„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

A magyar lakások közel 70%-a életveszélyes az elektromos rendszer miatt

Az új építésű családi házak csaknem felében, míg a régebbi otthonok hatvan százalékában szabálytalanok vagy elavultak az elektromos hálózatok – derül ki a Sonepar Magyarország Kft. megbízásából készített, háromszáz háztartást érintő friss felmérésből.

A villamossági hálózat kiépítésével megbízott kivitelezők megdöbbentő hanyagsága a tapasztalatok szerint akár emberéleteket is követelhet, ezért a tanulmány szerint a tragédiákat a hatósági ellenőrzés szigorításával kellene megelőzni. – írta a hvg.hu.
A huszonöt évesnél régebbi építésű házak esetében az audit az előzetes várakozásoknak megfelelő eredménnyel zárult. Az otthonok hatvan százalékában találták a szakemberek elavultnak a hálózatot. A leggyakoribb probléma a régi alumínium vagy textilszigetelésű vezetékek új rézkábelre cserélésének elmaradása, a földelés teljes hiánya, ráadásul az elhanyagolt öreg biztosítótáblák pedig önmagunkban is tűzveszélyesek. A korábbi időkben más volt a méretezési teljesítmény, ha erre hűtőt, mosógépet vagy légkondicionálót akarnak rákötni, azt már nem bírják a biztonsági berendezések és túlmelegednek.

A legmegdöbbentőbb tapasztalatot azonban az új építésű, öt évnél nem régebben elkészült családi házak villamossági hálózatának állapota szolgáltatta. Muhari Márton a Sonepar ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy a kiviteli tervek jelentős részét a kivitelezők nyereségvágyból, vagy puszta kontárkodásból, egyszerűen figyelmen kívül hagyják. Hiába írnak elő vastagabb átmérőjű vezetéket a tervezők egy adott szakaszra, a beépítésnél a szerelők rendszeresen az olcsóbb, gyengébb kapacitásút szerelnek be. Ráadásul egy régen teljesen ismeretlen megoldás is egyre gyakrabban fordul elő. Minden harmadik új építésű házban csak a csoda mentette meg a tulajdonost attól, hogy egy kép, vagy bútor felszerelésekor nem fúrtak a vezetékbe, mivel ezeken a helyeken a kábeleket két pont között a legrövidebb úton, átlósan vezették végig a falban. Egy ilyen házban mérőműszer nélküli bármilyen falfúrás az orosz rulett veszélyeivel jár.
A vizsgált épületek ötödében a kapcsolószekrényekre a hibák elhárításáig kötelező lenne kitenni az életveszélyt jelző táblát. Csupasz, szigeteletlen vezetékek, kaotikus bekötések meglepő tömegével szembesültek az auditorok.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Muhari szerint mivel a gondatlanság komoly veszélyt jelent, nem szabad tovább eltűrni. A háznak, lakásnak kötelező dokumentuma kell, hogy legyen a villamoshálózati térkép és a vezetékek paramétereinek leírása. A lakások, családi házak műszaki átvételét sokkal szigorúbb ellenőrzéshez kellene kötni, az energetikai tanúsítvány mintájára be kellene vezetni a villamossági tanúsítványt is. A hozzáértés hiánya és a tudatos csalás ezen a területen akár ölhet is, tehát az ilyen eseteket szankcionálni is szigorúbban kellene.

Amíg azonban e változások nem születnek meg, a tulajdonosoknak kell résen lenniük. Ne engedjék ferdén, össze-vissza vésni a falakat, illetve bevakolni a vezetékcsatornákat addig, amíg nem ellenőrizték az útvonalát, valamint a kábelek, szerelvények paramétereit, minőségét. Minden esetben fotózzák le a vezetékezéseket, és ellenőrizzék gondosan a kapcsolószekrényt, különösen figyeljenek a csupasz vezetékekre, de legfőképpen óvakodjanak a kontároktól – tanácsolja a Sonepar ügyvezető igazgatója.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb