Zöld hírek

A Maldív-szigetek bemutatja a “világ első igazi úszó szigetvárosát” a tengerszint emelkedésre válaszul

A Maldív-szigetek a Waterstudio építészstúdióval együttműködve egy “agy-formájú” úszó várost tervezett, amely 20 000 embernek ad majd otthont az ország fővárosához közeli lagúnában. A Maldives Floating City elnevezésű fejlesztés 5000 alacsony építésű, úszó otthont tartalmaz majd, amelyek egy 200 hektáros lagúnában úsznak az Indiai-óceánon. Ahogy a tengerszint emelkedik, úgy fog emelkedni a város is, amely egy sor hatszög alakú úszó szerkezetre épül majd.

A Maldív-szigeteken az ország 80 százaléka kevesebb mint egy méterrel van a tengerszint felett.

Mivel a Maldív-szigetek az előrejelzések szerint 2100-ra lakhatatlanná válnak a tengerszint emelkedése miatt, a maldív kormány reményei szerint akár 20 000 helyi és külföldi lakosnak is lehetőséget kínálnak majd arra, hogy már 2024-ben az úszó városba költözzenek. A tervek szerint még idén megkezdődik az építkezés, amely 10 percnyi hajóútra lesz a maldív fővárostól, Male-tól.

“Ez az első ilyen jellegű szigetváros forradalmi megközelítést kínál a modern, fenntartható életmódhoz az azúrkék Indiai-óceán hátterében. Ez a világ első igazi úszó szigetvárosa – egy futurisztikus álomvilág, amely végre valósággá válik.” – nyilatkozta a Waterstudio.

A Maldives Floating City egyike a számos úszó városjavaslatnak, köztük a BIG és a Samoo építészirodák, valamint az Oceanix technológiai cég által tervezett Oceanix Busan, amely a tengerszint emelkedésére és a globális hőmérséklet-emelkedésre kínálna lakhatási megoldást. A fejlesztő Dutch Docklands azonban azt állítja, hogy ilyen léptékben és ilyen sebességgel, teljes kormányzati támogatással még egyiket sem próbálták megvalósítani.

“Bár korábban már próbálkoztak úszó városokkal, egyikben sem szerepeltek a Maldives Floating City legmeggyőzőbb értékesítési pontjai: a teljes körű műszaki, logisztikai és jogi szakértelem” – magyarázta a Dutch Docklands.

A fejlesztés, amely a tervek szerint 2027-re készül el teljesen, egy sor hatszögletű szigetből áll majd. A Waterstudio, a Dutch Docklands és a maldív kormánya a Maldív-szigetek tengeri kultúrájából merített a koncepcióhoz: az agykorallnak nevezett helyi korall geometriai formáiról mintázták a platformokat. A fejlesztés kombinálva és felülről nézve egy agyra fog hasonlítani. Az úszó város aljához mesterséges korallpadokat rögzítenek majd, hogy ösztönözzék a korallok természetes növekedését.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A lakóplatformokon házak, szállodák, éttermek, üzletek, egy kórház, egy iskola és egy kormányzati épület is helyet kap majd. Minden tengerparti lakóház 100 négyzetméteres lesz, és az elejéhez egy móló, a tetejéhez pedig egy terasz kapcsolódik majd. A Dutch Docklands szerint a lakások ára 250 000 dollártól (95 millió forint) kezdődik majd.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2022-es hatodik értékelő jelentése szerint a Maldív-szigetekhez hasonló kis szigetországok teljesen lakhatatlanná válhatnak, mivel a világ a tervek szerint ebben az évszázadban két-három fokos felmelegedéssel számol.

“A világnak a következő két évtizedben elkerülhetetlenül többszörös éghajlati veszélyekkel kell szembenéznie, ha a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos lesz” – áll az ENSZ éghajlat-változási testületének jelentésében. “Még ennek a felmelegedési szintnek az átmeneti túllépése is további súlyos következményekkel jár, amelyek közül néhány visszafordíthatatlan lesz. A társadalmat fenyegető kockázatok növekedni fognak, többek között az infrastruktúrát és az alacsonyan fekvő part menti településeket is érintve.”

A jelentésben felsorolt, az óceánba nyúló városfejlesztés megvalósítható megoldásai közé tartozik a házak cölöpökre emelése és a “kétéltű építészet” létrehozása, amely képes lebegni az emelkedő árvíz felszínén.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb