Geyter Architects tervezte a Melopee iskolaépületet (fenti kép), amely egy általános iskola, és iskola utáni gondozási központ, egy óvoda és sportlétesítmények kombinációja mind az iskola, mind a környék számára, változatos és kiterjedt. Egy olyan telken belül helyezkedik el, amely déli oldalán egy zöldterületre, nyugati oldalán a dokkra, északon egy térre és egy lakótömbre, keleten pedig a kikötői útra néz, a projekt az OMA mestertervének része, amely sűrű beépítéssel váltakozó zöld, nyitott zsebeket tartalmaz.

LocHal Library – CIVIC architects + Braaksma & Roos architectenbureau + Inside Outside + Mecanoo által tervezett LocHal Library

A 40 kiválasztott projekt egyik CIVIC architects + Braaksma & Roos architectenbureau + Inside Outside + Mecanoo által tervezett LocHal Library (fenti kép) újradefiniálja a könyvtári tipológiát. A szakértők által “a közkönyvtárak következő nagy dobásának” nevezett projekt megtartotta a hagyományos “könyvfogyasztói” létesítményeket, miközben bőséges lehetőséget biztosít az új tudás létrehozására, és elősegíti a “kurátorság” növekvő jelentőségét.

Forrás: www.archdaily.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb