„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
napi hírmorzsák

6 épület esztétikai és energetikai modernizálása kompozit panelek alkalmazásával

A meglévő épületek helyreállításának feladatát egyre inkább ösztönzik és ünneplik bizonyos okok miatt: először is a felújítással a bontás helyett a jelen lévő anyagi erőforrások nagy részét felhasználják, csökkentve ezzel a nyersanyagok szükségességét és kiaknázását, és bizonyos esetekben az emlékek megőrzését. A helyes rehabilitáció magában foglalja az épület korszerűsítését, mind esztétikai szempontból, mind az energiahatékonyság növelése érdekében, összhangba hozva azt a jelenlegi felhasználók igényeivel. Az épület tulajdonosai és használói számára ez jobb életminőséget és – ami szintén nagyon fontos – annak megbecsülését jelenti. A rehabilitációban alapvető szerepet játszó elem a homlokzat, amely ötvözi az esztétikát és a teljesítményt.

Az első akadályként az időjárás és maga az épület között a homlokzatok azok az épületrészek, amelyek megsínylik az idő múlását a foltok megjelenése, a festék elhalványulása, a beszivárgások és más jelenségek révén. Ez is lényeges része, mivel közvetlenül befolyásolja a hőszigetelést és a hangszigetelést, javítja a belső terek minőségét és csökkenti a fűtési igényt. Különösen jól működik a átszellőztetett homlokzat, amely könnyen beépíthető az épületek rehabilitációjába. Ez egy fémoszlopokra szerelt panelrendszer, amely távolságot teremt a külső réteg és maga az épület között. Ez lehetővé teszi a légáramok áthaladását ezen a résen, ami hő- és hangszigetelést hoz létre, valamint hatékony védelmet biztosít a légköri hatások ellen. Míg nyáron ez a szellőzés csökkenti a hőmérsékletet és a nedvesség bejutását kívülről, télen a levegő hőakkumulátorként működik.

A átszellőztetett homlokzat egy olyan konstrukció, amelyben a teherhordó falazatra szerelt hátszerkezet közé elhelyeztet hőszigetelés és a homlokzatburkolat között egy légrés található, és gyakran a homlokzat alján és tetején is egyaránt nyitott. A kürtőhatásnak köszönhetően ebben a résben légmozgás jön létre, lehetőséget adva a természetes szellőzésére. A szellőztetett homlokzat egyfajta esőkabátnak is tekinthető: megvédi az épületszerkezeteket az időjárástól.

Az átszellőztetett homlokzatokban a külső panelek különböző anyagokból készülhetnek. Az úgynevezett kompozit panelek például két alumíniumlemezből és egy ásványokkal töltött belső magból állnak. Különböző méretekben és színekben kaphatók, ezek a lapok kiváló mechanikai tulajdonságokkal, kis súlyukkal, felületi síkosságukkal, méretstabilitásukkal, tartósságukkal és könnyű karbantartásukkal kedvelt anyagok a mai felújítási projektekben. Ezenkívül teljesen újrahasznosíthatók és magas UV- és ütésállósággal rendelkeznek. A rehabilitáció szempontjából a ezen homlokzatok másik előnye, hogy lehetővé teszi az eredeti homlokzat telepítéseinek, egyenetlenségeinek és egyenetlenségeinek teljes elrejtését.

A STACBOND – kompozit paneleket gyártó cég – szerint az átszellőztetett homlokzat beépítésével az ingatlan értéke akár 20 százalékkal is növekedhet az esztétika és a lakhatóság javulása miatt, ugyanakkor becsült energiamegtakarítás elérheti akár 30 százalékot is. Az étszellőztetett homlokzaton kívül más mechanizmusok, például konzolok és tetők, lécek, redőnyök és rácsok révén is javítható a projekt hőakusztikai teljesítménye, amelyek lehetővé teszik a hőenergia elvezetését és visszaverődését, csökkentve a mesterséges művek szükségességét, például légkondicionálás és világítás. Az árnyékoló eszközök csökkentik a napsugárzás hatását a belső terekre. A vízszintes elemek, mint például a tetők, vagy a függőleges elemek, például a rácsok, jól megtervezve kiszűrhetik a nem kívánt napfényt a melegebb hónapokban, azzal a további bónusszal, hogy olyan elemekké válnak, amelyek esztétikusabbá és dinamikusabbá teszik a homlokzatot.

E rendszerek lehetőségeit szemléltetve a STACBOND néhány példát mutat be többféle típusú és léptékű alkalmazásra. A spanyolországi Estadio Municipal de Balaídos -ban, a Pedro de la Puente Crespo a felújításkor a lelátók hagyományos szerkezetét kompozit panelekkel látta el, kék fémes kivitelben. Ebben az esetben kiemelkedik az, hogy a homlokzat felosztott különböző függőleges sávjai különböző hullámos formákat öltenek, mozgásmintát és modernitást hozva létre a stadionban.

Az Ibrahim Khan Színházban, Loucaides & Philippou építészei, Cipruson a kőépületek rehabilitációja bevonatos fém kiegészítést kaptak, amelyek merész formáját réz befejező lemezek emelik ki. Az épületrészek közötti tér sétányként jelzi a komplexum bejáratát.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A spanyolországi Getafe Kulturális Központ saroképületét teljesen megváltoztatta az új homlokzat. A rehabilitáció egységesített sablonja, fekete-fehér bevonatottal rendelkezik, és függőleges lamináris nyílásokkal van tarkítva. A bevonat mintája dinamikus mozgást hoz a városi környezetbe.

Egy norvégiai egészségügyi épületben háromféle burkolatot alkalmaztak, amelyek teljesen megváltoztatták a betonépület esztétikáját. Míg a keretsort aranybevonattal jelölték, a homlokzat többi részét az eloxált alumíniumra emlékeztető szín borítja, amelyet az épület bejáratát egyértelműen jelző panelek más mintája tört meg.

A spanyolországi A Estradában két színű kontrasztos panelt (tiszta fehér és karbon) használtak egy lakóépület eredeti homlokzatának vakolt falazatának lefedésére, modernizált megjelenést kölcsönözve az épületnek.

Franciaországban, egy kereskedelmi épületben a beavatkozás jelentősebb volt, még a kereteket és azok helyét is megváltoztatták. Az egész épületben ezüst fémes bevonatot használtak, és kiemelték a vízszintes és függőleges oszlopokat, amelyek differenciált mintát hoznak létre ennek a túlnyomórészt vízszintes épületnek a homlokzatán.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb