„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

A Japán Wabi-sabi filozófia inspirálta a Palau Apartment felújítását Barcelonában

A Colombo and Serboli Architecture helyi stúdió, melyet Matteo Colombo és Andrea Serboli olasz építészek vezetnek, befejezte egy barcelonai lakás letisztult és kortárs felújítását, kiemelve annak néhány “tökéletlen” eredeti jellegzetességét.

A Palau Apartment a város Palau de la Música koncertterméhez közel található, és a hátsó udvarok egy csoportjára néz. Tulajdonosa, egy olasz divattervező eredetileg csak a fürdőszoba és a gardróbszoba átalakítására kérte a Colombo and Serboli Architecture céget. A rendelő azonban egy átfogóbb felújítást javasolt, amely a lakás nagyvonalú arányainak is eleget tesz.

Az iroda a wabi-sabi – a japán filozófia, amely a tökéletlenségek szépségét és az idő múlásával bekövetkező változásokat ünnepli – szellemében nagyobb hangsúlyt kívánt fektetni az otthon meglévő furcsaságaira. A wabi-sabi megközelítésen keresztül megközelítve a projektet, a végeredmény könnyedén ötvözi az eredeti jellegzetességeket és tökéletlenségeket, miközben megőrzi a lakás egyedi varázsát. A formák egyszerűek és merészek maradtak a visszatérő alapformákkal – négyzetek, körök, gömbök -, míg a meglévő elemek monumentális nyelvezetének kombinálásához masszív, tömör felületeket használtak.

A lakásba egy keskeny folyosón keresztül lehet belépni, ahol a rendelő az eredeti stukkófalak nagy részét szabadon hagyta, hogy feltárja a “történelem rétegeit. Az alaprajz középpontjában egy új, több részből álló lépcsőház áll. Ez néhány halvány fából készült felfüggesztett lépcsőfokkal kezdődik, amelyet egy mikrocement lépcsőfok és még néhány fa lépcsőfok követ. A lépcső alsó tömbje fehérre van festve, és kutyalábakkal körbejárja a falat, hogy egy fehér buklé kanapé ültetett háttámláját képezze.

Ezt a kis ülősarkot egy gömb alakú papírlámpa és egy terrakotta gömbökkel alátámasztott üveg dohányzóasztal díszíti. A lakás eredeti stukkófalainak egy másik nagy, időjárás által megkopott foltja a tér hátsó részén maradt meg. A lépcsőház alsó szakasza a másik irányba is meghosszabbodik, hogy az étkezőben lévő íves travertin asztalhoz padot képezzen. Az otthon e részével szemközti lépcsőfokokat kivájták, hogy az edények, receptkönyvek és főzési hozzávalók elférjenek benne.

A közelben egy teljesen fehér konyhabútor porcelán munkalappal és hátfalfelülettel készült. A tűzhely fölé egy méretre szabott, szálcsiszolt acélból készült, dobozos konyhai páraelszívót szereltek. A lakás nappali részével szemben egy nagyobb, dupla magasságú nappali található, amelyet egy magas sarokablak világít meg. Ennek alján a Colombo and Serboli Architecture egy vaskos mikrocement platformot hozott létre, ahol a tulajdonos leülhet és gyönyörködhet az udvarokra nyíló kilátásban.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A szoba szemközti oldalán egy 3,5 méter magas, rácsos polc ad helyet a tulajdonosnak az egyre növekvő könyv- és műtárgygyűjteményük kiállítására. A hálószoba a lakás félemeleti szintjén található. A szoba egyik oldalát egy szekrény foglalja el, amelyet a stúdió fonott ajtókkal burkolt, hogy “meleg monolitot” varázsoljon belőle. A tároló tetejére szerelt LED-világítás felhívja a figyelmet a lakás idővel megkopott fából készült mennyezeti gerendáira.

A gardróbszoba egyik ajtaja átlós kivágással rendelkezik, amely a lépcső korlátjaként funkcionál, míg egy másik ajtó hátrahúzható, hogy feltáruljon egy kis sarok, amelyben tükör és mosdókagyló található. Egy harmadik ajtó rejti a lakás fürdőszobáját, amely teljes egészében irizáló gyöngyházfényű csempével van burkolva.

Az egyébként semleges palettával szemben különböző felületekkel játszottak az építészek, a fényestől a durváig. Ugyanazt a fonott fűzfát, amelyet a szekrényhez használtak, az ágy fejtámlája köré tekerték, amely a félemelet korlátjaként is szolgál. A fejtámlát egy vastag fapárkány veszi körül, amely két éjjeliszekrényt alkot. A teret egyébként szerényen díszítették egy vintage narancssárga bőrszékkel és egy ingatag szélű tükörrel.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb