„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
napi hírmorzsák

5 dísztelen bútorterv a Saltzman-díjas Marco Campardótól

A londoni Design Museum Marco Campardót választotta a feltörekvő tervezőknek évente odaítélt Ralph Saltzman-díj győztesévé. Az olasz tervező itt öt kulcsfontosságú projektjéről mesél, és elmagyarázza, hogy miért nem tartja magát “egy nagyon dekoratív fickónak”.

Campardo, aki grafikusként kezdte pályafutását Velencében, 2019-ben alapította meg saját stúdióját Peckhamben, ahol az anyagkísérletezésre és az ipari folyamatok “feltörésére” összpontosít, hogy váratlan eredményeket hozzon létre.

A 2023-as Ralph Saltzman-díj kiállítása a londoni Design Museumban lesz látható 2023. február 2. és április 3. között.

“Marco a formatervezés friss felfogása miatt keltette fel a figyelmemet” – mondta Edward Barber a Barber Osgerby-től, aki Campardót jelölte a díjra. “Nem korlátozza a múlt, és érdekes és kísérleti anyagokat használva új, gondolatébresztő terveket hoz létre.”

Campardo Mac Collins nottinghami bútortervező nyomdokaiba lépve a második nyertese az évente kiosztott Ralph Saltzman-díjnak, amelyet a Design Museum és a néhai amerikai textiltervező, Ralph Saltzman alapítványa alapított, hogy platformot és finanszírozást biztosítson a feltörekvő terméktervezőknek. Ezzel a céllal a tervező 5000 font ösztöndíjban részesül, valamint a múzeumban február 2-án megnyíló egyéni kiállításon, amelyen a tervező folyamatközpontú megközelítését szemléltető kulcsprojekteket mutat be.

“Megszállottja vagyok annak, hogy olyan anyagokat vagy technikákat találjak, amelyek önmagukban generálják a dekorációt vagy a végső esztétikát” – mondta Campardo. “Legtöbbször ebből indulok ki, aztán sok korlátot szabok magamnak. Nem vagyok egy nagyon dekoratív fickó” – tette hozzá. “Szóval félek attól, hogy szőnyeget tervezzek. Hacsak nem találok egy olyan technikát, amely folyamatvezérelt esztétikát ad, az teljes katasztrófa lenne.”

Green Elle szék a Ralph Saltzman-díjas Marco Campardo tervezőtől – Elle kollekció, 2019

Az Elle egy kísérletként indult, hogy Campardo megnézze, vajon képes-e egy könnyen elérhető tömegterméket (L profilokat) szokatlan módon kombinálni, hogy egy bútordarabot alkosson belőle.

A végleges darabokra irizáló autófestéket alkalmaztak, hogy kiemeljék a facettáikat, és szinte kétdimenziós megjelenést adjanak nekik, mintha digitális renderek vagy összehajtogatott papírdarabok lennének, nem pedig tömör sárgaréz.

George oldalsó asztal Marco Campardo munkája – George Tables, 2020

A fából teherbíró keresztrétegelt faanyaggá (CLT) alakítás során alkalmazott eljárás alapján az olasz Alpi gyártótól származó fafurnér-nyesedékeket egymásra rakják és nyomás alatt összeragasztják, hogy a George asztalok egyes szerkezeti elemeit kialakítsák.

A keletkező rétegek és a mintázat csak a legvégső széleken tárul fel, amelyeket Campardo kézzel vés, hogy a fa természetes, durva textúrájának “buta” benyomását keltse.

A 2022-es Ralph Saltzman-díjjal kitüntetett fa Bullnose szék, 2020


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Bár első pillantásra a Bullnose egy “nagyon primitív, fából készült széknek” tűnhet, Campardo szerint a dizájnt az különbözteti meg, hogy csak egyetlen formát használ, amely a hagyományos bullnose szegélyen alapul. Ezt a formát különböző szélességekben és hosszúságokban újra és újra megismétlik, hogy kialakítsák azt az ülőalkalmatosságot, amely most egy ismert skandináv márkával egy nagyobb termékcsalád részeként kerül gyártásba.

A darabot juharfából készítik, amely nevét a növekedési hibáról kapta, amely a szabálytalan szemcsézettséget eredményezi, és amely festékek, szerszámok vagy kezelések nélkül adja a formatervezés jellegzetes, hullámos felületét.

Sárga Jellos komód 2022 Ralph Saltzman-díjas alkotása – Jello Collection, 2022

Bár ma már ülőalkalmatosságok, asztalok és tárolók széles választékát tartalmazza, a Jello kollekció a római Macro múzeum egyetlen zsámolyra vonatkozó megrendelésével indult, és azzal a céllal, hogy 30 ilyen zsámolyt készítsenek el egy kis költségvetésből, mindössze öt nap alatt.

E korlátok között dolgozva Campardo a bevált ipari eljárást, a rotációs öntést adaptálta, laminált kartonpapírhulladékból készült egyedi formákat használva, mivel a hagyományos fémformák kifejlesztése több százezer fontba kerülhet.

Ez az öntőforma nem hátrányt jelent, hanem inkább segíti a gyantabútor karakterét, mivel rányomja a fényes műanyag fólia felületét és a kartonpapír mintázatát, hasonlóan ahhoz, ahogyan a vaj is megőrzi a fóliapapír körvonalait. Azt is lehetővé teszi, hogy minden egyes termék egyetlen darabból öntsön, mivel a szárítási folyamat végén a forma egyszerűen levágható.

Marco Campardo megfordítható talapzata a Selfridges kirakatához – 2022

Emulálva azt, ahogyan a müzliszeleteket a cukor és a méz tartja össze, Campardo egy izomalt nevű mesterséges édesítőszert használt, hogy összekösse ezeket a kavicsokból, duzzasztott agyagból kialakított display-állványokat, amelyeket a londoni Selfridges áruház számára tervezett.

Ez a kötőanyag egyszerűen feloldódik, amikor vízzel érintkezik, így a kavicsokat máshol újra fel lehet használni, mint aggregátumot vagy a növények növekedési közegét.

“Ez egy provokáció” – mondta a tervező. “Nem az volt a célom, hogy új terméket vagy szabványt javasoljak. Arra akartam rámutatni, hogy el kellene kezdenünk újragondolni a kirakatok elképzelését”.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb