„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

2 év háború után az Ukrán építészek „teszik, amit tudnak, és néha azt, amit nem” 

Két éve Oroszország teljes körű inváziója után az ukrajnai építészeti és tervezőstúdiók alkalmazkodnak a háborús erőfeszítések támogatásához, miközben biztosítják, hogy továbbra is működjenek. A háború áldozatainak száma jelenleg körülbelül 500 000, köztük több mint 10 000 civil halt meg.

Szombaton volt két éve, hogy az orosz csapatok átlépték az ukrán határt, és a Dezeen építészeti magazin az ország építészeti és tervezőstúdióival beszélt arról, hogyan birkózik meg a folyamatban lévő konfliktussal.

“A munkánk az, ami tovább visz minket”

“Stúdiónk továbbra is működik, de természetesen nem olyan ütemben, mint a háború előtt, és nem olyan mennyiségben” – mondta Szvetlana Pasenko, a Pashenko Architects társalapítója.“Számunkra a munka nemcsak a megélhetés és a munkatársak anyagi támogatásának módja lett, hanem egyfajta terápia is – a háború valósága elől való menekülés lehetősége.”

Egyes esetekben a szükség bizonyította a találmány anyját.

„Ma csak azt tesszük, amit megtehetünk – és néha azt is, amit nem” – mondta Anna Dobrova, a Metalab építészeti és urbanisztikai non-profit alapítója. “Nem szeretjük ezt a kifejezést, de most valóban nagy kihívások és nagyszerű lehetőségek időszaka van. Keressük a módokat ezek megvalósítására.”

Sok ukrajnai stúdióhoz hasonlóan a Metalab is elsősorban háborús projektekre összpontosít.

A Co-Haty egy kezdeményezésen keresztül a szovjet korszak üresen álló önkormányzati épületeinek felújítására és a háború alatt lerombolt lakóhelyiségre való berendezkedésére irányuló kezdeményezés révén mára mintegy 1300 embernek adott otthont.

Eközben terméktervező, a Pole kifejlesztett egy moduláris faágyat, amely a Co-Haty otthonokban használható, és egy lámpát, amelyet áramszünetekhez terveztek.

“Az elmúlt két évben olyan munkakultúrát alakítottunk ki, amely lehetővé teszi számunkra, hogy folyamatosan alkalmazkodjunk az új körülményekhez, és felkészüljünk számos fejlesztési forgatókönyvre” – mondta Dobrova.

„Munkánk alapelvévé vált, hogy mindig rugalmasak és empatikusak legyünk” – tette hozzá. “Ez egy általános megközelítés Ukrajnában, mondhatnánk.”

Az ukrajnai stúdiók normájává vált, hogy gyorsan változtathatnak az irányvonalon.

„Mindig megtaláljuk a módját, és alkalmazkodunk az új körülményekhez – és a munkánk az, ami tovább tart” – mondta a Balbek Bureau alapítója, Slava Balbek.

“A tömeges rakétatámadások és a frontvonalról érkező hírek hatással vannak munkánkra, de nem olyan mértékben, hogy megzavarják projektjeink koncepciójának kidolgozását vagy megvalósítását.”

“Miután elérte a mélypontot, csapatunknak sikerült továbbjutnia”

A Balbek Bureau tovább bővíti RE: Ukraine Villages projektjét, amely egy digitális tervezőeszköz, amely támogatja a vidéki területeken megrongálódott épületek helyreállítását, valamint más társadalmi kezdeményezéseket.

2023-ban elkészült a MOT is, egy 27 teherkonténerből felépülő, szállítható kulturális tér, amely a délkeleti Mariupol városában található Azovstal-i művekből származó acélelemeket is tartalmaz.

„Miután 2022-ben elértük a mélypontot, csapatunknak sikerült átvészelnie és ígéretesen zárni 2023-at” – mondta Balbek.

A stúdió a közelmúltban több új projektet is elindított, amelyek egyenlő arányban oszlanak meg hazai és nemzetközi ügyfelek között Svájcban, Mexikóban és Kanadában.

“Csodálatos, hogy az ukránok folyamatosan növekednek, új tereket nyitnak és vállalkozásokat indítanak, miközben a hadseregünket is támogatják” – tette hozzá Balbek. “Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk ennek, és segíthetünk az elképzelésük megvalósításában.”

“Nagyon hálásak vagyunk külföldi ügyfeleinknek is, akik ránk bíznak projektjeiket, függetlenül attól, hogy a háború milyen kihívásokat hoz munkánkra” – tette hozzá.

A YOD Group, a vendéglátó belső terekre szakosodott tervezőstúdió szintén háborús projektek felé fordult, és lehetőségeket talált a tengerentúlon – főként az Egyesült Arab Emírségekben –, miután Ukrajnában csökkent az új éttermekbe és szállodákba való befektetés.

Az ukrán erők által használt légvédelmi rakéták elhasznált burkolatait asztali lámpákká alakította, a bevételt a fronton lévő katonák támogatására ajánlotta fel.

“Az építészeti és belső projektjeink mellett nagy figyelmet fordítunk az önkéntes kezdeményezésekre” – magyarázták a stúdióalapítók, Volodymyr Nepiyvoda és Dmytro Bonesco. – Az ilyen projektek most kulcsfontosságúak számunkra.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A kijevi székhelyű Bogdanova Bureau, amelynek meg kellett javítania stúdióját, miután az 2022-ben egy orosz rakétatámadás során megsérült, hasonlóképpen átalakította üzleti stratégiáját a háborúra válaszul.

Itthon olyan szociális projektekre összpontosít, mint a makarivi kórház újjáépítése, míg külföldön a kereskedelmi lakossági projekteket célozza meg.

“Az ukrajnai háború jelenlegi helyzete arra késztetett minket, hogy változtassunk stratégiánkon” – mondta Olga Bogdanova stúdióalapító és főépítész.

A stúdió most Genfben nyitott irodát, hogy koordinálja nemzetközi projektjeit, amelyek többnyire Svájcban és Franciaországban zajlanak.

Minden projekthez szükség van bombamenedékekre

Rugalmasságuk ellenére az ukrajnai stúdióknak továbbra is jelentős kihívásokkal kell szembenézniük. Például az országon belüli projektek költségvetése erősen korlátozott.

„Az ügyfelek sokkal jobban racionalizálják és átvizsgálják a költségvetést, olcsóbb tervezési megoldásokat keresnek – a gazdaság nincs túl jó állapotban, és sokkal kevesebb az eladás, mint a háború előtt” – magyarázta Pashenko.

Ugyanakkor az új épületeknek is alkalmazkodniuk kell a frissített szabályozásokhoz, hogy magukban foglalják a védelmi képességeket.

“Minden projektünknek, amelyen ma dolgozunk, sajátos jellemzője, hogy minden projektbe be kell építeni egy bombamenedéket” – mondta Pashenko.

“Sok munka kapcsolódik ezeknek a létesítményeknek a kialakításához, a meglévő projektek hozzáigazításához az új szabályozáshoz.”

Aztán ott van a folyamatban lévő erőszak – különösen Kelet-Ukrajnában – hatása egyes projektekre. Pashenko egy elpusztult falu helyreállítására vállalkozott a Harkov régióban, nem messze az orosz határtól.

“De akkor fel kellett függeszteni a munkát” – mondta. – “Mert a falut még mindig folyamatosan bombázzák.”

Egy másik kihívás a személyzet elvesztése, amikor az emberek elmenekülnek a háború elől, vagy besorozzák őket a hadseregbe.

„A katonaságnál szolgálatot teljesítő barátainkkal és kollégáinkkal folyamatosan keressük a módokat, hogy felkészüljünk a csapat összetételének változásaira” – mondta Dobrova.

“Nehezebbé vált képzett személyzetet találni” – visszhangozta Pashenko. – “Azok a srácok, akik a háború alatt velünk maradtak, mára szinte egy családot alkottak.”

Ennek ellenére a Bogdanova Bureau, a Balbek Bureau és a YOD Group mind arról számoltak be, hogy képesek voltak változatlan méretűek maradni vagy növekedni.

“Csapatunk magja velünk marad” – mondta a YOD Group Nepiyvoda és Bonesco munkatársa. “Néhány ember elmenekült a háború elején, néhányan pedig már visszatértek Ukrajnába, és ismét csatlakoztak a csapatunkhoz.”

A hírek szerint a legtöbb ukrajnai építészeti és tervezőstúdió túléli és megvalósítja a projekteket – bár a Balbek Bureau azt sugallta, hogy a kisebb, lakóépületekre koncentráló építészirodák valószínűleg nehézségekkel küzdöttek.

Ukrajnában az építészek és tervezők számára az igazi nehézséget azonban az okozza, hogy meg kell küzdeniük a két évig tartó véres háború érzelmi megterhelésével, amelynek még mindig nincs vége.

„Ukránokként ugyanolyan nyomorultnak érezzük magunkat, mint két évvel ezelőtt” – mondta Balbek.

“Mivel Oroszország folytatja terrorját, a katonai segélynyújtás késik, és a globális figyelem más hírekre terelődik, reményeink, terveink, és ami a legfontosabb, életünk továbbra is bármelyik pillanatban összeomolhatnak.”

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb