„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

6,3-as földrengés Új-Zélandon, rengeteg összedölt ház és sebesült

Tavaly szeptemberben egy 7.4-es földrengés pusztított Új-Zélandon, ma a kistestvére köszöntött a városra, igaz ez is 6,3-as erősségű volt.

A szerencse a hatalmas bajban, hogy helyi idő szerint 1 órakor történt, tehát az emberek nem voltak a lakásukban. Ha ez a földrengés éjjel történt volna, akár több ezer áldozat is lehetne.

5 km-es mélységben pattant ki a földrengés, epicentruma Christchurch mellett, a várostól 10-km-re délkeletre volt, és 5 km-es távolságon belül Diamond Harbourtól, illetve Lyttletontól.

A földrengést igen sok utórengés követte, az utórengések között 5.5-ös, illetve 5.6-os magnitúdójú is volt.

Az erős földrengésben sok épület teljesen összeomlott, sokban pedig jelentős károk keletkeztek. Sajnálatos módon a katasztrófa komoly emberi áldozatot követelt: a legfrissebb adatok szerint 65 ember veszítette életét.

Nagyon sokan rekedhettek a romok alatt.

Szállodák, iskolák, templomok és lakóházak károsodtak vagy semmisültek meg, a helyi lap szerint Lyttleton és Brighton külvárosa lakhatatlanná vált. Sérült a kórház épülete is, de a sebesült embereket el tudják látni, a katasztrófa után emberek tömege jelentkezett véradásra.

A Kp.hu egyik munkatársa a térségben tartózkodik, azt állítja, hogy a terület úgy néz ki, mint egy háborús övezet.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Földrengés Új-Zélandon from www.kp.hu on Vimeo.

Új-Zélandon az új családiházak nagy része könnyűszerkezetes acélvázas technológiával készül. Ezekben az épületekben egyáltalán nem keletkeztek komoly károk.

A Városokban fellobbanó tüzeket helikopterekről oltják, az áramszolgáltatás, vízszolgáltatás leállt. A törött vezetékekből kiömlő víz több helyen árasztotta el az utakat, az aszfalton a földrengéstől repedések keletkeztek.

“A károk óriásiak, mintha egy háborús övezetben lennénk. Az egész épület rázkódott, a földre zuhantunk, lehunytuk a szemünket. Szinte minden leesett a polcokról. Rémisztő volt, könnyek szöktek a szemembe.” (Grant Beedie, Sydenham – BBC)Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

2 hozzászólás

 1. “Ha ez a földrengés éjjel történt volna, akár több ezres áldozat is lehetne.”

  Oltári hülyeség. A tavaly őszi földrengés egyáltalán nem követelt áldozatokat, ugyanis éjjel történt, amikor az emberek nyugodtan aludtak otthon a könnyűszerkezetes, a téglaépületeknél földrengésbiztosabb házaikban… Bár a mostani földrengés hatása jóval erősebb volt mint a tavalyié, valószínűleg alig lett volna halálos áldozata, ha ismét éjjel történik. Tessék utánanézni, mielőtt ordas hülyeségeket leírnak…

  1. Kedves Rgranc!
   Amit leírtunk, azt a külföldi tudósításokból vettük.
   Egyébként ajánljuk figyelmébe, hogy nézze meg a képeket. Kíváncsiak lennék, hogy abban a házban, mely a földdel lett egyenlő ki maradt volna életben, ha éjszaka elvás állapotba jön a rengés.
   Egyébként ez az áldozatszám is nagyon sok, egy emberért is kár, de a képeket látva ez csoda, hogy “csak” ekkora emberéletet követelt a katasztrófa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb