„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

EnergyFriendHomeKiemelt cikkeinkTechnológia

Energy Friend Home építési technológia mint ÖKO építés

Ez az elsőre talán furcsának tűnő gondolat jobban átgondolva nagyon is igaznak bizonyul.
Az átlagember számára az ÖKO építészet a természetben található (természetes) anyagokból történő építést jelenti. Nézzük meg a teherhordó épületszerkezetekhez ma felhasznált anyagok közül mi található meg a természetben.
A tégla, a beton nem.
A vas legnagyobbrészt oxidált formában, bár nem ritka az érctelérekben a „termés vas”. Talán a kő, a vályog és a fa az egyetlen, ami szóba jöhet. A fát azonban, hogy hosszú élettartamú legyen „nem természetes” anyaggal kell kezelnünk.

A követ általában szintén „nem természetes” anyaggal „ragasztjuk” egymáshoz.
Egy másik megközelítés szerint az ÖKO épület olyan építmény, ami a legkisebb káros hatást gyakorolja a környezetére.
Talán ez a meghatározás áll a legközelebb az igazsághoz.

Az építőanyagok „életük” során, az alábbi fázisokon keresztül gyakorolnak hatást a környezetükre:

 • előállítás
 • szállítás
 • beépítés
 • használat
 • bontás
 • újrahasznosítás

Hasonlítsuk össze a könnyűszerkezetes acél építőanyagot a többi teherhordó szerkezet anyaggal az egyes fázisokra bontva.

Előállítás

Az égetett agyagtégla, a cement és az acél előállítása nagyon energiaigényes.
Az építőanyagok között azonban az acél az, amelyik a legkisebb keresztmetszettel (a legkisebb önsúllyal) tudja a legnagyobb terheléseket elviselni.
Egy átlagos családi ház teherhordó szerkezeteinek felépítéséhez acél könnyűszerkezetből kb. 30-szor kevesebb súlyú anyag szükséges, mintha téglából és betonból készülne.
Így az acél előállítás fajlagos költsége 1m2 házra vetítve kedvezőbb, mint a fent említett más építőanyagoké.
A gyártástechnológia fejlődésével az acél előállítás energiaigénye is drasztikusan csökkent.
Amerikai adatok szerint 1972 óta 34%-kal lett kevesebb az egységnyi acél gyártási energiaszükséglete. A legkisebb energiaigényű építési anyag a fa. Előállítása viszont a leginkább idő- és helyigényes.
Ahhoz, hogy egy építési célra felhasználható keresztmetszetű fa felnövekedjék kb. 70-100 évre van szükség.
Egy átlagos családi ház szerkezetének fából történő felépítéséhez (anyagtakarékos vázszerkezetes és nem rönkházas építés esetén) kb. 40-50 fát kell kivágni.
Építési célra Észak-Amerikában évente mintegy 50 millió fát vágnak ki. A világ fakitermelése sokkal nagyobb volumenű, mint az újratelepítése.
Ennek következtében rohamos ütemben fogyatkoznak az erdők. A világ fejlettebb részein is több fát vágnak ki, mint amennyit ültetnek.
Ahol erdőtelepítés folyik ott megfigyelhető az, hogy a telepített erdő soha sem fogja pótolni a természetes őserdők sokszínűségét, fajgazdagságát, természetességét. Hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az emberi kéz pusztításait az erdő kiheverje.
Az acél állandó minőségű, könnyen, gazdaságosan méretezhető és tartós. A technológiánkkal épített házakhoz az acélprofilokat méretre gyártjuk, ezáltal a hulladék mennyisége minimális.

Szállítás

Az építőanyagok építési helyszínre történő szállítása energiaigényes. Nem mindegy, hogy egy építési rendszer mennyire szállítás igényes.
Egy átlagos családi ház teherhordó szerkezeteinek felépítéséhez acél könnyűszerkezetből kb. 30-szor kevesebb súlyú anyag szükséges, mintha téglából és betonból, valamint 3-szor kevesebb súlyú kell, mintha fából készülne.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Beépítés

A nagy tömegű építőanyagok mozgatásához, rakodásához, beépítéséhez nagy energiafogyasztású speciális gépek (daruk, betonkeverők, betonpumpák, autódaruk, vibrátorok) szükségesek.
A könnyű acélszerkezetes technológia esetében mindezekre nincs szükség. Az acélprofilok, vázszerkezeti elemek kézzel könnyen mozgathatók, beépítésükhöz csak kis energiaigényű kéziszerszámok kellenek.
A beépítés alatt nem igényelnek segédszerkezeteket – nem kell zsaluzni, dúcolni.
A horganyzott acélprofilokat nem kell a beépítés során különféle „mérgező” vegyszerekkel kezelni.
Az acélprofilok nem éghetőek, míg a faszerkezeteket kezeléssel is csak égéskésleltetni lehet.
A technológia anyagtakarékos. Az acélprofilok konszignáció alapján a kívánt méretre vannak gyártva, nincs hulladék. Az építés során nem terheli a környezetet építési törmelékkel, ezért tisztán lehet építeni.
A vékony falszerkezet miatt a falazott szerkezetekhez képest kb. 10%-al nagyobb a hasznos alapterület.
Ez 100 m2 külső alapterületű 38 cm-es falakkal készült épületnél akár 10 m2-rel nagyobb hasznos alapterületet is jelenthet, vagyis egy félszobával nagyobb lakást, aminek a m2 árát a vevő megtakarítja.

Használat

Az épületek használatuk során folyamatosan hatást gyakorolnak a környezetükre.
Magyarországi viszonyok között a legnagyobb szennyezés a fűtésből ered. Az általunk épített épületek energiaigénye és káros-anyag kibocsátása a harmada egy ma épített átlagos családi háznak.
Egyre nagyobb igény van az épületek hűtésére (klimatizálására) is. Egy jól megtervezett épület gépi berendezés nélkül is kellemes klímájú, azonban, ha mégis beépítésre kerül nem mindegy, hogy mennyi energiát fogyaszt el.
A jó hőszigetelés erre is megoldást ad. A használat során egészséges lakókörnyezet megteremtése és fenntartása a cél.
Az acél könnyűszerkezetes épületekben ez több szempontból is megvalósul. A belső téri (szoba) hőmérséklete és a fal felületi hőmérséklete között kicsi a különbség (nem süt a falból a hideg).
Az épület az építés után azonnal beköltözhető – nem kell száradni a falaknak, a lakás hamarabb birtokba vehető. A tartószerkezet nem tartalmaz méreganyagokat (rovar,
gombaölő szer). Az acélvázas épület hosszú élettartamú, kis karbantartási igényű.
Tervezhetősége nagymértékben kötetlen, így bármilyen stílusú épület létrehozható belőle, mely a környezetbe illeszkedést lehetővé teszi.

Bontás – újrahasznosítás, átalakítás

A legtöbb épület életében bekövetkezik ez az esemény. Az oka többek között lehet a nagymérvű állagleromlás, településfejlesztési igények, stb.
A növekvő szeméthegyek árnyékában élve egyre nagyobb hangsúlyt kap az újrahasznosíthatóság igénye.
Az acél újrafelhasználható anyag és az újrafelhasználása (begyűjtése) világszerte megoldott.
Az acél szelektálása a mágnesesség elvén olcsó és egyszerű. Többször újra lehet hasznosítani anélkül, hogy veszítene a jó tulajdonságaiból.
A világ acéltermelésének 66%-a újrahasznosított anyagból történik.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

8 hozzászólás

 1. Érdekes ez a cikk. Soha nem gondoltam volna, hogy egy acélszerkeszetes ház Öko, vagy Bio.
  De most ezen komolyan elgondolkodtam. Rengeteg könnyűszerkezetes rönkházas cég állítja, hogy amit csinál, az Öko, mert nem használ fel mesterséges anyagot. De a vegyszer, meg a festék biztosan tartalmaz olyan anyagot ami nem teljesen bio.
  Arról nem is beszélve, hogy hány fát ki kell vágni egy könnyűszerkezetes családi ház építéséhez, ami fából van.
  Ha a faház vége eljön, lebontják, akkor ugye nem lehet újra felhasználni, ezért elégetik, tehát nem környezetkímélő.
  Az acélt tényleg megveszik a méhben mindig és újra feldolgozzák.
  Az acél előállítása igazán energiát vesz igénybe, ami szennyezi a környezetet, de korlátlanul ujrahasznosítható, valamint nem kell vegyszerezni.
  Érdemes lenne teret adni ennek a gondolatnak más fórunokon is, mert sokan tényleg azt hiszik az az Öko, ami természetes.

 2. Én azért nem értenék egyet az előttem szólóval minden tekintetben, hiszen egy fát ki kell vágni, mert lejár a szavatossága, ha nem könnyűszerkezetes házat építenek belőle, akkor eltüzelik.
  Hiszen fákra szükség van.
  Azzal egyetértek, hogy az acélszerkeszetes könnyűszerkezetes építés Öko, de igenis a fa is az.
  Az más kérdés, hogy melyik könnyűszerkezetes ház fog tovább megmaradni a jövőnek.

 3. Az acélszerkezet, nem árnyékolja le a lakást?
  Nem probléma acél esetében a villámvédelem, hiszen a falak fémből készülnek.
  Nem okoz hőhidat az acélszerkezet?

  1. Kedves Barnabás!
   A kérdésére a következő a válasz: A Horizont acélszerkezetes ház nem árnyékolja le a benne élőket.
   Egy beton épület, pl: panel lakásban is hasonló mennyiségű acélszerkezet van beépítve, csak ott nem az a tartószerkezet.
   Semmiféle egészségügyi negatív hatása sem ismert az acélszerkezetes házaknak.
   Gyakorlatilag szinte az összes új építésű irodaházban a falak gipszkartonból készülnek, melynek tartóváza szintén acélszerkezetből van.
   Villámvédelmi szempontból pozitív tulajdonságúak az acélszerkezetes épületek, hiszen, az egész épület vázszerkezete egy villámhárítóként üzemel. Kizárt, hogy a bent lakókra egy villám veszéllyel járna.
   Hasonlatosan egy gépkocsihoz, egy ilyen ház egy farraday kalitkaként működik, megóvva a bentlakókat a villám veszélyeitől.
   Természetesen a Horizont épület acélszerkezete le van földelve.
   A hőhíd szempontjából kiválóak a Horizont épületek, hiszen nagyon vékonyak az alkalmazott szerkezetek, ezért nem alakul ki hőhíd.
   A külső falakon minimum 6 cm szigetelést helyezünk el, amiben már nincs acélszerkezet, az esetleges minimális hővezetési problémát ez a réteg kiválóan közömbösíti.

 4. Az acélszerkezet miért nincs beleszámolva a falszerkezetek hőátbocsátásánál? Vagy annyira vékony, hogy nem okoz hőhidat? Az üveggyapot lambda értéke nem 0,04?

  1. Kedves Gáspár Úr!
   Az acélszerkezet 1, maximum 1,5mm-es falvastagságú, figyelembe véve a 15 cm-es keresztmetszetét, valamint azt a tényt, hogy a külső oldalon minimum 8 cm polisztirol szigetelést kap, mely alá OSB lap is beépítésre kerül, csak minimális mértékben ront a falszerkezet szigetelési adatain, mely 5% alatti.
   Az üveggyapot lambda értéke is változó lehet a cégenkénti technológia függvényében.

 5. Azt szeretném megkérdezni, mi a véleményük a vályogtéglából épült házról.
  Anyagilag is takarékosabb belőle épitkezni, de mi most ebből szeretnénk épitkezni, valami jó , hasznos szakmai tanáccsal tud-e nekem segíteni.
  Előre is köszönöm ! Üdv : Beke Izabella

  1. Kedves Izabella!
   Elnézést, de nem teljesen értem a bejegyzését. Megköszönném, ha korrigálná.
   Most vályogból szeretne építeni, vagy a Horizontból, mert azt tetszik írni, de mi most ebből építenénk.
   Köszönettel:
   Horizont Szakértő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb