Lakberendezés és stílus

A populáris amerikai konyhás elrendezés

A nyitott alaprajzú koncepció mára divattá nőtte ki magát, különösen családi házakban, de sok esetben alkalmazzák kisebb méretű apartmanokban is, hely takarékosság szempontjából. Ezt a fajta elrendezést azonban nehéz hatékonyan ki-világítani, és nehéz “külön területekre” bontani őket, anélkül, hogy a zaj és a szagok szagok befolyásolnák az egész teret. Ebben a cikkünkben tervezőket kérdeztünk meg arról, hogy ők hogyan közelítik meg a nyitott koncepciós elrendezést, és hogyan döntenek arról, hogy melyik ügyfeleknek való ez a stílus – és kinek nem.

Mi olyan vonzó az amerikai konyhás stílusban az ügyfelek számára? Nem egy bizonyos tervezési vagy építészeti stílus vonzza az ügyfelek ebben az esetben. Inkább “életmódról beszélünk” – mondja Hillary Littlejohn Scurtis, a Miami székhelyű tervező. Nyitott koncepció segítségével a háztulajdonos készítheti a vacsorát, miközben szemmel tarthatja a  gyerekeket tévé nézés közben a kanapén ülve, vagy a házigazda beszélgethet az ebédlőasztal körül ülő barátokkal, miközben előkészíti a konyhát a konyhapult mögött. Egyszóval “körül lehetnek véve egymással, miközben mindennapos dolgokat visznek véghez” – mondja Maren Baker tervező. Egy olyan korszakban, amikor mindenki  folyamatosan “multitaszkol”, munka, a család és a személyes élet között manőverezve, egy nyitott koncepciós otthon, szinte elengedhetetlen, és egy kis tervezéssel ezen szférák mindegyike kiegészítheti egymást, anélkül, hogy kompromisszumra kényszerítené a másikat. 

“Az összevont konyha / étkező / nappali nyitott alaprajza csodálatos lehet egy korlátozott  idővel rendelkező fiatal család számára” – mondja Laura Neuman, a PepperJack Interiors tulajdonosa. “A televízió, a főzés, az étkezés, az iskola utáni házi feladatok és a hétvégi kézműves-projektek közös területe rengeteg összetartozást és megosztott élményt nyújt korlátozott, de értékes minőségi idő alatt.” A drága idő kulcsszerepet játszik itt – az idő erőforrás, és azoknak, akiknek nincsen sok belőle, kifejezetten ajánlott az amerikai konyhás stílus.

Ez az elrendezés ezzel szemben “nem működik jól azoknak az ügyfeleknek, akik a magánélethez és a különböző funkciókhoz kijelölt egyedülálló tereket akarnak” – mondja Dennese Guadeloupe Rojas, aki az Interiors by Design-t alapította Washington DC-ben. Néhány ember a konyhában inkább a magányt részesítheti előnyben a kommunikáció helyett. Például ha szülőként, az egyetlen szabadidőd akkor van, amikor a vacsorát készíted, neked valószínűleg inkább a hagyományos elrendezésű és elválasztású terek lesznek nyerők. “A funkcionális terek közötti elválasztás mindenki számára megadja a szükséges teret”- ért egyet Neuman. Rojas hozzátette: “Ha rendetlen vagy, akkor az összes rendetlenséget fogod látni egyszerre” – így talán kimondhatjuk, hogy rendetlen embereknek sem ajánljuk ezt a stílust! 

A tervezők számos technikával rendelkeznek a belső tér kialakításának és stílusának meghatározására. “Annak felmérése érdekében, hogy ez jó ötlet-e, kérdéseket teszek fel a zajtoleranciával, a hangszerekkel, a szomszédos helyiségek rendetlenségének toleranciájával stb.” – mondja Sophia Shibles, a Providence-i székhelyű belsőépítész. “Mielőtt még alaprajzot terveznénk, minél több információt gyűjtünk az ügyfél életmódjáról. Ha valakinek valóban szüksége van egy csendes helyre, ahol dolgozni vagy olvasni szeretne, győződjön meg róla, hogy van-e egy kisebb helység a fő nyitott élettértől távol. “Ha ez nem lehetséges, megpróbálom lebeszélni őket róla.”

“A két legnagyobb kihívás az intim terek létrehozása és a hangkezelés” – mondja Scurtis. Egy nagy nyitott térrel nehéz a magánélet megtartását elérni – amint azt fentebb említettük -, ami hideg és személytelen tereket hagyhat. A nyitott koncepciókkal kapcsolatos további nehézség a „tárolási lehetőségek megtalálása anélkül, hogy csak egy rakás szekrény lenne mindenütt, hogy hova kell elhelyezni szekrényeket, vagy hogyan lehet elrejteni a„ rendetlenség ”részét a mindennapi életnek, ha mindezt bárhonnan láthatod “- mondja Baker. Az egymással eggyé vált terek azt is jelentik, hogy a rendetlenség és a zaj gyakran a jelen lesznek mindennapjainkban.

 

“A nyitott terv egyik hátránya a zaj” – mondja Kendall Wilkinson, San Francisco-i tervező. “A konyha, az otthoni projektek és a TV egyaránt össze nem egyeztetett zenekarként működnek. Az a régóta várt focimeccs? Mosogatással, zöldség aprítással és a hangos centrifugával a háttérben lehet, hogy nem lesz akkora élmény… 

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Először is, a bútorok elrendezése nagyon fontos. “Bármely stílus jól működhet, de az elsődleges szempont az, hogy a bútordarabok hogyan néznek ki minden oldalról” – mondja Wilkinson. “Például egy kanapé lehet modern vagy hagyományos, de ha egy szobában “lebeg” középen, számít, hogy hogyan néz ki hátulról?“ Ha jobban alkalmazható a falnak tolva, valószínűleg nem a megfelelő darab. Minden darabot ki kell értékelni a kialakításukra 360 fokban.”

Az informális darabok szintén jobban működhetnek, mivel egyetlen terület több funkciót is elláthat. “Úgy gondolom, hogy a kevésbé értékes bútorok és a kevésbé értékes bevonatok és szövetek, kevesebb díszítéssel alkalmasabbak a tervrajzok megnyitására, mivel sokrétűbb kopásálló felületet biztosítanak” – mondja Neuman. “A keményebb szövetek és a viaszos bevonattal előzetesen kezelt fák a kedvenceim. A viaszolt fák nem zavaróak és könnyen karbantarthatók.”

Szinte az összes tervezővel, akit megkérdeztünk, megemlítette a padló burkolat szerepének fontosságát: “A teret olyan burkolattal, szőnyegekkel kell le fedni, amelyek körülhatárolt zónákat alkotnak, de ugyanakkor  árnyalatában, és stílusában össze illenek egymással” – mondja Terri Ricci tervező. Hozzáteszi: “Intimitást a bútormagasságokkal és formákkal, valamint kontrasztos textúrákkal és színes tónusokkal játszva fokozhatjuk.” 

Annak érdekében, hogy egy nagy helyiség jól megvilágított legyen, a kimenetek elhelyezése nagyon fontos kérdés. Ha egy helyiségben nincs elegendő ki vezetés, különös figyelmet kell fordítani az állólámpa és az asztali lámpák elhelyezésére. Egy amerikai konyhás megoldás akkor lesz harmonikus, ha mindenhol egyenlő erősségű és tónusú fény van biztosítva, ugyanakkor hasznos lehet, ha a nappali részben állítható fény erősségű izzókat használunk, így a házi feladat íráshoz és egy romantikus vacsorához is meg tudod adni az alap hangulatot! 

forrás: www.elledecor.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Close