„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
napi hírmorzsák

A Reef Design Lab újrahasznosított osztrigahéjakból készít eróziócsökkentő egységeket

A melbourne-i Reef Design Lab stúdió osztrigahéjakkal kevert betonból készített egy sor organikus formájú modult, amelyek segítenek csökkenteni a part menti eróziót az ausztráliai Port Phillip-öbölben.

Az Erosion Mitigation Units (EMU), amelyek a Dezeen Awards fenntartható tervezés kategóriájában kerültek a hosszú listára, a part menti erózió csökkentésére szolgáló hullámtörő építéséhez használták, és úgy tervezték, hogy élőhelyet teremtsenek a tengeri élővilág számára.

A Port Phillip-öböl mellett fekvő Greater Geelong város önkormányzata számára tervezett, két méter széles EMU-modulok 60 méterrel a tengerpart előtt, ahol a vízmélység 30 és 130 centiméter között változik, egy vízáteresztő gátat képeznek.

A Reef Design Lab az organikus forma mellett döntött, hogy minimalizálja az anyagfelhasználást és megőrizze a szerkezeti integritást, miközben menedékhelyeket és kolóniákat hoz létre az óceáni élővilág számára.

A tervezőcsapat a hagyományos öntési technikák mellett digitális formázási elemzést is alkalmazott az előregyártott, újrafelhasználható formák gyártásához a melbourne-i stúdióban. Ez a stúdió szerint jelentős mennyiségű cementet takarított meg a 3D-s betonnyomtatás alkalmazásához képest.

A Reef Design Lab az EMU-modulok gyártásához a betonkeverékhez adalékanyagként helyben beszerzett osztrigahéjakat is hozzáadott, amelyek állítása szerint ideális felületet biztosítanak a kagylók számára. A modulok geometriáját úgy optimalizálták, hogy megteremtsék a tengeri fajok számára szükséges élőhelyi feltételeket.

Egy túlnyúló rész pihenőhelyet biztosít a rájáknak és a gömbhalaknak, míg a modulon lévő alagutak és barlangok védelmet nyújtanak a halaknak, polipoknak és rákoknak a ragadozók elől, és árnyékos felületet biztosítanak a szivacsok és a hidegvízi korallok számára.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A modul felszínét egy centiméter széles gerincekkel tervezték, és szándékosan durvára alakították ki, hogy feltárja a kagylók összletét, és vonzza a zátonyépítő fajokat, például a csőférgeket, kagylókat és osztrigákat.

A modulokat úgy tervezték, hogy kis medencékkel borítva tartsák vissza a vizet és adjanak menedéket a dagályközeli fajoknak apály idején. 2022 októberében a Reef Design Lab 46 EMU-modult telepített a Port Phillip-öbölbe. A hullámtörőt a melbourne-i egyetemek partok és éghajlat központja a következő öt évben figyelemmel kíséri.

Hat hónappal a telepítés után a stúdió szerint olyan fajok, mint a kagylók, szivacsok és hidegvízi korallok telepedtek meg a modulokban. Egy másik, a mérnöki és ökológiai követelményeknek egyaránt megfelelni kívánó hullámtörő projekt a San Franciscó-i öbölben található Buoyant Ecologies Float Lab, amelyet a Kaliforniai Művészeti Főiskola csapata készített.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb