„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A szaglás és az emlékezés érzékelése az építészetben

Amikor arról kérdezik, milyen emlékei vannak arról a házról, ahol gyermekkora egy részét töltötte, Juhani Pallasmaa finn építész azt mondja, hogy a látásnál is inkább a ház szagán alapulnak az emlékei. Szerinte minden háznak megvan a maga illata, amelyet nem mindig érzékelünk, amikor benne vagyunk, de visszatérve azonnal felismerjük.

A szag erőteljes kiváltó oka az emlékkonstrukciónak, jobban, mint a látás és a hallás. Ez azért van így, mert szoros kapcsolatban áll az érzelmeket és az emlékezetet feldolgozó agyi részekkel. Amikor egy adott illatot érzünk, azt először a szaglógumó érzékeli, amely az agy limbikus rendszerében található. Ez ugyanazon rész dolgozza fel az érzelmeket és az emlékezetet, amely olyan erőteljes lehet a múltbeli élmények és érzések felidézésében. Így amikor egy múltbeli élményhez vagy érzelemhez kapcsolódó szaggal találkozunk, az erőteljes érzelmi reakciót és élénk emlékeket válthat ki.

Az egyes emberek emlékezetében tárolt “szagok könyvtára” a frissen vágott fű illatától kezdve, amely a szabadban játszó gyermekkori nyarak emlékeit idézi fel, egészen a konyhában sülő kenyér illatáig terjedhet, amely családi összejövetelek vagy akár egy adott személy emlékét idézi fel. A helyzetek széles skálája is mutatja az ebben az érzékszervben megtestesülő szubjektivitást, mivel a szagok különbözőképpen hathatnak az emberekre. Egy illat az egyik ember számára kellemes, a másik számára pedig kellemetlen emléket válthat ki.

E kihíváson túl, ha megértjük az építészet alapvető szerepét az emlékezetes élmények és emlékek létrehozásában, a szaglás szándékos beépítése gazdagíthatja a felhasználó élményét. Az építészet identitását számos szempont építi, többek között a funkcionalitás, az anyagszerűség, a szerkezeti merészség és a történelem. Ezek azonban kizárólag a látásra összpontosítanak, és más érzékszerveket, például a tapintást, a hallást, a szaglást és az ízlelést háttérbe szorítják.

A szaglás beépítése az építészetbe olyan megoldások kidolgozásának része, amelyek figyelembe veszik az összes érzékszervi csatorna közötti kapcsolatot, amelyeket a körülöttünk lévő terek olvasásához és érzékeléséhez használunk. Ez a cselekvési és kutatási irányvonal közvetlenül kapcsolódik a neuroarchitektúrához is – ahhoz az elképzeléshez, hogy a környezetek javíthatják az embereket, egészséges élményeket generálva a felhasználók számára.

Az idegtudomány olyan tanulmányok és vizsgálatok alapján, mint a mágneses rezonancia és az elektroenkefalogram, képes volt megfigyelni, hogy az agy egyes régióit aktiváló kiváltó tényezők közül néhány az építészet olyan aspektusai, mint a színek, a textúrák, a világítás és – miért ne – az illatok. Már folynak viták a szaglás kényelméről és az illatoknak a felhasználók jólétére gyakorolt hatásáról, olyan tanulmányok alapján, amelyek azt állítják, hogy ha túl erősek, a szagok megzavarhatják a fizikai és pszichológiai kényelmet, sőt szem-, orr- és torokirritációt, hányingert és fejfájást okozhatnak. Ha hosszú ideig tartanak, hatással vannak a hangulatra, a szorongásra és a stressz-szintre is.

Így a terek érzékszerveken keresztül történő tájékozódása értékes stratégia az építészetben, amely pozitív élményeket és emlékeket ébreszt, és a lakókat mélyebb interakcióba vonja be.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Gyakorlatilag találhatunk olyan kiskereskedelmi üzleteket, amelyek gondosan kiválasztott illatokat használnak egy különleges hangulat megteremtésére és a vásárlási élmény fokozására. Néhány szálloda előcsarnokában aromadiffúzorokat használnak, hogy barátságos és pihentető légkört teremtsenek. Sőt, egyes múzeumok kísérleteznek azzal, hogy illatokat építenek be a kiállításokba, hogy fokozzák az élményt és még magával ragadóbb környezetet biztosítsanak.

Az építészeti tervezéshez szorosan kapcsolódó, érdekesebb megközelítés azonban az, hogy az illatokat közvetlenül az építőanyagokból vagy a kiválasztott bútorokból építik be. Pallasmaa Ila Bêka és Louise Lemoine interjújában azt mondja, hogy az építészet aktívabban integrálhatná az illatokat mint tervezési elemeket. Példaként a fát hozza fel. Az építész szerint ez az anyag kellemes szagot áraszt, amely az “orr tapintását” kellemesnek találja. Ebben az értelemben más természetes anyagoknak is van jellegzetes illata, például a köveknek vagy a szöveteknek, és illatos olajokkal vagy más illatanyagokkal is kezelhetők, hogy kellemes aromát hozzanak létre.

Emellett a parkosított kertek is az építészeti tervezés részét képezik, és táplálhatják a felhasználók szagló emlékeit, kellemes és emlékezetes természetes illatokat szabadítva fel. A Vietnamban épült Alley House-ban beltéri kerteket alakítottak ki, ahol fűszereket és aromás növényeket termesztenek a rovarok elűzésére és a lelkek ellazítására. A növények még tovább mehetnek az érzékszervi tartományban. Kutatások állítják, hogy a friss virágok illata barátságos és hívogató légkört teremthet, míg a citrusfélék vagy a borsmenta elősegítheti az éberséget és a koncentrációt.

Az építészeti tervezés nagy felelősséggel járó tevékenység. A számítógép képernyőjére vagy papírra szervezett tervek színpadot jelentenek azok számára, akik lakják őket. Élményeket és emlékeket fognak jelölni egész életük során. Ezért az építészeknek minden lehetséges eszközt fel kell használniuk a minőségi terek létrehozására, és a tervezésbe be kell építeniük az építészet egyéb, a látáshoz kapcsolódó lehetőségeit is. Ezért a tervezett tér szagáról való gondolkodás érdekes stratégia lehet az építészet holisztikus szemléletű megközelítéséhez, nemcsak a lakóprojektek esetében, ahol az ember és az épített környezet közötti kapcsolat még bensőségesebb, hanem az egészségügyi, kulturális és közösségi terek esetében is, új élményekre ösztönözve és emlékeket építve.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb