„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

5% ÁFAHírek

5%-os családi ház építési ÁFA 2020-ban is!

Az elmúlt 4 évben a lakásépítések és a családi ház építések száma jelentősen megemelkedett, melynek egyértelmű oka, hogy a kormány a 27%-os ÁFA helyett bevezette az 5%-os ÁFA tételt az újonnan épülő családi házakra és lakásokra.

2020. január elseje után az új családi ház építés és új lakásépítés ÁFA összege újra 27% lesz!

NAV állásfoglalás szerint ha 2019. év utolsó napjáig megtörténik a szerződéskötés és kiállításra, valamint megfizetésre kerül előlegként a újonnan épülő családi ház, vagy lakás építési költségéből bármekkora rész, az még 5% ÁFA összeggel adózik. A 2020. január 1. után megfizetett vételár rész, vagy előleg már 27% ÁFA tétellel adózik!

Tehát van egy legális megoldás arra, hogy ne emelkedjen 22%-kal a családi ház építés a jövő év januárjától. Ehhez viszont önerővel kell rendelkezni, mert nem elég a számlát kiállítani, azt pénzügyileg is teljesíteni kell.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Egy ÁFA nélkül 40 millió forintos építési költségvetéssel rendelkező családi ház építése 5% ÁFA összeggel növelten: 42 millió forint összegbe kerül.
Ezt a házat 27% ÁFA tétellel megfizetve már 50,8 millió forintba kerül.
Amennyiben a teljes vételár a 2019-es évben a vállalkozó felé megfizetésre kerül, akkor a 40 milliós ház 42 millió forintba fog csak kerülni, ha ez jövőre kerül megfizetésre, akkor 50,8 millió lesz a ház ára. Természetesen ha a felét fizetjük előre, akkor az ÁFA felét tudjuk megtakarítani, azaz 4,4 millió forinttal lesz olcsóbb a kivitelezés, mintha 2020-ban fizettük volna.
NAV tájékoztató a 2019. december 31-ét követően értékesített egyes lakóingatlanok áfa-rendszerbeli kezelésérő:l 2020. január 1. előtt fizetett előleg Az Áfa tv. 59. § (1) bekezdése értelmében előlegnek számít minden, a teljesítést megelőzően adott, az ellenértékbe beszámítandó összeg (ilyen például a foglaló is). Az Áfa tv. 84. § (2) bekezdés b) pontja alapján előleg fizetése esetében a fizetendő adó megállapításakor érvényes adómértéket kell alkalmazni. Amennyiben az Áfa tv-ben előírt feltételeknek megfelelő új lakóingatlan értékesítésének teljesítése 2020. január 1-jén vagy ezt követően történik, de ezen értékesítéshez 2016. január 1. és 2019. december 31. között fizettek előleget, úgy a 2020. január 1-jét megelőzően kézhez vett, jóváírt előleg még kedvezményes 5%-os adómértékkel adózik. (A jóváírt, kézhez vett, megszerzett előleget az Áfa tv. 59. § (2) bekezdése értelmében úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.) A felek szerződéskötési szabadságukból kifolyólag szabadon meghatározhatják, hogy az új lakóingatlan értékesítés tekintetében sor kerül-e és milyen mértékben előlegfizetésre. Ezt az Áfa tv. nem korlátozza vagy zárja ki, lévén, hogy nem általános forgalmi adózási kérdésről van szó. Ebből következően annak sincsen akadálya, hogy az eladó számára a vevő adott esetben akár a teljes ellenértéket előlegként kifizesse, függetlenül az új lakóingatlan készültségi fokától. Így, ha a vevő a teljes ellenértéket előlegként fizeti meg, és annak eladó általi kézhezvételére, jóváírására 2020. január 1-jét megelőzően kerül sor, úgy az új lakóingatlan értékesítését (függetlenül annak teljesítési időpontjától) lényegében 5 %-os áfa terheli, tekintettel arra, hogy a teljesítés időpontjában már nem marad fenn további rendezendő ellenérték.

Az alábbi ÁFA megtakarítás kalkulátorunkkal pontosan kiszámolhatja, hogy hány millió forint ÁFA összeget tud családjának megtakarítani akkor, ha az idén szerződik és fizeti meg az előleget a kivitelező felé.

Vigyázzon, mert a kóklerek, a lehúzós csalók is rajta lesznek a témán. Így csak megbízható cégnek adjon előleget!Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb