„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

8 belső tér, amelyek a wabi-sabi elveit tükrözik

Ebben a cikkünkben nyolc olyan belső teret gyűjtünk össze, amelyek a japán wabi-sabi dizájnfilozófia alapján épülnek fel, amely a tökéletlenséget és a mulandóság szépségét ünnepli.

A köztudottan nehezen definiálható wabi-sabi a zen buddhizmusban gyökerező fogalom, amelyet Beth Kempton szerző úgy ír le, hogy segít “meglátni a szépséget a tökéletlenségben, értékelni az egyszerűséget és elfogadni minden dolog átmeneti természetét”.

A belső terekben gyakran társul a rusztikus és minimalista elemek, valamint a természetes, földes tónusok és nyers felületek keveredésével. Az alábbiakban az esztétika nyolc értelmezése látható a világ minden tájáról.

Palau Apartman, Spanyolország, Colombo és Serboli Architecture tervezésében

A barcelonai stúdió Colombo és a Serboli Architecture egy felújítási projekt során igyekezett kiemelni ennek a lakásnak a “tökéletlen” tulajdonságait.

A durva szerkezetű fagerendák szabadon maradtak, a kortárs elemek pedig a masszív, egyszerű formákat, például köröket és négyzeteket helyezték előtérbe.

Imperfect Residence, Hong Kong, az NC Design & Architecture által

A hongkongi Imperfect Residence-ben a szemcsés fa és az eres márvány a természet hibáit jelképezi.

Az NC Design & Architecture olyan bevonatokat is bevezetett, mint az oxidált bronz és a texturált vakolat, hogy fokozza a szentély érzését a városban.

Kyiv apartment, Ukrajna, Sergey Makhno tervezésében

Szergej Makhno ukrán építész a kortárs wabi-sabi stílus egyik legfontosabb európai művelője.

A koncepciót saját kijevi lakásában alkalmazta, és a nappaliba tölgyfa gerendákat szerelt fel a kifejezetten otthonra tervezett bútorok mellé, kiegészítve ókori kelet-európai kerámiagyűjteményét.

C4L House, Japán, a Cubo Design Architects által

A Cubo Design Architects által tervezett tokiói házban a hagyományos japán anyagok és a kortárs felületek állnak.

“Úgy gondoljuk, hogy az olyan házak, amelyek Japán kulturális környezetének megértésében, valamint őseink képességeinek és innovációinak tiszteletében gyökereznek, amelyek mindazonáltal átadhatók a jövő generációinak, olyan házak, amelyeket ma Japánban kell építenünk” – mondta Hitoshi Saruta alapító.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Butterfly House, Ausztrália, a Dane Taylor Design által

Ezt az Új-Dél-Wales partjainál található otthont úgy tervezték, hogy terápiás hatást fejtsen ki tulajdonosára, aki szklerózis multiplexben él.

A Dane Taylor Design egy wabi-sabi lencsén keresztül értelmezte a hozzáférhető tervezési elveket, meleg anyagpalettával és visszafogott bútordarabokkal.

Tilden Hotel, USA, a Studio Tack által

A brooklyni Studio Tack tervezőcég úgy döntött, hogy megidézi a wabi-sabi-t a San Francisco-i art deco szálloda újjáélesztése során.

A filozófiára finom utalásként a tiszta vonalak szerves textúrákkal keveredtek a kifejezetten modernista belső térben.

Wabi-Sabi House, Tajvan, a Soar Design Studio és Chen-Tien Chu által

A tajvani gyakorlat a Soar Design Studio és Chen-Tien Chu építész egy nyitott terű elrendezést alakított ki a tajcsungi ház felújítása során, lehetővé téve, hogy a kerti teraszok sorozatán keresztül minden tér kapcsolódjon a szabadba.

A társalgóban a fa terasz kívülről a helyiségbe nyúlik, fokozva a természet behívásának érzetét.

Silo apartman, Belgium, Arjaan De Feyter tervezésében

Arjaan De Feyter belga belsőépítész a wabi-sabi dizájn másik kiemelkedő támogatója, amint az az Antwerpenen kívüli szeszfőzde egykori silóit elfoglaló lakás felújítása során is látható.

Itt szabadon hagyta a szerkezet ívelt betonfalait, és a padlóra mikroborítási felületet vitt fel, miközben Tim Vrankennel együttműködésben tervezett, egyedi tölgyfa bútorokat szerelt fel.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb