„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

“A jövő építészetének összhangban kell lennie a természettel”: interjú Sou Fujimotóval a Zene Házában

A House of Music Hungary az Európai Unió egyik legnagyobb kulturális beruházása. A Sou Fujimoto Architects által tervezett épület a városlakók és a világ minden tájáról érkező látogatók csomópontjává vált, akik koncertekre, kiállításra vagy zenei felvételekre vágynak az épület nyitott stúdióiban.

Az ArchDaily szerkesztői először 2021 nyarán kerültek kapcsolatba a Liget Budapest Projekttel, és egy lenyűgöző helyszíni látogatáson vehettek részt a House of Music Hungary-ben. Azon néhány kiválasztott meghívott között voltak, akik bepillantást nyerhettek a város egyik legnagyobb, 200 éves parkjában található projektjének befejező fázisaiba. A fejlesztők és a kivitelezők versenyt futottak, hogy behozzák a világjárvány miatt kiesett időt – ezt a kihívást minden bizonnyal teljesítették, hiszen a projekt kevesebb mint hat év alatt készült el, és 2021 decemberében nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

A helyszíni munkálatokban mintegy 300 munkás vett részt, köztük néhány képzett szakember, akiket az európai projektben valaha is beszerelt legnagyobb egyszemélyes üvegpanelek felszerelésével és védelmével bíztak meg. Ezek együttesen egy lenyűgöző és akusztikailag innovatív üvegfalú zeneteremet alkotnak. A tér tervezett hangulata már az aranyozott és hanghullám alakú mennyezeten keresztül is érezhető volt, amelyet a város szecessziós korszakának tervei ihlettek.

A sikeres megnyitó és a közönség elismerése ellenére azonban egyvalaki még mindig nem látta az időnként kifürkészhetetlen tervezés eredményét: a projekt építésze, Sou Fujimoto. Az ArchDaily magazinnak lehetősége volt elkísérni Fujimoto urat és csapatát a 2022 szeptemberében a House of Music Hungary első látogatására, és így megismerhették véleményét a projekt jelentőségéről, az általa megtestesített újításokról és a nagyszabású kulturális központon való távoli munka bonyolultságáról. Íme a közösen készült interjú:

AD: Végigvezetne minket a projekt koncepcióján? Hogyan született meg az átláthatóság és az üveghasználat ötlete, különösen egy koncert- és zeneterem esetében? Milyen érzékszervi hatásokat kívántak közvetíteni a téren keresztül?

SF: Ezt a helyszínt olyan gyönyörű természet veszi körül, ezért nagyon tetszett az ötlet, hogy egy erdő közepén zenéljünk, és úgy hallgassuk a zenét, hogy közben a zöldellő tájat is láthatjuk. Ez volt a nagyon egyszerű kiindulópont, és így jött az üveg előadóterem ötlete. És nem csak az üvegről volt szó – a lombkorona is olyan érzést keltett, mintha a park meghosszabbodott volna, ami számomra nagyon fontos volt. Ugyanez volt a helyzet az amfiteátrummal is. A szabadban és a zöldövezet közepén zenélni és énekelni, miközben a lombkorona védi, erről álmodtam.

A budapesti Zene Házának az érzékszervi benyomása számomra valóban lenyűgöző. Természetesen sok képet láttam a projektről, de az, hogy ténylegesen átéltem először, messze túlmutat azon, amit bármilyen kép közvetíteni tudna. Az építészet és a park természetének gyönyörű keveréke – egy köztes tér, ami a fő szempontom volt. Amikor a lombkorona alatt sétáltam, fantasztikus érzés volt látni, ahogy a fény enyhe arany árnyalatú fényt áraszt. Azt akartam, hogy a mennyezet mindig harmonizáljon a körülötte lévő levelek változó színével, és játsszon a nap folyamán változó fénnyel. – folytatta.

AD: Hogyan segített a Nagata Acoustics az épület kihívásainak kezelésében? Mikor kapcsolódtak be, és ez befolyásolta-e a saját folyamatát?

SF: Miután megnyertük a versenyt, elkezdtünk foglalkozni azzal a valósággal, hogy hogyan fog kinézni ez az álom. A világhírű akusztikai mérnök Nagata segített nekünk. Japánban van a székhelyük, így ott tudtunk konzultálni, miközben a helyi magyar akusztikai mérnökök és ügyfelek is segítettek nekünk a helyszínen kitalálni a megoldást. Végül úgy döntöttünk, hogy ez olyan intézkedésekkel lehetséges, mint a dupla üvegfalak, a belső cikk-cakkos üveghomlokzat (amely a felület növelésével segít visszaverni a hangot), valamint a baldachinos mennyezet fémpaneljei mögé beépített hangelnyelő anyagok. Ezek a pontos tervezési kiigazítások döntő fontosságúak voltak az épület megvalósításában.

AD: Megértettük, hogy a tesztelési és építési fázis koordinációs folyamatai szokatlanok és a Covid-19 korlátozások miatt kissé nehezebbek voltak, hogyan tudott ezen keresztül navigálni és távolról dolgozni?

SF: Ez nagy kihívás volt számunkra. Szerencsések voltunk, hogy a Covid előtt helyszíni látogatásokat tudtunk tenni a csapatunkkal és a helyi építésszel, az ügyféllel és a kivitelezővel, hogy megnézhessük az anyagmintákat és a maketteket. Sok döntést ekkor hoztunk meg, például a mennyezet, a padló és a falak anyagát, valamint annak részleteit, hogy milyen üveget használjunk (speciális paneleket kellett Németországból szállítani). Ez azt jelentette, hogy amikor a Covid megérkezett, az alapvető irány már meg volt határozva. Ezután háromhavonta tartottunk Zoom foglalkozásokat a csapattal a helyszínen – ez azért volt nehéz, mert hiába vittek kamerát az építkezésre, szinte lehetetlen volt ráérezni az épületre. Ezért megkértük őket, hogy a legfontosabb minták közül néhányat küldjenek Tokióba, hogy személyesen is megtapasztalhassuk őket.

A legfontosabb tényező egy ilyen nehéz helyzet és építési folyamat kezelésében a bizalom volt. És nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. – folytatta.

AD: Mennyiben tükrözi ez a projekt az önök saját kulturális örökségét, és hogyan épül be a tervezésébe a magyar hagyományok iránti érzékenység?


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

SF: Amikor tervezek, mindig tiszteletben akarom tartani a helyi hagyományokat. Ennél a projektnél a mennyezeten lévő arany levelek nagyon fontos elemet jelentettek. Ezeket a budapesti Zeneakadémián tett első látogatásom inspirálta, amelynek gyönyörű, aranyszínű belsővel rendelkező főzenekara van. Nagyon lenyűgözött, és szerettem volna kapcsolatot teremteni a zene e történelmi látványossága és a jövő között. De Japánban is hagyománya van az aranynak, így ez egy bólintás a saját örökségemre. Valójában három különböző típusú aranyacélból készültek, amelyeket összekevertek, hogy árnyaltabb hatást érjenek el.

A japán kultúra másik érzékszervi tükörképe a tér által keltett köztes érzés. A japán építészet és kultúra erősen kötődik a természethez és a pozitív kétértelműség érzéséhez, amely gazdag tereket teremt. Ezen a konkrét helyszínen ez nagyon fontos tényező volt számomra.

AD: Korábban azt mondta, hogy “minden építész nagy álma, hogy modern múzeumot tervezzen” – kifejtené ezt a gondolatot?

SF: Igen – szerintem a múzeumoknak szem előtt kell tartaniuk a jövőt, és mindig előre kell gondolkodniuk, hogy kiállják az idő próbáját. Ez a tér ezt teszi a természeti környezetnek kijáró tisztelet miatt, de az olyan interaktív terek beépítésével is, mint a kiállítás és a zeneterem. Ezeknek az oktatási termekkel való kombinálása része annak, ami ezt a múzeumot valóban modernné és a jövő számára gazdag környezetté teszi.

AD: Hogyan tükrözi ez a projekt a magyar embereket?

SF: Az épület tervezésekor nagy hatással voltak rám a magyar nép jellegzetességei. Nagyon megérintett a melegségük, az emberségük és a befogadó szellemük. A helyi csapattal a tervezés körül folytatott beszélgetéseket a kezdetektől fogva és az építés teljes folyamatában egy nagy családi összejövetelnek éreztem. Ez nagyon különleges volt számomra, és az egész csapat jó légköre volt felelős ennek az épületnek a létrehozásáért. Nagyon boldog voltam, hogy Budapesten dolgozhattam.

AD: Mi a személyes véleménye a Zene Háza Magyarország eredményéről és hozzájárulásáról a Liget Parkhoz és a városlakókhoz? Mit gondol a közönség reakciójáról a projektre? A tér a kívánt mozgást, használatot és érzelmi utazást generálja?

SF: Nagyon örültem annak, ahogyan a House of Music Hungary-t fogadták. Meleg hangulatot áraszt, ugyanakkor olyan, mint egy ékszer a parkban. Nagyon örültem, amikor többet megtudtam a programokról és arról, hogy budapesti emberek jönnek ide időt tölteni – mert az építészet számára az emberek a legfontosabbak. Igyekeztünk ezt a teret a budapestieknek és a látogatóknak tervezni. Remélem, hogy a projekt hatására a világ minden tájáról érkező emberek meglátogatják Budapest szépségét.

Ez az első kulturális projekt, amelyet külföldön valósítottam meg – ez mutatja be az építészeti filozófiánkat, amely szerint az építkezés a természettel, valamint az épület és környezete együtt él. Tehát a pályafutásom szempontjából ez a projekt elég fontos, hogy megmutassam, hogyan nézhet ki a jövő építészete a természettel harmóniában. Ahogyan az életünknek is harmonizálnia kell a természeti környezettel.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb