„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

A brutalista hatásról a kortárs építészetben: 16 példa Mexikóban

A brutalizmus egy építészeti stílus, amely az 1950-es években keletkezett, és az 1960-as években vált népszerűvé. Neve a francia “béton brut” szóból származik, ami nyers betont jelent, mivel ez az anyag a stílus egyik legjellemzőbb eleme.

Fő jellemzője a beton nyilvánvaló használata, olyan látványt kínálva, ahol a természetes textúra és tónus a főszereplője az épületeknek. A brutalista épületek gyakran szigorú és masszív esztétikájúak, egyszerű és ismétlődő geometriai formákkal. Az ipari anyagok és az innovatív építési technikák használata szintén gyakori a brutalizmusban.

Ezt az építészeti stílust az építmények széles skáláján alkalmazták, a lakóházaktól kezdve a középületeken át a stadionokig és bevásárlóközpontokig. Mexikóban ez a stílus az 1960-as és 1970-es években volt nagyon népszerű, mivel a beton modern és gazdaságos anyagnak számított. A brutalista építészet legismertebb mexikói példái közé tartozik Agustín Hernández Casa en el Aire (fenti képen) című épülete. Bár ez a stílus az 1980-as és 1990-es években veszített népszerűségéből, napjainkban jelentős fellendülésnek lehetünk tanúi, ahol a stílus egyes elveit különböző kontextusokban adaptálják.

Ma szeretnénk bemutatni néhány olyan mexikói példát, amelyek nemcsak magának a stílusnak az újbóli feltalálásáról, hanem a kortárs mexikói építészet egyedi identitásáról is tanúskodnak. A galéria megtekintéséhez görgess tovább:


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb