„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A keret nélkülitől a forgóablakokig: 20 ablaktípus az építészeti tervezéshez

Amikor a gyerekek először tanulnak meg házat rajzolni, négy alapvető alkotóelemet ábrázolnak: egy falat, egy nyeregtetőt, egy ajtót és egy vagy több ablakot.

A közös szerkezeti elemek mellett az ablakokat többféle funkciójuk miatt mindig is nélkülözhetetlen építészeti elemeknek tartották. Miközben kilátást, napfényt és természetes szellőzést biztosítanak, szigetelnek a hideg és a meleg ellen, védenek a külső veszélyektől és javítják a homlokzat megjelenését. Emellett erős költői vagy szimbolikus értékkel is társulnak; rajtuk keresztül tudunk kapcsolódni és élvezni a környezetünket, legyen az egy gyönyörű természeti táj vagy egy sűrű városi környezet. Az ablakok minden épület kifejező részeként vizuális hidat képeznek a belső és a külső tér között, és egyfajta felüdülést jelentenek a mindennapi rutinból való kiszakadásban.

A számtalan gyakorlati és díszítő funkcióval rendelkező ablak kiválasztása kritikus fontosságú. Meg kell felelnie bizonyos térbeli követelményeknek, ki kell elégítenie a felhasználók egyedi igényeit, és reagálnia kell az olyan, már meglévő körülményekre, mint a tájolás, az éghajlat és a helyszín. A piacon rendelkezésre álló végtelen számú lehetőség azonban meglehetősen bonyolulttá teszi a döntést. Az ablakok mérete, vastagsága, üvegtípusa, keretező anyaga, mozgása, tömítési módja és átláthatóságának mértéke eltérő lehet. És ha a döntés még nem lenne elég bonyolult, a modern technológiák innovatív üvegfunkciókat is kifejlesztettek, amelyek a tűzálló panelektől a biztonsági és hangszigetelő tulajdonságokig terjednek.

Mindezek a tényezők együttesen és különböző kombinációkban nagymértékben befolyásolhatják a szellőzést, a világítást, az energiahatékonyságot és a biztonságot, valamint meghatározhatják a projekt identitását és esztétikai nyelvezetét.

Hogy inspiráljuk az építészeket, tervezőket és lakástulajdonosokat a kiválasztási folyamat során, az alábbiakban 20 különböző ablaktípust mutatunk be, amelyek az Architonic katalógusban is megjelentek. Ezeket nyitási irányuk és mozgásuk, formátumuk, keretezőanyaguk és teljesítménytulajdonságaik szerint csoportosítottuk -jellemzők, amelyek természetesen gyakorlatilag végtelen számú konfigurációban kombinálhatók.

Nyitási mozgás

Pivotáló

A keret közepén elhelyezkedő függőleges tengelyen vagy a kerettől eltolva forognak, ezeket a lengőablakokat sima, folyamatos mozgás és elegáns, modern esztétika jellemzi.

Összecsukható

Ahogy a nevük is elárulja, az összecsukható vagy hajtogatható/harmonika ablakok olyan lapokkal rendelkeznek, amelyek kinyitáskor meghajlanak és összecsukódnak. Gyorsan és egyszerűen megnyithatnak nagy tereket, integrálják a külsőt, zavartalan kilátást biztosítanak, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy áthaladjanak rajtuk.

Szárnyas

A szárnyas ablakok a hagyományos ajtókhoz hasonlóan egy vagy több oldalsó zsanérral rögzülnek a kerethez. Általában egy- vagy kétszárnyú panelekre szerelve, ezek kinyitva teljes szellőzést tesznek lehetővé fentről lefelé.

Napellenző

A napellenzős ablakok alapvetően olyan szárnyas ablakok, amelyek vízszintes helyett függőlegesen nyitnak. Általában magas vagy szűk helyeken – például ajtók vagy más ablakok felett – találhatók, és jellemzően jól zárnak.

Billenő ablak

*Digital Process : Kahn@Pixsolution.co.nz

A billenőablakok befelé dőlnek, a talpuknál fixen rögzítve maradnak. Szellőztetéskor kinyithatók, mégis magas szintű biztonságot és esővédelmet nyújtanak.

Nyitható- és billenőablakok

A konyhákban és fürdőszobákban széles körben használt ablakok csuklós mechanizmussal rendelkeznek, amely kétféleképpen nyithatók: teljesen kinyithatók, mint a szárnyas ablakok, vagy enyhén befelé billenve, hogy a tetejükön egy kis nyílást hozzanak létre.

Vízszintes tolóablakok

A tolóablakok egy sínen, vízszintesen, oldalról oldalra mozogva nyílnak. Mivel ezek könnyen vezérelhetők, és működtetésükhöz nincs szükség további helyiségre, népszerű választás tornácokra, teraszokra és kisebb, szűkebb helyiségekbe.

Felfelé csúszó

A felfelé csúszó ablakok egy másik nagyszerű módja a helytakarékosságnak, ami nagy előny a szűkös helyiségekben, vagy bárhol, ahol nem szeretnénk kifelé lengő ablakot elhelyezni.

Lefelé csúszó

A lefelé csúszó ablakok szintén függőlegesen mozognak, de ebben az esetben lefelé, hogy megfeleljenek a különböző térbeli követelményeknek. Az új technológiáknak köszönhetően ezek akár gombnyomásra is leereszkedhetnek.

A keret anyaga

Fa


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Mivel a fa keretek érzékenyek a nedvesség és a rovarok okozta károkra, gyakran rendszeres karbantartást igényelnek. Ugyanakkor megújuló erőforrásból származnak, rendkívül sokoldalúan felhasználhatók, és meleg, időtlen, természet ihlette megjelenésük páratlanul meleg, időtálló.

Acél

Bár meglehetősen nehezek lehetnek, az acél ablakok erősek, biztonságosak és különösen alkalmasak a sikkes és modern kialakítású ablakokhoz. Emellett alacsony karbantartási igényűek, sokoldalúak és újrahasznosíthatók. Egyes esetekben a keret valójában fából készült maggal rendelkezik, amelyet aztán acéllal vonnak be.

Műanyag

A vinil ablakok polivinil-kloridból (PVC) műanyagból készülnek. Széles körben használják őket különböző formátumokban, és tartósságukkal, szigetelő tulajdonságaikkal, költséghatékonyságukkal és alacsony karbantartásukkal tűnnek ki.

Alumínium

Az alumíniumkeretek különösen ismertek strapabíróságukról, és akár 30 évig is kitarthatnak. Emellett 100%-ban újrahasznosíthatóak, hőhatékonyak és gyakorlatilag karbantartásmentesek, ami megmagyarázza népszerűségüket számos építészeti környezetben.

Formátum

Keret nélküli

Az üvegfalhoz hasonlóan a keret nélküli ablakoknál sincs látható keret a kerület körül. Lehetnek teljesen keret nélküliek – a strukturális üvegezési technológiának köszönhetően – vagy minimális mennyiségű keretezésűek. Bárhogy is legyen, az így kialakított kortárs megjelenés maximális kilátást és átláthatóságot biztosít.

Rögzített

A fix ablakok azok, amelyeknél a lapok nem mozognak, és biztonságosan rögzítve vannak a helyükön, így keretezik a kilátást, kiemelik a designelemeket és maximalizálják a fényáteresztést. Gyakran napellenzős vagy szárnyas ablakokkal párosulnak a légáramlás biztosítása érdekében.

Skylight

8 Wilby Road House

A rögzített vagy szellőztetett tetőablakok lényegében üveggel borított tetőnyílások. Számtalan formát, méretet és formátumot vehetnek fel, kellemes szűrt fényt vagy drámai fókuszpontot hozva létre, amely azonnal felhívja magára a figyelmet.

Doboz típusú

Klasszikus geometriájával a doboz típusú formátum a formáját tekintve az egyik legkorábbi ablakforma. Ezek általában nagyszerű hang- és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami mindig előnyös.

Üveg teljesítmény

Hangszigetelő

Bár a hangcsökkentő ablakok nem képesek minden zajt teljesen kizárni, de mindenképpen csendesebbé tehetik a helyiséget. Ezt többféleképpen lehet elérni: több ablaktábla hozzáadásával, a köztük lévő távolság növelésével vagy laminált üveg használatával.

Tűzálló

A több réteg edzett üvegből készült, intumeszcens (hő hatására habosodó tűzvédelmi bevonat) közbülső réteggel ellátott tűzálló ablakok tűz esetén nem törnek össze (ellentétben a hagyományos üvegablakokkal). A külső üvegréteg hő hatására összetörik, és az intumeszcens közbülső réteg kitágul és visszaveri a lángokat.

Biztonság

A biztonsági ablakok olyan megerősített üveget használnak, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy kisebb valószínűséggel törjön – és ha mégis eltörik, akkor azt apró, nem halálos részecskékben teszi. A maximális biztonság érdekében az üveget ideális esetben biztonsági profilokkal és megerősített vasalatokkal kell párosítani.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb