napi hírmorzsák

A MAD bemutatta az első szociális lakásépítési projektjét – VIDEÓ

A MAD építészstúdió befejezte első szociális lakásprojektjét, amely 12 lakóépületből áll Pekingben, amelyeket magasított sétányok és egy “lebegő park” köt össze. A Baiziwan névre keresztelt, a kelet-pekingi központi üzleti negyed közelében lévő fejlesztést utak osztják hat területre, amelyek több lakótömböt tartalmaznak.

A tömbök zöldterületek köré épültek, amelyeket megemelt sétányok kötnek össze
A pekingi Baiziwan a MAD első szociális lakásprojektje Kínában.

A MAD célja az volt, hogy nyitott és háromdimenziós vertikális élettereket hozzon létre, amelyekhez a növényekkel teli közösségi terek is hozzáférnek.

“[Ez] nagyon különbözik a kereskedelmi lakásoktól, a szociális lakásokban a lakásméret sokkal kisebb, és a költségeket is minimalizálni kell” – mondta Ma Yansong, a MAD alapító partnere. “A komplexum megnyitásával, a zöldfelületek növelésével és a függőleges elrendezéssel segít javítani az emberek térérzetét.” – tette hozzá.

A komplexum összesen 4000 lakást tartalmaz. A tömböket hármas csoportokba rendezték, amelyek a központi tornyokból erednek, és magasságukban lefelé lépcsőznek, hogy dombszerű formákat hozzanak létre. Az első emeleten egy hurokszerű piros séta- és futópályát terveztek lebegő parkként, amely az utak áthidalásával összeköti az összes lakóterületet. Ebbe a közösségi térbe ágyazva tornatermek, tollaslabdapálya, játszóterek, ökofarm és szolgáltatóközpont található, amelyek csak a lakók számára hozzáférhetőek.

A futópálya köti össze az összes tömböt, és közösségi parkként is funkcionál

A Baiziwan épületein belül hat különböző lakástípus található, amelyek mérete 40 és 60 négyzetméter között változik. Az épületek északi oldalán közösségi folyosókat helyeztek el azzal a céllal, hogy növeljék a lakásokba jutó napfény mennyiségét. Az utcaszinten a földszinti egységekben közintézmények, többek között üzletek, éttermek, óvodák, gyógyszertárak, könyvesboltok és idősgondozó létesítmények találhatók.

A MAD a komplexum különböző szintjein különböző méretű, ültetett kilátóteraszokat is beillesztett. Ennek eredményeképpen a terület 47 százalékát zöldfelület borította – ez a szám jóval magasabb, mint egy átlagos szociális lakókomplexum esetében egy sűrűn lakott kínai városközpontban.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A MAD célja az volt, hogy a fejlesztést úgy tervezze meg, hogy a lakók saját belátásuk szerint használhassák a különböző közösségi tereket. Nem a forma volt az elsődleges, hanem a sokszínű térhasználat biztosítása a lakóknak. A MAD 2014-ben kapott megbízást a pekingi állami lakásépítési központtól a projekt megtervezésére, az építkezés 2021-ben fejeződött be. Bár ez a stúdió első szociális lakásprojektje Kínában, a MAD korábban egy 13 emeletes lakóépületet tervezett Párizsban, az UNIC-et, mely magán- és megfizethető lakásokat egyaránt magában foglal, és íves, kúpos padlólemezekkel rendelkezik, amelyek tágas szabadtéri élettereket alakítanak ki a lakók számára.

Az UNIC volt az, ami arra inspirálta a stúdiót, hogy foglalkozzon a kínai szociális lakhatással. A lakásépítési mozgalom 1990-es években bekövetkezett kommercializálódása nyomán ugyanazok a megaméretű zárt lakókomplexumok, amelyeket először az 1950-es években fejlesztettek ki, a mai napig a standard lakhatási formák közé tartoznak Kínában. Ma azt reméli, hogy a Baiziwan segít növelni a sokszínűséget az ország lakástervezésében. A Baiziwan jelenlegi kihasználtsága meghaladja a 70 százalékot, és a becslések szerint több mint 8-10 ezer ember fog itt lakni, ha a fejlesztés teljesen betelik.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb