„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

4 belső udvaros projekt, amely az üvegen keresztül befelé hívja a természetet

Ahogy az északi féltekén egyre közelebb kerül a nyár, és a természet gyorsan reagál a hőmérséklet emelkedésére, ugyanilyen gyors ütemben nő a vágyunk arra, hogy a szabadban töltsük az időt. És bár a közparkok nagyszerű lehetőséget jelentenek a városi központokban élők számára, nem lehet eléggé hangsúlyozni azt a luxust, amit a természethez való saját, otthoni hozzáférés jelent.

Különösen a lakóprojektek esetében a kertek a leggyakoribb módja annak, hogy ilyen módon kapcsolódjunk a természethez. De ahogy ez a négy példa is mutatja, az udvarok ugyanilyen kielégítő megoldást nyújthatnak az évszakok változásának megfigyelésére és megtapasztalására – és ha üvegajtókon, tetőablakokon vagy keret nélküli ablakokon keresztül nézzük őket, a ház szinte bármelyik helyiségének időjárásálló kényelméből bepillantást nyerhetünk a zöldbe.

Qishe Courtyard az ARCHSTUDIO tervezésében, Kínában

Ez a pekingi történelmi negyedben található felújítási projekt nem egy, hanem három különálló udvarral büszkélkedhet, amelyek közül kettőt egy újonnan épített üvegveranda köt össze. Az ARCHSTUDIO csapata a Siheyuan-ház (egy hagyományos kínai lakóhelytípus) eredeti szerkezetének nagy részének helyreállításával és beépítésével tiszteletben tartotta a ház előre meghatározott térbeli áramlását, miközben az üveg használatával egyszerre védte és integrálta a lakókat a természetes környezetükbe.

A szerkezet nem csak vizuális fókuszpontot nyújt az egyedülállóan ívelt panelekkel, amelyek követik a ferde tetők organikus formáját, hanem a projekt építészmérnökei szerint “közlekedési útvonalként is funkcionál, átformálja a térbeli mintázatot és rétegeket, és játékos sétaélményt, valamint fantasztikus kilátást biztosít”. A szociális terek közül sok, például a konyha és az étkező összecsukható üvegajtókkal van felszerelve, így a beltéri és a kültéri területek közötti határok könnyen feloldódnak a szórakozás vagy az al fresco étkezés közben.

Colour Burst House a LIJO.RENY Architects Építésziroda által, Indiában

A Keralában megvalósuló projekt kezdeti megbízása egyértelmű volt: “Szeretnénk élvezni az esőt, a házunk minden szobájából.” A gondosan kiválasztott monszunablakokkal elrendezve, tekintettel a régióban évente legalább két évszakban hulló heves esőzésekre, a két dupla magasságú központi udvart kétoldalt közös étkező- és lakóterek szegélyezik, míg egy harmadik, privátabb udvar a ház hátsó részén lévő hálószobákból nyílik.

A hőmérséklet és a páratartalom szabályozása érdekében “ezek az udvarok és az egyes helyiségekben a kültérre nyíló vízszintes szalagszellőzők olyan mikroklímát hoznak létre a házban, amely segít hűvösen tartani azt a legmelegebb hónapokban” – magyarázták a LIJO.RENY építészei. A növényzet sűrűsége a privát, zölddel dúsan benőtt udvartól a lakó-, étkező- és dolgozóterek közötti ritkábban beültetett területekig változik. Az üveg természetes átlátszóságát kihasználva ez vagy megnyugtató és árnyékoló hatást kelt azáltal, hogy egy zöld falat hoz be a belső térbe, vagy szabadtéri felfedezésre és mozgásra hív.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Courtyard House a Ha Architecture által, Ausztráliában

Bár sokkal redukáltabb, de ugyanolyan hatásos a növényzet ennek az ausztráliai rezidenciának az udvarán. A ház spirituális központjaként meghatározott japán juharfával a központi száraz kertben lévő helye több üveg tolóajtón keresztül válik láthatóvá, amelyek meleg fából készült paravánokat és burkolatokat tárnak fel, hogy még inkább felidézzék az ügyfelek által kívánt nyugodt hangulatot.

A vizuális melegség mellett a Ha Architecture projektépítészek felfedik, hogy a faszerkezetek “megkönnyebbülést nyújtanak a meglévő ház nehéz anyagaihoz – és lehetővé teszik a lakók számára, hogy alkalmazkodjanak a változó fény- és éghajlati viszonyokhoz”. Azáltal, hogy a környezeti tényezőknek megfelelően zárják és nyitják a paravánokat, az udvarra nyíló üvegnyílások így mérsékelhetők, lehetővé téve a teljes vagy részleges kilátást, valamint szükség esetén további szigetelést.

The Breathing House, az AANGAN Architects által, Indiában

Lehet, hogy nem az üveg az első dolog, amit észrevesz az ember, amikor bejárja ennek a Gujarat gyémántközpontjában található lineáris háznak az udvarát, de a természetben való elmerülés azonnal szembetűnő. Magas növényzet szegélyezi a szerkezetet, amelyet az egyik oldalon félig fed egy sétány, amely a felső szinten lévő szobákat köti össze.

Amint a tekintet felfelé vándorol, a ház fény- és levegőforrása még nyilvánvalóbbá válik: egy nagy, központi, egyedi mobil panelekkel ellátott tetőablak ül az udvar tetején, és egyszerre szabályozza a hőmérsékletet és a légáramlást az épület minden szintjén, létrehozva a névadó lélegző hatást. A további szórakozás érdekében a ház meghatározott “szívében” egy hinta és egy étkezőplatform lehetővé teszi a “spontán tevékenységeket, és a kert érzetét kelti a bungalóban”, a felelős stúdió, az AANGAN Architects szerint.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb