„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A fa egyedülálló tulajdonságait használják ki a tudósok az ‘önmagát összeszerelő’ bútorokhoz

Mi lenne, ha a fa képes lenne önmagát bútorokká formálni? Úgy hangzik, mintha egy tündérmeséből olvastuk volna fel a kérdést, azonban német tudósok egy csoportja ezt az ötletet HygroShape néven valósággá változtatta. A Stuttgarti Egyetem kutatói a fa száradási tulajdonságait tanulmányozták, és számítási terveket használtak arra, hogy olyan nedves falapokat tervezzenek, amelyek száradás közben automatikusan képesek a kívánt formákat felvenni.

A HygroShape ön-összeszerelő szék teljesen lapított formában.
Félig nyitva.
A HygroShape önösszeszerelő szék teljesen összeszerelve.

Dylan Wood és csapata meg akarta őrizni a fa természetes erejét, miközben a hagyományos bútorkészítési technikák során keletkező hulladék nagy részét kiküszöböli. A biomimetikus folyamatból merítettek példát, amely akkor következik be, amikor a fenyőtobozok a földre esés után kinyílnak. Míg a tobozok még mindig a fához vannak rögzítve, a nedvességtartó rostokból álló pikkelyeik szorosan zárva maradnak, hogy visszatartsák a vizet és megvédjék őket a ragadozóktól. Amikor azonban a tobozok elpusztulnak és lehullanak, a pikkelyek kiszáradnak, és passzívan új formára nyílnak, kiszabadítva a belső magokat a fa jövőbeli növekedése számára.

A stuttgarti csapat ugyanezeket az elveket használta fel az önösszeszerelő bútorok létrehozásához. A folyamat egy frissen kivágott fával kezdődik, amelyet deszkákra vágnak. Ezt követően minden egyes lapot egy egyedi szoftver segítségével beolvasnak a víztartalom és a szemcsézettség szempontjából. A rendszer elemzi az adatokat, és meg tudja jósolni, hogy az egyes darabok hogyan hajlanak majd, amikor kiszáradnak.

A grafikon egy HygroShape szék átalakulását mutatja a dobozból való kiszereléstől a teljes összeszerelésig, szerszámok és munka nélkül. Az előrejelző szoftver alapján a kutatók a fát puzzle-darabokra vágják, amelyeket egy meghatározott mintázat szerint raknak össze. Ezután mindent laposra préselnek, és olyan csomagolásba csomagolnak, amely magába zárja a nedvességet. Miután a bútorokat elszállították és kicsomagolták, a fa lassan, 8-10 óra alatt kiszárad és megvetemedik, székké vagy fotellá formálódva. Mivel a fa molekuláris tulajdonságai megmaradnak, ahelyett, hogy fűrészporrá zúzzák és újra összeragasztják, mint a legtöbb bútor esetében, a fa természetes szilárdsága is megmarad.

Hylo Tech H1 függőleges társalgószék, amely a HygroShape önösszeszerelő fa felhasználásával készült.
Hylo Tech H2 Chaise Lounge Rocker, mely a HygroShape önösszeszerelő fa felhasználásával készült.

Wood ezt a tudást és a HygroShape formatervezést felhasználva társalapította a Hylo Tech-et, az önformáló ülések kiskereskedelmével foglalkozó spin-off céget. Laura Kiesewetter társalapítóval együtt a Hylo Tech weboldalán a H1 függőleges társalgószéket és a H2 chaise lounge rocker-t reklámozza.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
A H1 formatervét a Herman Miller híres, század közepi Eames Lounge székéhez hasonlították, amely hasonlóan elegáns formájú.

A kész H1 és H2 modell erős és tartós, de a szemcsék egyedi eltérései és a szárítási folyamat miatt az egyes székek pontos formája még mindig elmozdulhat és idővel kissé megváltozhat.

Mivel a technika még kísérleti stádiumban van, az érdeklődő vásárlók további részletekért fordulhatnak a céghez. A weboldal szerint a termékek szállítása remélhetőleg 2022 nyarán kezdődik.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb