„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

A kormány maximálja a jelzálog és autóhitelek mértékét

A 2009-es évben sikeresen levágta a kormány az építőipar fejét, mint valami ellenség lett volna.
Tette ezt azzal, hogy megszüntette a szocpol támogatást, majd ellehetetlenítette a hitelfelvételeket. Természetesen minden bank ha meglátogatjuk hitelfelvételi szándékunkkal, készséggel bekéri az összes dokumentumot, mely kell a hitelbírálathoz, majd sok esetben akár egy hónapnál is tovább húzza a Kedves Ügyfél agyát, és közli, hogy nem kap hitelt. Természetesen az indoklás az elmarad. Egy komoly felelős banktisztviselő már az első pillanatban közölhetné, hogy Kedves Ügyfél, ne élje bele ebbe magát, mert nem fog hitelt kapni, hisz a leadott papirok egyfajta képet már adnak a hitelezhetőségről.

A kormányok és a bankárok felelőtlen viselkedése miatt a világ pénzügyi lufija kidurrant 2009-ben, de ennek a levét azok itták meg, akik nem voltak ennek okozói, azaz mi átlag állampolgárok.
Rengeteg embernek a törlesztőrészletét 20-50%-kal is megemelték a bankok, de a kormány közbelépett. Hozott olyan törvényeket, melyeket nem kell a bankoknak betartani, láthattuk ezt pár nappal ezelőtt a televíziós riportokban. Erre a kormányszóvivő annyit felelt, hogy a bankok részére a hatálybalépett törvény nem ír elő határidőket. Így mégis el lehet árverezni a pórul járt emberek ingatlanjait.

Most az év utolsó előtti napján újra összeült a Parlament és megszületett egy új törvény, mely álítólag elősegíti a felelős hitelezést. Erre csak egyet tudok mondani, hogy nyugati sokkal fejlettebb országokban nem, hogy visszametszi a kormány az egyébként húzó ágazatokat, mint az építőipar és az autóipar, hanem támogatja azt.

Mindenki, akit a téma érdekel, az olvassa el a következő törvényt, és ha gondolja szóljon hozzá.

A következő szöveg a www.kormanyszovivo.hu weboldalról származik:

A kormány idei utolsó ülésén döntött a körültekintő, felelős lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló rendeletről. A rendelet célja, hogy elősegítse a felelős hitelezést, mérsékelje a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos kockázatokat és „viharállóbbá” tegye a magyarországi hitelezési rendszert.

A mostani döntés szervesen illeszkedik a hitelesek védelme érdekében hozott kormányzati döntések, intézkedések – így például az állami kezességvállalással biztosított áthidaló kölcsön és az önkormányzatoknak biztosított elővásárlási jog bevezetése, a Banki Magatartási Kódex elfogadása vagy a pénzügyi törvények módosítása – közé.

A kormány idei utolsó ülésén elfogadott rendelet a Magyar Köztársaság területén tartózkodó természetes személy részére nyújtott hitelekre és kölcsönökre, valamint pénzügyi lízingre vonatkozik, beleértve a külföldi intézmények fióktelepeit és a határon átnyúló tevékenységet is. A rendelet szerint külön szabályok vonatkoznak a hitelképesség vizsgálatára, az ingatlan-jelzáloghitelekre és a gépjármű-hitelekre.

Magyarországot és a magyar családokat nagyon érzékenyen érintette a gazdasági világválság. Ennek egyik oka, hogy ma mintegy 1 millió 700 ezer devizahitel van. Szinte minden családra jut egy. A válság hordalékaként a devizaárfolyamok megugrottak, a pénzügyi intézmények kamatai pedig megemelkedtek. Ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a családokat.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A kormány célja, hogy a lehető legnagyobb védelmet nyújtsa a devizahitelesek számára. Ezt szolgálja a lakáshitelesek megsegítését célzó, állami kezességvállalással biztosított áthidaló kölcsön, az önkormányzatoknak biztosított elővásárlási jog, vagy a Banki Magatartási Kódex. Ugyanilyen fontos az is, hogy egy sokkal felelősebb, kiszámíthatóbb és a jövőbeni válságoknak jobban ellenálló hitelezési rendszerre álljunk át. Ez a célja a felelős lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló rendeletnek.

A pénzügyi intézmények a jövőben csak hitelképességi vizsgálat elvégzése alapján nyújthatnak hitelt az ügyfeleiknek. Az új rendelet értelmében a hitelezőknek a saját belső szabályzatukban kell rögzíteniük, hogy kiknek, milyen feltételekkel nyújtanak hitelt, mit vesznek figyelembe jövedelemként, illetve milyen igazolások, nyilatkozatok meglétét teszik kötelezővé a hitelfelvételhez. A belső szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes személyek ún. hitelezhetőségi limitje, vagyis az a forintban megállapított összeg, ami kifejezi a maximális havi törlesztési képességet. A bankok csak olyan hitelt adhatnak, aminek a törlesztőrészlete ezt az összeget nem haladja meg. Eurohitel esetében a havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb az így megállapított hitelezhetőségi limit 80 százalékánál, más devizahitel esetén pedig a 60 százalékánál.

Az új rendelet szabályozza az ingatlan-jelzálog hitelek mértékét is. A kihelyezett hitel aránya forinthitel esetében a fedezetként felajánlott ingatlan értékének legfeljebb 75 százaléka lehet, eurohitel esetében 60 százalék, más devizahitel esetében pedig 45 százalék. Pénzügyi lízing esetén a forint-, az eurohitel, illetve más devizahitel esetén: 80, 65, illetve 50 százalék.

Az új rendelet értelmében a gépjármű-hitelezés szabályai is változnak: a vásárlásra nyújtott hitel futamideje nem lehet hosszabb 84 hónapnál, vagyis 7 évnél. Forinthitel esetében a hitel nem lehet nagyobb, mint a jármű piaci értékének 75 százaléka, eurohitel esetében 60 százaléka, egyéb deviza esetében 45 százaléka. Lízingelés esetében 80, 65, 50 százalék az irányadó számok.
A rendelet – amely a héten jelenik meg – jelzáloghitelekkel, illetve a gépjármű-hitelezéssel kapcsolatos rendelkezéseit március 1-jétől kell alkalmazni, míg a hitelezhetőségi limittel kapcsolatos szabályozás júniusban lép hatályba.

A rendelet megalkotása során szorosan együttműködött a kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség. A rendeletben rögzített feltételek betartását a PSZÁF folyamatosan ellenőrizni fogja.

Devizanem
Hitel
Lízing
Forint
75%
80%
Euró
60%
65%

Egyéb deviza

45%
50%

További információk:

Szollár Domokos, kormányszóvivő
06 (30) 677-4582Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb