„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

A hajléktalanok országa lehet Magyarországból ha nem történik valami

Akár egymillió embert is kilakoltathatnak hamarosan. Olvastuk a Népszava című újságban.

A Banki hitelek bedőlése miatt hatalmas káosz alakult ki a lakáshitelezések terén. Elképesztő tanulsága annak az adatsornak, ami a napokban látott napvilágot.

Lénárd Mariann a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára viszont arra figyelmeztetett, hogy százezer szerződés már korábban bedőlt, és a harminc napon túli késők is százezren vannak már.

Mindezt azt jelenti, hogy 300-400 ezer ingatlan szinte menthetetlen.

Háztartásonként három emberrel számolva több mint egymillióan kerülhetnek utcára a kilakoltatási moratórium lejárta után.

Lénárd Mariann szerint az az egyik legszörnyűbb következménye a devizahitelesek kálváriájának, hogy a gyerekek úgy nőnek fel, hogy a család folyamatosan a lakhatásért küzd. Ezen pedig a kilakoltatási moratórium is csak részben segít. A főtitkár ugyanis rávilágított arra, hogy a moratórium könnyen adósságspirálba sodorja a családokat.

“Egyrészt sokan, akik korábban többé-kevésbé fizettek, most nem törlesztenek, mert arra gondolnak, hogy “úgyis moratórium van érvényben”, másrészt akik nem tudtak fizetni korábban, azok gyakran közüzemi tartozást is felhalmoztak a devizatartozás mellé” – fogalmazott.

Nem oldotta meg a problémát a bankok ajánlata sem, miszerint egy bizonyos időszakra kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell fizetni a hiteleseknek. Ez ugyanis azzal jár, hogy tovább emelkedik az a törlesztőrészlet, amit az adós már korábban sem tudott kifizetni. “Kaptak még hat hónapot arra, hogy biztosan bedőljön a hitelük” – mondta Lénárd Mariann.

Több százezer olcsó ingatlan a piacon?

A hitelek tömeges bedőlése miatt nem kell arra számítani, hogy a piacot elárasztják az áron alul meghirdetett ingatlanok. A piac ugyanis teljesen beállt, a keresleti oldal szinte megszűnt.

Lénárd Mariann ugyanakkor aláhúzta: a kilakoltatási moratórium nem azt jelenti, hogy végrehajtási moratóriumot is hirdettek. Azaz a bankok ugyanúgy megkezdhetik a végrehajtási procedúrát, vagy akár el is adhatják a tartozásokat más követelés-behajtóknak, így mire lejár a moratórium, már meglesz az ingatlan új tulajdonosa, aki azonnal megkezdheti a kilakoltatást.

A bankok rendszerint nem végrehajtásban gondolkodnak, miután akkor ki kellene fizetniük a végrehajtási illetéket, ami nagy kiadást jelentene. Az elárverezés után pedig csak az ingatlan árának töredékét szereznék meg, így inkább azt a megoldást választják, hogy eladják más követeléskezelőnek a kinnlevőségeket. A lakott ingatlan azonban gyakran nekik sem kell.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Úgy tűnik, nincs megoldás

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára szerint jelenleg nincs olyan ember az országban, aki ismerné a kivezető utat ebből a krízishelyzetből. Lénárd Mariann ugyanakkor hangsúlyozta, hogy számtalan olyan ötlet létezik, amelyek sokaknak kedveznének. Példaként a spanyol rendszert említette, ahol a bankok egy 100 ezer eurós tartozást akár úgy is lezártnak tekintettek, ha a hitelfelvevőnek csak 80 ezer eurója volt. A pénzintézetek ott belátták, hogy a túlzott eladósodottságért részben ők is felelősek – mondta.

A főtitkár szerint az állami eszközkezelő azért nem jó megoldás, mert az államnak nem lesz annyi pénze, hogy az összes ingatlant megvásárolja. Jobb lenne, ha a bankok hoznának létre egy alapot, a lakók pedig bérlőként maradnának az ingatlanukban.

Sokaknak segíthetne a külföldi mintára bevezetett öncsőd intézménye, amikor egy kirendelt személy segítene a kiadások lefaragásában. Ha a család öt évig betartja a feltételeket, akkor elengednék a tartozást – fejtette ki Lénárd Mariann hangsúlyozva, hogy a külföldi minta azonban azért nem tökéletes jelen esetben, mert más országban nem ennyire felfokozott a devizahitelesek problémája.

Lénárd Mariann hangsúlyozta, hogy rengeteg család életét évtizedekre is tönkreteheti a devizahitelek válsága. Még akkor sem biztos, hogy véget ér ez a rémálom, ha elárverezik a lakást. Sok ingatlan ugyanis már nem ér annyit, mint amennyi hitelt felvettek rá, ezért még albérletből is törlesztőket kell fizetni. Egy más tulajdonában lévő lakásra.

A helyzet csak súlyosabb lesz?

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének statisztikája is azt mutatja, hogy az új esztendők első negyedévei magasabbak új ügyfelek számát tekintve, mint az adott tárgyi év második félévében. Ennek oka, hogy a karácsonyi ajándékozást javarészt hitelből oldják meg. A felelőtlen hitelfelvételek az elmúlt években is bedőlési hullámot okoztak a későbbiekben.

Az elmúlt években a válság visszavetette a vásárlási kedvet, ami miatt óvatosabban vett fel a lakosság hitelt. A válság nem múlt el, azonban más források is azt igazolják, hogy a vásárlási kedv jelentősen emelkedik, mivel az emberek egyre jobban vágynak egy “szép, gazdag karácsonyra”.

forrás: népszavaKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb