„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld hírek

A kutatók a bioműanyag szívószálakat érintetlennek találták, több mint egy év föld alatti lét után

Az 5 Gyres kutatóintézet szerint a bioműanyagok “nem jelentenek megoldást” a műanyagszennyezés ellen, egy tanulmány nyomán, amely aggodalmakat vet fel az úgynevezett biológiailag lebomló termékekkel kapcsolatban.

A Better Alternatives 3.0 jelentésében a kaliforniai non-profit szervezet megállapította, hogy bár a bioműanyagok gyorsabban bomlanak le, mint a fosszilis eredetű társaik, egyesek sokkal lassabban bomlanak le, mint mások.

A tanulmány megállapította, hogy a bioműanyag csomagolóanyagok egy része nem bomlott le, miután több mint egy évre a föld alá temették, függetlenül az éghajlati és talajviszonyoktól. Az 5 Gyres kutatói Floridában, Kaliforniában és Maine-ben 22 fajta egyszer használatos csomagolás leromlását tesztelték. Mindegyik típust talajon és tengeren egyaránt tesztelték összesen 64 héten keresztül.

Mindhárom helyen a politejsavból (PLA) – kukoricakeményítőből vagy cukornádból készült bioműanyag – készült szívószálak lebomlanak az óceánban, de nagyrészt érintetlenek maradtak, amikor a föld alá temették.

Más elterjedt bioműanyag-csomagolási típusok csak csekély vagy semmilyen jelet nem mutattak a lebomlásnak 64 hét után a talajban, köztük villákkal, palackokkal és tamponfelhordókkal.

Lisa Erdle, az 5 Gyres tudományos és innovációs igazgatója elmondta, hogy az eredmények azt bizonyítják, hogy a bioműanyagok nem mindenre alkalmas megoldást jelentenek a műanyagszennyezésre, annak ellenére, hogy a biológiailag lebomló címkézésük miatt az emberek ezt feltételezik.

A tanulmány alátámasztja ezt az állítást. A 22 vizsgált tárgytípus közül három polietilénből vagy PE, kőolajból származó hőre lágyuló műanyagból készült. A PE-ből készült fólia, villák és szívószálak sem szárazföldi, sem tengeri vizsgálati helyszínen nem bomlottak le.

Míg a bioműanyagok gyorsabban bomlottak le, egyes típusok lényegesen sikeresebbek voltak, mint mások. 

Míg a PLA szívószálak nem bomlottak le a talajban, a polihidroxibutirátból (PHB) – a baktériumok által termelt bioműanyagból – készült alternatívák teljes mértékben vagy részben biológiailag lebomlanak minden vizsgálati helyen.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A különböző típusú bioműanyag fóliák eredményei egyformán változatosak voltak.

A PLA sokkal lassabban töredezett, mint a polihidroxialkanoát (PHA), egy másik, baktériumok által termelt bioműanyag. A PLA töredékei 64 hét után az összes vizsgálati helyszínen megmaradtak, míg a PHA már nyolc hét után már nem volt kimutatható a floridai tengeri lelőhelyen.

A tesztobjektumok között szerepeltek még papírszívószálak is, amelyek a PHB-hez hasonlónak bizonyultak a lebomlás tekintetében, valamint bambuszvillák, amelyek a leglassabban bomlottak le az összes edény közül.

Marcus Eriksen, az 5 Gyres társalapítója és kutatója szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy nagyobb átláthatóságra és világosabb üzenetekre van szükség az eldobható termékek felhasználásával és forgalmazásával kapcsolatban. Úgy véli, hogy a „biológiailag lebomló” vagy a „komposztálható” kifejezések nem elég egyértelműek a gyártók és a fogyasztók számára.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb