napi hírmorzsák

A hanyatlás állapota: szürreális szecessziós struktúrákat vizionáló AI-generált építészet

Nehéz tudatában lenni az emberi érzékelés korlátainak, amikor nem igazán tudjuk felfogni, mi minden lehet még odakint. Vannak például olyan állatok és rovarok, amelyek egészen másképp érzékelik a világot, mint mi: veleszületett képességük van a Föld mágneses mezejének érzékelésére, és 99 millió olyan színt látnak, amelyet a mi szemünk nem képes érzékelni. A mesterséges intelligencia új utat kínál arra, hogy túllépjünk ezeken a korlátokon és az előítéleteken, hogy az emberi alkotásoknak, például az építészetnek milyen lehetne.

A Kaliforniában élő egyiptomi művész és építész, Hassan Ragab a Midjourney nevű mesterséges intelligenciát generáló programot használja saját kreativitásának ösztönzésére, és legújabb projektje talán az eddigi legszürreálisabb. Az “A State of Decay” a szecessziós építészet esztétikáját veszi alapul, és álomszerű formákká és arányokká torzítja. Míg az épületek egy része tömör kőnek tűnik, mások olyanok, mintha a gomolygó füst tömör, súlyt tartó tömeggé sűrűsödne. Az animált változat megtekinthető Ragab Instagramján.

Az eredmény hátborzongatóan gyönyörű. A szecesszió jellegzetes kanyargós, szoborszerű vonalai és aszimmetrikus formái felerősödnek és eltúlzódnak, a megvalósíthatóan valóságosból a kirívóan irreálisba morfondírozva. Az, hogy az ilyen szerkezetek fizikailag nem lehetségesek (legalábbis még nem), tulajdonképpen a lényeghez tartozik. Ha nem hisszük, hogy valami lehetséges, meg sem próbálunk dolgozni érte, és útközben megoldani azokat a problémákat, amelyek lehetővé tehetik a tényleges létezését.

Nyilvánvaló, hogy a mesterséges intelligencia nem igazán alkalmas arra, hogy biztonságos, praktikus és reális épületeket tervezzen, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy egyhamar felváltja az építészeket. A Ragabhoz hasonló művészek számára a Midjourney-hez hasonló mesterséges intelligenciaprogramok használata egy módja annak, hogy saját kreatív ötleteiket a következő szintre emeljék, és meglepetésszerű elemeket vezessenek be.

A művészek szöveges utasításokat adnak a programnak – ebben az esetben talán olyasmit, mint “részben füstből álló szecessziós épületek”. Ennyire van saját kontrolljuk az eredmények felett. A mesterséges intelligencia beilleszti a saját felfogását, aminek eredményeképpen olyan ötletek születnek, amelyek valóban megvalósíthatóak lehetnek, mint a vadul kreatív új építészeti formák és anyagok inspirációs forrása.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Néhány felhasználó, aki még nem ismeri a Midjourney-hez hasonló mesterséges intelligencia programokat, úgy találhatja, hogy túlságosan hasonló eredményeket kap, mint mások. Ragab azt ajánlja, hogy legyenek konkrétabbak és kísérletezőbbek a felkérésekkel. “A megfelelő súgók használata csak egy része a folyamatnak” – írja az Instagramon. “Ezernyi lehetőség van, amit a prompt önmagában nem fog generálni. Kell egy folyamat a promptok írására, variációk generálására és a folyamat finomítására menet közben. És persze a legfontosabb tényezőről (az egyedi ötletedről) nem is beszélve”.

Korábbi projektjeiben Ragab a mesterséges intelligenciát használta a természet által inspirált zöld homlokzatok, H.R. Giger művész munkájára emlékeztető organikus gótikus homlokzatok, üvegfalak és vörös tollak összjátékának és még sok más lenyűgöző képnek az elképzeléséhez.

“Minél többet dolgozom a Midjourney-vel, annál inkább tudom, hogy többről van szó” – teszi hozzá Ragab. “Alkotóként mindig eljön az a pillanat, amikor megállunk. Néha azért, mert muszáj, de legtöbbször azért nem tudunk továbbmenni, mert unatkozunk, fáradtak vagyunk, vagy mert időigényes. És ebben rejlik az igazi erő, amikor az AI-val dolgozunk. Lehetővé teszi számodra, hogy megtoldd a határaidat, hogy hozzáadj valamit a határaidhoz, ugyanúgy, ahogyan [a] repülőgép lehetővé tette számunkra a repülést. Ez egy újabb korlát, amit áttörünk. És bár vannak kétségek és túl sok az ismeretlen, azt hiszem, tovább fogunk haladni, és az idő még őrültebb forgatókönyvekkel tárul elénk, mint amilyenek már most is vannak a jövőről.”

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb