napi hírmorzsák

A Casa Santos a “beton lehetőségeinek feltárása”

Maria Gomez, Giovanni Ocampo és Héctor Coss építészek Mexikó nyugati részén egy alacsonyan fekvő, három házból álló menedékhelyet fejeztek be, amely a beton azon képességét vizsgálja, hogy “esztétikai harmóniában működjön a sivataggal”.

A Casa Santos nevű projekt Todos Santosban, a Baja-félsziget egy tengerparti városában található. A menedékház – amelyet a Miami Beachen élő tulajdonosok bérbe adnak, amikor nem használják – egy 2000 négyzetméteres sivatagi telken fekszik, ahonnan távoli kilátás nyílik a tengerre. A projekt tervezése során Maria Gomez, Giovanni Ocampo és Héctor Coss építészek szem előtt tartották a régió természeti szépségét és annak földrengésveszélyességét. Céljuk az volt, hogy olyan visszafogott épületek csoportját tervezzék, amelyek összhangban vannak a tereppel.

“A Casa Santos a beton lehetőségeinek feltárása a közösség és a fenntarthatóság megteremtésére a sivataggal esztétikai harmóniában” – mondta a csapat.

A projekt három házból áll, egy negyedik épület pedig a kiszolgáló funkciókat szolgálja. Az ingatlanhoz egy medence és napozóteraszok is tartoznak. Az épületek bordázott betonból készültek, rózsaszínes árnyalattal – melyet a helyszín kontextusa és a napsütöttség inspirálta. A színezés a sivatagi homokkal való összeolvadást szolgálja, a falak bordázása pedig árnyékot vet, ami segít csökkenteni a napfény okozta hőtermelést. A beton egyben védelmet is nyújt a nap ellen.

“A beton enyhülést nyújt a sivatagi hőség ellen, valamint menedéket nyújt egy szeizmikus területen, a tengerrel szemben” – mondta a csapat.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A falakat hengerelt acéllemezekből készült zsaluzattal hozták létre. A zsaluzat rugalmasságot biztosított a nyílások elhelyezésének tekintetében, mondta a csapat. A betonozás befejezése után az acéllemezeket újrahasznosították, ajtókként, kerítésekként és kapukként. Az ingatlan alaprajzát tekintve a szerkezetek hasonlóak, de némileg eltérnek egymástól. Az egyikben két hálószoba van, a többiben pedig három. Mindegyikben van külön konyha, étkező és társalgó.

Az épületek két különböző modulból állnak – az egyik a hálószoba/fürdőszoba, a másik a közösségi funkciók számára. Mindkét modul kocka alakú és 25 négyzetméteres. A kockák egymásra hatnak, és átjárókat, sikátorokat, teraszokat és tereket alkotnak, amelyek egy középkori város nyomát utánozzák. A lakásokon belül az anyagok közé tartozik a közepes sűrűségű farostlemez és a beton padlóburkolat. A bordázott falakat szabadon hagyták, ami a helyiségeknek jellegzetes megjelenést kölcsönöz.

Összességében az építészek szerint a Casa Santos “válaszokat kínál a modern építészet eredeti kérdéseire, lehetőséget biztosít a moduláris építésre és a méretarányos hozzáférhetőségre, fenntarthatóságot és éghajlati ellenállóképességet kínál, és olyan építészetet valósít meg, amely szigorú, formális és harmóniában van a környező természettel” – mondták.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb